87. 15-11-02  

Tijdschrift

++ ONS   EIKEVLIET ++ 

 

 

 

Jaarfeest Eikevlietvrienden 15/9/2002

 

Op zondag 15 september was het weer zover! Veel beweging in ons dorpje Eikevliet, want het was weer de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Eikevlietvrienden.

Het bestuur had ook dit jaar weer de jaarlijkse contactdag grondig voorbereid, zodat de deelnemers er heel wat plezier zouden aan beleven.

Dit jaar werd een voetzoektocht georganiseerd in Eikevliet met vragen die ter plekke konden gevonden worden als men ( soms ) goed zocht.

Een 60-tal deelnemers stonden reeds te drummen om half twee in zaal De Balans om te kunnen vertrekken. In de zaal zelf was ook nog een tentoonstelling te bekijken met foto’s en prenten van Eikevliet van vroeger en nu. De deelnemers moesten hier wel een kijkje nemen omdat sommige vragen hier reeds een antwoord vonden.

Daarna allen op stap in alle straten van Eikevliet. Onderweg werden enkele praktische proeven ingelast niet alleen om zeker te zijn dat iedereen het parcours zou afleggen, maar vooral om als schifting te dienen in geval meerderen een zelfde uitslag zouden halen. Over de zoektocht zelf kan je nog meer lezen verderop in dit blaadje, maar we kunnen stellen dat bijna alle deelnemers wild enthousiast waren na de zoektocht over het plezier dat ze beleefd hadden als wel als over wat ze geleerd hadden over ons geboortedorp.

 

 

Bij deze wens ik dan ook de organisatoren van de zoektocht en de tentoonstelling, Danny Polfliet en vooral Meester Julien Maes te feliciteren en te bedanken voor dit prachtig initiatief. Bravo !!!

Na de zoektocht was het verzamelen geblazen in de zaal voor een lekkere broodjesmaaltijd. Negentig leden waren aanwezig, een zaal vol. Dit was echter nog niet alles. Terwijl de organisatoren de uitslag van de zoektocht opmaakten, werd er degelijk wat afgezongen in de zaal. Onder muzikale begeleiding van Freddy Aerts, Mathias Demont en Wim Van Ranst werd het lied van De Vliet evenals heel wat andere volksliederen ten gehore gebracht. Ook een welgemeende dank aan onze muzikanten!

Na dit intermezzo volgde dan de proclamatie van de zoektocht en er waren heel wat mooie prijzen te winnen.

Het beste bewijs dat de zoektocht door iedereen kon gewonnen worden, immers de winnares was een nog jeugdig lid, wonende in Erpe Mere en niet in Eikevliet. ( zie verder ).

Nadien werd het stilaan tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren, weerom voldaan over een dagje in Eikevliet tussen de vrienden.

 

 

--------------------------------------    JDC

 

VIJGEN NA PASEN.

Ik moet U niet vertellen wat dit spreekwoord betekent maar eigenaardig is wel dat het in de ons omringende taalgebieden niet bestaat, niet in het Frans, niet in het Duits noch in het Engels. Waarom het bij ons ontstaan is blijft ook een raadsel voor Bart Mesotten, de man waarvan ik enkele gegevens ontleende.

Dat men vijgen at in de vasten- en boeteperiode voor Pasen en dat men na Pasen te laat kwam voldoet hem niet. Vijgenbomen dragen weliswaar driemaal per jaar vruchten maar dat begint maar vanaf april en de vasten situeert zich voor het grootste deel in maart maar hij vindt ook dat geen aanvaardbare verklaring.

Er zijn nog verschillende spreekwoorden met een gelijkaardige betekenis.

Mosterd na de maaltijd werd al in1568 in het Frans aangetroffen.

Mostaert dienen als ’t vleesch gheten is kwam al in de late Middeleeuwen voor in ons taalgebied.

Komen met zout als het ei op is.

Komen met bakmeel als het brood in de oven is.

Banden bringen na den oest (oogst).

In het Duits wordt gezegd dat men iemand na zijn dood niet op een bord wijnsoep moet vergasten.

In het Latijn wordt dan weer vermeld : als het vuur gedoofd is dan toch nog water over de asse uitgieten.

En om af te sluiten nog een Japans gezegde : Je legt geen warme deken over een grafsteen.

Over vijgen, vijgenbomen en vijgenbladen is er veel te lezen in de Bijbel. Ik kies er maar een uit. Je weet het waarschijnlijk nog wel, die keer dat Adam zich door Eva liet verleiden gingen beiden de ogen open. Ze zagen iets mooi dat ze tevoren nog niet gezien hadden. Toch wilden ze het verstoppen en dan lezen we in de Bijbel: “Daarom hechten ze vijgenbladen aaneen en maakten daar lendenschorten van.” Het is wel vreemd dat men in de schilderkunst maar met één vijgenblad hetzelfde doel wil bereiken.

Elke medaille heeft ook een keerzijde zegt men wel eens, wie kan me een gezegde bezorgen waarin VOOR PASEN gebruikt wordt? Dan kunnen we onze verzameling gezegden aanvullen.

Twee redenen zijn er waarom ik VIJGEN NA PASEN heb opgezocht:

1° Twee dagen voor het vorig blaadje naar de drukker ging vroeg Duivel-doe-veel Jan Pepermans                    ( janp.donatus@belgacom.net) of er een artikel over de koningsschieting kon verschijnen is ons blaadje. Hij zou het mij dezelfde avond per e-mail bezorgen.

Door een technisch probleem bij janp.donatus kwam het toe als het blad juist bij de drukker was gebracht.

2° Begin augustus kreeg ik van Alice De Maeyer een bijdrage over de Rommelmarkt. Die is onmiddellijk bij de andere artikels gezet die klaar waren voor het blaadje. Door een fout in de computer die tussen mijn oren zit bleef het artikel van Alice in de computer van mijn bureau zitten bij het in elkaar knutselen van het blaadje.

Beide artikels zijn dus geen “Vijgen na Pasen” we serveren ze U als “Verdwaalde eieren van voor Pasen.”

--------------------------------J.M

ROMMELMARKT TE EIKEVLIET OP 13 JUNI 2002.

Naar jaarlijkse gewoonte was er weer een rommelmarkt gepland. Rond half vijf ’s morgens, Eikevliet werd vroeg wakker geschud, was er al een felle bedoening van verkopers die hun kostbare rommel uitstalden.

Het dorp werd één groot openluchtwarenhuis. Van alles was er te koop, van ’t kleinste vijsje tot een grote damesfiets, potten en pannen, glazen en serviezen, dikke boeken en kinderboekjes, platen, cd’s en veel speelgoed.

De grijze ochtend beloofde niet veel goeds en alle verkopers hadden grote plastieken zeilen voorzien tegen mogelijke regenbuien.Kort na de middag, na een smakelijk etentje in de Balans, waar de zwoegers van de fanfare voor zorgden, verscheen plots een stralende zon die het allemaal zoveel kleuriger maakte.

Officieel was de markt geopend om 11 uur. Feestelijke muziek van de Fanfare op kop en het bestuur er achter wachtte de burgemeester op die glimlachend het tricolore lint doorknipte.

Een springkasteel waar het jonge volkje zijn energie kon op botvieren was opgesteld in het Eikerveld en naast de Balans een vrolijke kermismolen voor de kleintjes. Het schietkraam en viskraam van de kermis was er nog blijven staan.

Er was veel volk en allemaal snuffelden en keurden de uitgestalde waren.

De gezellige strodaken van de Wintamse streetband zorgden in de namiddag voor een plezante sfeer.

’n Toevallige voorbijgangster hoorde ik haar buurman toeroepen:” Wat een gezellig dorp is het hier!” en dat beaam ik volkomen.

Tot volgend jaar maar weer!

ADM.

----------------------------------------------------

 

ERNY BIOUL KONING 2002

VAN DE KONINKLIJKE ST.-DONATUSGILDE.

 

Naar jaarlijkse traditie werd op donderdag 9mei,Hemelvaartdag, de koningsschieting gehouden.

Om 9.3O uur waren bijna alle schutters en sympathisanten aanwezig in onze parochiekerk voor het bijwonen der H. Mis ter nagedachtenis der overleden gildeleden.

Na de H. Mis werd een bezoek gebracht aan zaal De Balans.

Om 13.00 uur werd nog even aan de innerlijke mens gedacht in de vorm van een koud buffet aangeboden door de gilde. ( Bedankt Anita en Jan. )

Om 14.00 uur begon dan de eigenlijke koningsschieting.

Traditioneel wordt deze geopend door de uittredende koning. Fred Berrevoets ( koning 2001 )  was dus de eerste van de 17 schutters. Een paar maal werd de oppervogel bijna geraakt, maar het was Erny Bioul (Voorzitter) die zich in de 13 ronde tot koning 2002 van onze gilde schoot.

 

Na de welgemeende gelukwensen en de overhandiging van de gildenbreuk en herdenkingsschaal werd nog een surpriseschieting gehouden.

Om en bij 19.30 uur werd deze prachtige gildendag afgesloten.

 

 

----------------------------------------  janp.donatus

Een verdienstelijk Eikevlietenaar!

 

Modest, Richard, Cyriel Verbruggen geboren te St Amands aan de Schelde op 28 januari 1866 en overleden te Eikevliet op 5 maart 1943.

Hij werd vereerd met het Burgerlijk Kruis 1ste  klasse en het bijzonder Landbouw ereteken 1ste klasse evenals de herinneringsmedaille van ’s lands onafhankelijkheid

Hij trad in functie van onderwijzer te Eikevliet in 1890 en was een degelijk en geestdriftig leraar. Vele van zijn oud-leerlingen die een vooraanstaande plaats hadden bereikt, hadden hun succes aan hem te danken. Hij was ook ieders vriend en verdienstelijk op maatschappelijk gebied.

Als voorzitter van de Bond van Grote Gezinnen, werd hij ook schatbewaarder van de Koninklijke fanfare St Cecilia en toneelkring Taal en Kundst, in 1901 na het overlijden van Louis Bullerkotten.

Zijn kroostrijk gezin, waar hij erg fier op was, spoorde hij aan om hun medewerking te verlenen aan fanfare en toneel.

Verschillende van de kinderen speelden dan ook mee in de opvoeringen van Taal en Kunst.

Wie nog meer weet over deze vermaarde Eikevlietenaar van weleer, kan ons rustig schrijven.

Met dank voor deze gegevens aan de dochter van genoemde.

 

----------------------------------------      JDC

 

Voor U genoteerd.

Toen ik  begin november ruim 2 weken tegen mijn goesting geïmmobiliseerd in mijn zetel moest blijven liggen, was ik maar alleen tot zappen in staat. Ik ben er nu van overtuigd dat voor sommige mensen “HET KASTJE” een grote troost kan zijn.

In een discussieprogramma op een Nederlandse zender zei een dame : “ De gemiddelde Nederlander kijkt 3 uur T.V., dat is ook een halve baan. “

In een ander programma waar flink moest geturnd worden zei een vermoeid slachtoffer : “ Als Ons Heer wou dat we met beide handen tot aan onze tenen konden, had Hij onze tenen aan onze knieën gezet. “

----------------------------------J.M

 

Zoektocht op 15 september in Eikevliet.

 

Onze samenkomsten beginnen meestal met een gezellige babbel tijdens een wandeling en eindigen met een maaltijd en nog lang napraten voor wie nog niet uitgepraat was.

Dit jaar hadden we voor de derde keer gekozen voor een zoektocht in Eikevliet zelf, waar dan ook door alle Eikevlietenaren een woordje kon gewisseld worden.

Het was een zoek- en wandeltocht door gans het dorp tot aan het laatste huis van elke straat. Als je iets moet zoeken, moet het ook te vinden zijn. Sommige aanwijzingen was ik ’s morgens vroeg nog ergens in de omgeving gaan plaatsen zodat iedereen het juiste antwoord in de omgeving kon vinden. Dus

                                                                                                WIE

ZOEKT

   + DIE

 VINDT

 

Die tekst hierboven herinnert mij aan Jules Van Den Bossche. Hij woonde toen nog bij zijn ouders in het verdwenen café “De trappekes op” juist naast het bushokje. Dat was ook het duivenlokaal en elke zondagavond kwamen de melkers naar de uitslag zien

en een kaartje leggen dikwijls met 5 tafels. Een gezellige tijd was dat. Als er iemand van Eikevliet de eerste prijs had met de duiven hing Loke de vlag buiten om aan te kondigen dat de duivenmelkers een pint te goed hadden van de gulle Staf Janssens.

Als ik in het duivenlokaal binnen kwam zag ik Jules meestal beginnen lachen en kwam hij naar mij toe en vroeg dan op zijn eigen flegmatieke manier: “Miëster, wette da?” Hij haalde dan een bierkaartje uit zijn zak en gaf het mij. Meestal had het iets met rekenkunde of logica te maken, daarin was hij onovertrefbaar, maar deze keer stond er bovenstaande tekst op. Ik las het en zei dat ik dat gezegde ook kende. Hij heeft zeker 5 minuten staan lachen terwijl hij probeerde te zeggen : “Zie maar es goe.” Toen ik na die 5 minuten kijken nog niets kon zeggen dat hem aan stond kwam het er uit. “Daar staat een plusteken, het is een optelling. Ge moet elke letter vervangen door een getal. Er staat 3 keer een E, dat moet 3 keer hetzelfde getal zijn en dat getal mag je voor geen andere letter gebruiken. Dat is ook zo voor de andere letters. Ik was verbaasd dat zo iets mogelijk was maar ging er wel eens op zoeken. Ik ben er aan begonnen op het bord in de klas onder de middag en heb het gevonden. Ik wil U het genoegen niet ontnemen van het ook te vinden en geef er U de tijd voor tot bij het verschijnen van ons volgend boekje.

Bij de zoek- en wandeltocht moest er ook flink gezocht worden. Het begon al in de omgeving van de kerk.    

Er werd daar gevraagd de tekst te zoeken : Gemeente Hingene aan onze gesneuvelden van 1940-1945. Iedereen zocht op het kerkhof. Niemand was gaan zoeken waar eens het monument van de gesneuvelden stond. Nu is die blikvanger in het hart van ons dorp een ontsierend reclamebord in plaats van dat monument. Daarom had ik die tekst als reclameboodschap op dat grote bord geplakt.

Wat mij nog meer verbaasde was dat niemand wist hoe snel er mag gereden worden aan Zaal DE BALANS. Denkt ge dat U het weet? Vraag het maar eens aan één van de deelnemers.

Op den Amer werd naar het haltenummer gevraagd. Op het bord bij het bushokje stond in grote cijfers 42. Velen lieten zich hier aan vangen. Dat zou te gemakkelijk geweest zijn. Binnen in het bushokje hing nog een bord waar je kon lezen: Haltenummer 17884.

Voor sommigen was het woord :”DROEDEL” een onbekend begrip. Het staat niet in mijn Van Daele maar ik vind “EEN GEDACHTEKRONKEL” een goede omschrijving. Ken je de droedel in het kadertje? Laat uw gedachten maar kronkelen.

EEE

Er waren ook enkele vragen bij waar moest geteld worden o.a. het aantal bruikbare gleuven om een schof te plaatsen.

Niettegenstaande in de tekst vermeld was dat het water over het kruispunt stroomde hebben de meeste deelnemers die van het straatje niet gezien.

Dat Alexander Thiry niet alleen drukker maar ook uitgever was kon je vinden op de foto’s in de tentoonstelling.

De schiftingsvraag was volgens mij de enige moeilijke vraag, ze was nergens te vinden want hiervoor moest je goed kunnen schatten. De breedte van de Vliet (tussen de betonnen boorden) aan de monding van het Loopke bedraagt 11235 mm .

Niettegenstaande er 3 praktische proeven mee telden waren er 3 personen met 90 punten en gaf de schiftingsvraag de rangschikking. Elke Verleysen, dochter van Marijke De Clercq, was de overgelukkige winnares en mocht als eerste een prijs komen kiezen.

Dat was weer een onvergetelijke dag voor alle EIKEVLIETVRIENDEN.

 

---------------------------- J.M.  

TONEELKRING 

“TAAL & KUNST”   EIKEVLIET

BESTAAT   150   JAAR

 

Ja, u hebt het goed lezen : honderd vijftig jaar.

Zij is daarmee de oudste toneelkring van Klein-Brabant.

Redenen genoeg om daar op zaterdag 28 september een feestdag van te maken.

Om tien voor zes luidde de feestklok in het torentje van onze Sint-Lambertuskerk. En onze Kon. Fanfare Sint-Cecilia stapte met feestmuziek naar de kerk.

Een ruim gevulde kerk met genodigden was om 18.00u getuige van een sfeervolle Jubileum-Gebedsviering.

Deze viering stond in het teken van dankbaarheid om wat doorheen vreugde en pijn, doorheen inzet en hard werken is geschied.

150 jaar geleden in 1852 hebben mensen het aangedurfd een toneelkring op te richten in ons kleine Eikevliet.

Het gebeurde op de hoeve van de familie Ceulemans

in de ‘Slijkhoek’. Het was een klein begin maar stilaan

groeide de toneelkring, omdat vele anderen ook in ‘beweging’ kwamen en het werk verder zetten. Daarom is het goed in een gebedsviering terug te denken aan hen die 150 jaar door gewerkt hebben ten bate van vele mensen.

De mooie teksten werden afgewisseld door sfeervolle

muziek van onze Kon. Fanfare Sint - Cecilia.

Na deze dankviering ging het richting zaal De Balans.

Daar begon om 19.00 u een academische zitting.

Een 150 genodigden, onder wie burgemeester Van Eetvelt met een afvaardiging van het Schepencollege, alle Eikevlietse verenigingen, de toneelkringen van Bornem, Hingene en Wintam en de vele Taal- en Kunstenaars van vroeger en nu.

Vijf acteurs van de kring brachten in een uur, een beknopte historiek naar voor, afgewisseld met muziek van de Klein Brabantse Volksmuziekgroep “Axent”. Deze historiek werd tegelijkertijd ook in beeld gebracht. Wat het geheel pittig en aangenaam maakte.

Na een woordje van de burgemeester werd de receptie geopend. Terwijl iedereen zich kon voorzien van drank en hapjes naar hartelust kon men de tentoonstelling bekijken. Deze gaf nog eens een visueel beknopt overzicht van het 15O-jarig bestaan.  

Toen menig fles wijn geledigd was, keerden iedereen tevreden huiswaarts.

Graag willen wij, u beste lezers van ‘Ons Eikevliet’,de beknopte historiek van toneelkring ‘Taal & Kunst’ weergeven.

Ik stel voor dit te verdelen over drie tijdschriftjes.

HISTORIEK

Toneelkring “TAAL & KUNST”

 

Over de wonderbare geschiedenis van “TAAL & KUNST” zou een dik boek kunnen geschreven worden.

Enkele flitsen uit die geschiedenis volgen hier, natuurlijk heel beknopt.

De stichting gebeurde in 1852 op de hoeve van de familie Ceulemans in de Slijkhoek. Daar werden al enige tijd in beperkte kring, zonder publiek echter, stukjes gespeeld, gezongen en voorgedragen door een aantal mensen, die als pioniers kunnen bestempeld worden van onze kring. Namen als :

Frederik Ceulemans (zoutzieder),

Emmanuel Stas (zeepzieder),

Henri Van Hoomissen (brouwer),

Ferdinand Maes (grranhandelaar),

Gust Vergaelen (molenaar),

Jef Sel (brouwer),

August Vermeiren (bakker)

en Egied Maes,

zullen voor eeuwig verbonden blijven met

“TAAL & KUNST”.

Zij waren ook de stichters van onze Fanfare,die een jaar later geboren zou worden.

Beide verenigingen hebben trouwens altijd nauwe banden met elkaar gehad. Niet toevallig waren al die stichters actief in de handelswereld. Zij konden door hun financiële sterkte en hun relaties de nodige startcentjes in het bakje brengen. Eén voor één hadden zij hun welstand voor een groot deel te danken aan onze Vliet. Hun handel was volledig afgestemd op het transport over het water.

Het eerste toneelprogramma vinden we in het Nieuwsblad van het kanton Puurs (voorloper van Ons Klein-Brabant-Vaartland).

Op 21 februari 1864 werden “Baes uit den Rooden Ezel”, blijspel met zang in twee bedrijven en “Orschaert”, blijspel met zang in één bedrijf opgevoerd, na opening door de fanfare. Pikant detail : de toegangsprijs bedroeg toen 1 Fr en 5 cent. Volgens een verslag uit hetzelfde weekblad was deze opvoering een reuze succes en werd gespeeld voor een volle zaal.

Daarna werd jaarlijks gespeeld.

Veel van de vertoningen werden voorafgegaan door een zogenaamde “Fakkeltocht des Fanfare-genootschap”.

De kring droeg toen de naam “De Jonge Vreugd” en er werd gewoonlijk gespeeld voor de behoeftigen van het dorp.

Op 1 mei 1882 werd een nieuw reglement opgemaakt,

geschreven op gezegeld papier en kreeg de toneel vereniging de naam“TAAL & KUNST”met als kenspreuk: “Ik beschaaf de zeden al lachende”.

Eén van de artikelen van dat reglement zei, dat men lid moest zijn van onze fanfare om toneel te mogen spelen. De band tussen toneel en muziek was nauw, maar toch gingen beide hun eigen financiële weg.

Vanaf 1885 zijn we in het bezit van, op twee na, alle programma’s van alle vertoningen.

Dankzij deze programma’s weten we dat destijds de namen van de spelers met initialen werden aangegeven,

dat hoeden verboden waren om het zicht niet te belemmeren en dat er 3 toegangsprijzen waren :

- 1,5 fr voor een voorbehouden plaats

- 1    fr voor een eerste plaats

- 0,5 fr voor een tweede plaats

Het was toen ook de gewoonte op dezelfde dag een drama en een blijspel te brengen. De drama’s bestonden uit verschillende bedrijven met decorwisselingen.

Om dit mogelijk te maken, vulde onze fanfare de onderbrekingen op met lichte muziek.

Vanaf 1887 zijn we ook in het bezit van het kasboek.

Hierin vonden we terug dat op 15 april 1887 een staatspremie ontvangen werd van 30 frank. Men was er namelijk in gelukt  zaal “De Balans” het brevet te geven van ‘schouwburgzaal’. Deze conditie werd gesteld om van de premie te kunnen genieten.

Vanaf dan vinden we dan ook op alle programma’s :

“In de schouwburgzaal De Balans”.

Het bewuste brevet had onze toneelkring te danken aan  zijn stichters, die door hun handelsactiviteiten, goede relaties hadden met de provinciale verantwoordelijken.

Buiten Eikevliet viel alleen St.-Amands dezelfde eer te beurt in de streek.

Stilaan evolueerde de kring naar een echt hoogtepunt.

Grote namen van toen zijn ongetwijfeld :

Odile Ceulemans, Désiré Van Hoomissen,

Frans Ferdinand Maes, Désiré en Florence Ceulemans en Gaspard Demont, vader van Jos Demont.

Zij zullen het toneel tot een ongekende hoogte brengen.

Wie zeker ook bijgedragen heeft tot dat succes, was kunstschilder Louis Bullerkotten, schoonbroer van Désiré Van Hoomissen.

Hij was de schilder van de prachtige decors waarin gespeeld werd. Zijn meesterwerken waren achterdoeken, een zomerbos, een winterbos, een zeezicht, een berglandschap, een volledig binnenzicht van een smidse en nog veel meer.

Niet zelden gebeurde het dat bij het opgaan van het doek een minutenlang applaus volgde voor de decors.

Spijtig genoeg zijn deze decors door de jaren heen verloren gegaan.

Naast Louis Bullerkotten mag zeker Jan Bolle niet vergeten worden. Hij was regiseur en toneelschrijver.

Hij zou de grote smeder worden van de roem van het Eikevlietse toneel en speelde in 1897 de hoofdrol in “Graaf en Bandiet” door hem zelf geschreven.

“TAAL & KUNST” heeft altijd een eigen koers gevaren.

Wat elders niet kon, kon wel in Eikevliet.

Hier stonden, in tegenstelling met andere kringen, naast heren ook dames op de planken.

De kerk was daar niet gelukkig om.

En meer dan eens stak Pastoor Vanderlinden van op de

preekstoel een vermanende vinger uit.

Gemengd toneel, dat kon niet door de beugel !!

Gelukkig was zijn opvolger, Pastoor Crabbé, heel wat breeddenkerder. Hij voelde sympathie voor het toneel en las zelfs heel wat stukken mee, die in aanmerking kwamen om eventueel gespeeld te worden.

1902-1903 werd een dubbel jubileumjaar : de kring bestond 50 jaar en tegelijkertijd vierde Frederik Ceulemans zijn jubileum van 50 jaar toneelspeler.

Men speelde “De wolvin uit ‘t zwarte bosch”.

Er speelden toen maar liefst 7 Ceulemansen mee !

Ongeveer 1400 toeschouwers kwamen er op af.

Ons dorp telde toen amper 500 inwoners.

Van overal kwamen mensen naar Eikevliet.

In ‘t putteke van de winter, door de kou.

Toen waren er nog geen fietsen, auto’s of bussen.

Velen kwamen met de trein in Puurs en Sauvegarde.

Zelfs de directe treinen op de lijn Antwerpen-Dendermonde

stopten speciaal in Ruisbroek op de dagen van het Eiks toneel.

Op de programma’s van toen vinden we het volgende terug :

“De vertooningen zullen geïndigd zijn bij tijds,

om aan de vreemdelingen het gemak te verschaffen met de volgende treinen te kunnen vertrekken :van Puers naar Temse en St.-Niklaas om kwart over negen- van Puers naar St.-Amands, Baesrode en Dendermonde om 5 over half negen , van Sauve garde naar Boom en Antwerpen om 11 over 9".

Van succes gesproken !

(WORDT   VERVOLGD)

M.D. & M.V.D.

 

OVERLIJDEN

V

 

MARCEL POLFLIET

echtgenoot van Julia Nauwelaers

Rijkswachter op rust

Gouden Palmen in de Kroonorde

Kruis van Ridder in de Orde van Leopold 2

Gouden Medaille in de Orde van Leopold 2

Erkend Werkweigeraar 1940 - 1945

Geboren te Edelare op 25 juni 1922

overleden te Deurne, in het A.Z. G

allifort,

op 30 september 2002,

gesterkt door de ziekenzalving.

De uitvaartplechtigheid vond plaats

in de parochiekerk van het Heilig Sacrament te Merksem

op vrijdag 4 oktober 2002

Hij woonde in Merksem.

--------------------

 

KERSTMIS   IN   EIKEVLIET

OPENING   KERSTSTAL

 

Voor de eerste maal in de geschiedenis van Eikevliet

zal een levensgrote kerststal aan de kerk ons dorpje sieren.

Na de zondag-eucharistieviering van 9.30 u werden

 de beelden op 8 december jl in de kerststal geplaatst.

 

 

ACTIVITEITENKALENDER  

EIKEVLIET

 

 

TONEELKRING  “TAAL & KUNST”  EIKEVLIET

 speelt : “DE ZILVER”

een comedy

 van : Jan Christiaens jr.           regie : Pol Claessens

 

  ‘De Zilver’ is in feite een kerststuk met het volledige

 accent op de kleinmenselijke trekjes van ons bestaan.

Het is een bevestiging van Molières beroemde uitspraak :

‘Kijk in een spiegel en je ziet theater.’

Alle personages zijn dus mensen van vlees en bloed,

zoals u en ik, met hun tekortkomingen, verwachtingen, miseries en mooie of minder fraaie karaktereigenschappen.

Dit bonte allegaartje zorgt voor een tweetal uur onherroepelijk toneelgenot.

 

Spelen in dit stuk mee :

Miel Demont - Micky Van Meulder - Fred Pauwels -

Jef Bauwens - Wendy Verschaeren - Monda Van doorne -

Jozef Van Hove.

 

Speeldata :

zaterdag 30 november 2002 (premiére)

vrijdag     6 december 2002

zondag     8 december 2002

vrijdag   13 december 2002

zaterdag 14 december 2002

telkens om 20.00 uur in zaal De Balans

 

DINSDAG 17 DECEMBER

K.B.G.  KERSTFEEST 

in het Gemeenschapshuis Eikevliet.

--------------------

WOENSDAG 18 DECEMBER

K.A.V.  KERSTFEEST om 18.30 u

met ontspanning in het Gemeenschapshuis Eikevliet

--------------------

ZATERDAG 21 DECEMBER

KERSTKOEKJES   BAKKEN

voor de kinderen in zaal De Balans van 13.30 u

tot 17.00 u. onder leiding van Martine Derboven

--------------------

ZATERDAG 21 DECEMBER

KERSTCONCERT

in de Sint-Lambertuskerk om 19.00 u.

door het “SINT-GREGORIUSKOOR”

uit Sint-Gillis-Waas

Kaarten : 4 euro

Na dit concert zullen, Glühwein en pannenkoeken

verkocht worden ten voordelen van de kerststal.

--------------------

MAANDAG 23 DECEMBER

KNUTSELNAMIDDAG

voor de kinderen van 13.30 u tot 17.00 u

in zaal De Balans

--------------------

 

DINSDAG 24 DECEMBER

KERST-AVONDVIERING

in de Sint-Lambertuskerk Eikevliet om 18.00 u

met medewerking van : onze kleuters en vormelingen

en de Kon. Fanfare Sint-Cecilia,

-------------------

VRIJDAG 27 DECEMBER

BLOEMSCHIKKEN

voor de kinderen om 14.00 u

in zaal De Balans

onder leiding van Magda De Wachter

--------------------

VRIJDAG 27 DECEMBER

KERSTVERHALEN

van Broeder JOZEF TALBOOM

In de Sint-Lambertuskerk rond de kerststal.

door : Lieve Vermeiren en Monda Van doorne

met muzikale omlijsting.

Om 20.00 u.  -  Inkom Gratis

--------------------

VRIJDAG 10 JANUARI

KERSTBOOMVERBRANDING 20.00 u

Op het wipplein als afsluiting van de Kerstperiode

Gezellig samenzijn met :

Glühwein - pannenkoeken - hamburgers

in het lekker verwarmt wipkot.

-------------------

 

Quizvraag.

De oplossing van de vraag uit ons vorig nummer is  Emmanuel Stas

Mevr. De Pooter Louisa uit de  Abeelstraat 3 in Mechelen won het boek. Het boek is af te halen in het Eikerveld 20, 2880 Eikevliet.

Nieuwe vraag

 

In welk jaar is onze laatste parochieherder op pensioen gegaan ?

 

Antwoord voor 31 januari sturen naar Danny Polfliet, Eikerveld 20, 2880 Eikevliet of een e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com

 

Uit de goede antwoorden zal een onschuldige hand de winnaar trekken.