91. 15-11-03 

Tijdschrift

++ ONS   EIKEVLIET ++ 

 

 

Eikevlietvrienden samen op 31 augustus ll.

 

            Het is alweer een tijdje geleden, maar velen onder u zullen het zich nog ongetwijfeld herinneren! De Eikevliet-vrienden bijeen voor hun jaarlijkse samenkomst in Eikevliet. Ditmaal was het de 26 ste keer, want na de oprichting van de vereniging in 1977 naar aanleiding van het jaar van het dorp in 1976 werd de eerste bijeenkomst gepland in 1978.

           Telkenjare komen een kleine honderd leden afgezakt naar hun geboortedorp Eikevliet om vroegere vrienden en kenissen weer te zien en bij te praten over vroeger en nu.

           Het bestuur tracht deze samenkomsten dan ook altijd interessant te stofferen door het inrichten of organiseren van een speciaal evenement zoals een zoektocht, een tentoonstelling of een wandeling of dergelijke.  Dit jaar werd een wandeling voorzien naar Puurs naar het Hof van Coolhem. Een vijftigtal moedigen vertrokken in Zaal De Balans onder een kleine motregen om 14:00 h richting Eikse Amer en Kleine Amer tot in het Hof van Coolhem. Daar werden we opgewacht door 2 ervaren gidsen. Dezen hebben onze twee groepen rondgeleid op het domein en door hun kennis en vakkundige uitleg hebben we bewonderend kunnen genieten van het mooie park en zijn speciale bomen en planten. Zelfs verrrekijkers hadden ze voorzien voor geinteresseerden om het zeer specifieke vogelbestand van het park te kunnen ontwaren.

Na een lekkere verfrissing of een heerlijke tas koffie op het domein werd dan richting Eikevliet geblazen om 16:00 h     Daar werden we immers verwacht om 17:00 h voor een lekkere broodjesmaaltijd aan een zeer democratische prijs      ( van de uitgebreide diners zoals vroeger zijn we een beetje afgestapt want ook moeder Maria wordt een dag ouder ).

Het belangrijkste is immers dat we samen zijn onder vrienden en dat we een gezellige babbel kunnen doen. Maar ook na onze maaltijd was er nog iets voorzien.  Er werd namelijk een film vertoond over de grote overstroming van 1953 in Hingene-Wintam-Eikevliet. Deze film werd gemaakt door kunstkring De Casteleyn uit Hingene naar aanleiding van de 50 ste verjaardag van deze gebeurtenis. Spijtig was wel dat er geen uitleg mee op de band van de film was opgenomen.

           Daarna werd het voor de meeste stilletjes aan tijd om richting huiswaarts te keren want de volgende dag was weer een werkdag voor velen of misschien wel de eerste schooldag voor sommigen.

Rendez-vous volgend jaar op zondag 29 augustus 2004. Noteer het nu al in je agenda zodat je er zeker bij kan zijn.

 

_______________________________ Jef De Clercq

  LIDGELDEN  2003.

 

In ons vorig blaadje van augustus werd gevraagd uw lidmaatschapsbijdrage voor 2003 te voldoen door betaling tijdens het ledenfeest of door overschrijving. Een groot aantal hernieuwden reeds hun lidgeld zodat ze verder ons driemaandelijks tijdschriftje blijven ontvangen en geinformeerd blijven over het reilen en zeilen in ons geboortedorp. Een aantal leden echter dienen nog hun lidgeld te voldoen en hebben waarschijnlijk nog geen tijd gehad of zijn het vergeten. Of misschien is er wel een misverstand van onzentwege ?

Daarom nogmaals deze oproep het lidgeld over te schrijven op rekening   000-1204750-10  van Eikevlietvrienden. U kan ook het lidgeld voldoen bij één der bestuursleden indien je iemand regelmatig ontmoet.

Het lidgeld bedraagt nog steeds € 6,50 per gezin en wordt gebruikt voor het drukken en verzenden van ons drie-maandelijks tijdschriftje. Dus als je verdere wil geinformeerd blijven, voldoe het lidgeld dan asap.

Wanneer deze tekst met gele fluorstift gekleurd is, is volgens onze administratie uw lidgeld nog niet ontvangen !

 

___________________________________JDC

 

Bliksem en donder doen ons denken aan

Sint-Donatus.

 

Toen ik op het internet zo maar wat rondneusde vond ik ergens volgende vraag: Waarom aanroept men Sint-Donatus tegen blikseminslag?  De vraag werd op het internet gesteld door Roger Vandaele.  Zij werd beantwoord door A.  Van Grinsven.

Onweer werd heel lang gezien als de toorn van de goden.  In de middeleeuwen dacht men dat de dondergod Wodan of Thor verdreven kon worden door het luiden van klokken.  In 1794 sloeg de bliksem driemaal binnen het uur in op de klokkentoren van Hermekeil bij Trier.  De bliksem liep via het klokkentouw naar beneden en doodde iedere keer de klokkenluider.  De plaatselijke deken Cochem stichtte de Donatus Broederschap en men ging toen gewijde klokken gebruiken, de zgn.  Donatusbellen, om het onweer te verdrijven. De mensen gingen tijdens het onweer in huis rond terwijl ze met Sint-Donatusbelletjes rinkelden. De Donatus Broederschap ontleende zijn naam aan Donatus (2de eeuw na Christus) een Romeins soldaat en martelaar, die later heilig werd verklaard en die werd en wordt nog in Rijnland, Nederland en België vereerd als patroon tegen onweer.  Zijn feestdag is 30 juni.

Omdat de heilige Donatus vroeger in Eikevliet op een speciale manier werd vereerd ging ik op het internet wat verder neuzen.

Donatus behoort tot de zogenaamde catacomben heiligen, van wie in historisch opzicht niets bekend is, maar over wie diverse legendes bestaan. In 1652 werd het gebeente dat aan deze heilige wordt toegeschreven overgebracht uit de catacomben van Sint- Agnes bij Rome naar Münstereifel (thans Bad Münstereifel Nordrhein-Westfalen). Volgens de legende zou hij in het midden van de 2de eeuw na Christus te Rome geboren zijn als zoon van een edelman en veldheer, genaamd Faustus, en van Flaminia een vrouw uit een achtbare familie die zich tot het christendom bekeerde.  Haar zoon zou ook officier in het Romeinse leger zijn geworden en wordt doorgaans ook zo afgebeeld. Omdat Donatus deel zou hebben uitgemaakt van het zogenaamde “legio fulminata” (bliksem legioen), wordt hij afgebeeld met een pijlenbundel in de hand, bestaande uit bliksemschichten.  Zijn naam heeft de Rijnlanders misschien doen denken aan de donder.  Vaak werd zijn naam gegraveerd in kerkklokken die onder meer bij opkomende gevaren, zoals noodweer en brand, werden geluid.

Zijn reputatie als donderheilige verspreidde zich in de Nederlanden door de activiteiten van de Capucijnen uit het klooster te Arlon, die vanaf 1725 de verering structureel intensiveerden via devotieboekjes, prentjes en litanieën.  De in 1742 te Arlon opgerichte broederschap werd door de paus goedgekeurd en met verscheidene aflaten gepriviligeerd.  Door de Capucijnen te Velp werd in diverse plaatsen de verering van Donatus gepropageerd. In 1779 ontstond te Reek in Nederland de eerste bedevaartsplaats. In de streek van 's-Hertogenbosch heb ik nog een vijftiental broederschappen gevonden, dikwijls ontstonden ze na blikseminslagen op de kerktoren of op personen. In Wijcken werd in 1833 de pastorie en het jaar daarop de kerktoren door de bliksem getroffen. In 1836 werd de broederschap opgericht.  In Hapert werden twee parochianen door de bliksem getroffen en werd in 1898 ook de broederschap opgericht.

Waarom de pastoor van Eikevliet de broederschap van Sint-Donatus heeft opgericht heb ik niet kunnen achterhalen. Wel is het de oudste broederschap op 1 na van al die ik gevonden heb. Het was Martinus-Joseph De Muyer die er in 1822 mee begon.  Zijn zerk staat rechts naast de kerkdeur in de kerkmuur.  In 1899 waren er 9956 leden in de Sint-Donatus Broederschap van Eikevliet, parochianen en bedevaarders. Zoals in bijna al de andere bedevaartplaatsen werd hij hier ook op de tweede en de derde zondag van juli gevierd.  De parochianen vereerden na de hoogmis de relikwie.  De bedevaarders kwamen na de middag naar het lof waarna ze ook de relikwie vereerden en hun bijdrage offerden. Ik heb daarover navraag gedaan bij Marieke Van Hoeywegen. Zij kon zich die tijd nog heel goed herinneren. Uit gans de streek kwamen de mensen beewegen om van blikseminslag gespaard te blijven en om goed weer te hebben voor de vruchten op het veld.  Er waren toen nog heel veel kleine boerkens die blij waren als ze genoeg eten konden winnen om ook hun varken vet te mesten.  Als de oogst tegen sloeg hadden ze in de winter zelf ook armoe.  Maar nu, zei Marieke, nu spreekt er niemand nog van Sint-Donatus kermis, de relikwie wordt niet meer vereerd, hij wordt zelfs niet meer in de kerk vernoemd.  Moeder, moeder, windt u zo niet op, zei Lizette, dat is niet goed voor je hart. Ja maar, ‘t is toch waar, ging Marieke verder, iedereen is hem vergeten.  Alleen de wip maatschappij geeft nog een Sint-Donatus schieting.  Ik weet nog goed, ging ze verder, toen de eerste wip in de Vennen gezet was, (de Vennen was de weide van Boeyckens waar nu het Eikerveld is) vroegen onze Frans en schepene Meeus zich af hoe ze de maatschappij zouden noemen. Laat ons Sint-Donatus kiezen, dan hebben we altijd goed weer, besloten ze.

In Eikevliet is de viering van de heilige Donatus helemaal verdwenen lees ik in ons blaadje van augustus 1981.  Ik citeer: De tweede zondag van juli is het kermis in ons dorp - vroeger Donatus kermis genoemd - naar de heilige patroon tegen donder en bliksem die in onze kerk bijzonder vereerd werd.  Met die dag had er vroeger na de hoogmis een processie plaats, driemaal rond het kerkhof, waarin het beeld van die heilige werd meegedragen. Later werd dat een gewone processie door de straten van het dorp. Er werd die dag ook gezegend met de relikwie van deze heilige, en vele vreemdelingen kwamen naar Eikevliet om "te zegene te gaan" en zo bescherming te bekomen tegen donder en bliksem.

Er bestond zelfs een genootschap van de heilige Donatus.  In 1899 waren er 9 956 leden.  Niet alleen Eikevlietenaren maar ook leden van de omliggende dorpen, vooral van Niel waar pastoor Crabbé onderpastoor geweest was.  Deze pastoor had zoveel vertrouwen in Sint Donatus dat hij verbood een bliksemafleider  te plaatsen op de toren van onze kerk.  Donatus zou onze kerk beschermen.

In de streek van 's-Hertogenbosch heeft men eind de jaren 80 een poging ondernomen om de viering nieuw leven in te blazen. Van beschermer tegen onweer ging het naar beschermer tegen luchtgevaren, naar de zorg voor het milieu, tegen kernwapens, naar de zorg voor gans de Schepping.  Zelfs in sommige kleine parochies ging de bisschop van 's-Hertogenbosch de misviering voor.  Van die nieuwe impuls blijft nu in de eenentwintigste eeuw ook niet veel meer over.

---------------------------------J.M.

Zondag 29 augustus 1886.

 

Om 4.00u deden zes personen uit Boom, vier meisjes en twee jongens, allen ongeveer 20 jaar oud, een pleziertochtje in een ijzeren boot naar de kermis van Kalfort. Aan het " Eikevliets- gat" ging een van de jongeren, Louis De Jonghe, aan wal om de boot met een koord voort te trekken.  Toen zetten de vrouwen zich alle vier langs de zelfde kant om hun vriend Alfons Thieri toe te laten een eindje touw aan De Jonghe te werpen.  Door die verplaatsing kantelde de boot om, met het verschrikkelijk gevolg dat vier personen verdronken.  De slachtoffers waren allen uit Boom afkomstig en ongehuwd: Regine Vanden Briel, Joanna Vanden Briel, ( zij waren de steun van hun moeder weduwe), Isabelle Férauche was de steun van haar vader weduwnaar, en Alfons Thieri, smid en maker van het ijzeren bootje.  Hij was de rechter arm van zijn oude vader weduwnaar.  De vijfde persoon, Maria Thieri, werd gered door de schipper Cleerbout van de Eikse  Amer.

 

------------------------------------J.M.

  DROEDEL

Als je 's morgens gewekt wordt door het gerinkel van zo'n wekker en je niet kunt zien hoe laat het is, mag  je u gerust omdraaien in je warme nest.  Voor mensen zoals ik, die gratis met de bus mogen rijden, is dat geen probleem. Voor anderen misschien wel, want die voelen zich  ook  tijdloos. Of een wekker waarvan de wijzers weg zijn tijdloos is, moet je maar op je werk vragen.

Zoals je op de tekening ziet zijn de " wijzers weg" .  De oplossing van de droedel is dus: wegwijzers.

Nieuwe droedel.

Als ’s nachts de vinger der wet er u op wijst dat er maar een lamp brandt kan dat heel vervelend zijn. Vooral als je al een beetje veel over tijd bent en je de verloren tijd snel wilt inhalen.  Je ogen worden wat zwaarder en je voet misschien ook.  De arm der wet kom je op de meest ongelegen ogenblikken tegen, wat hier zeker het geval was.

 

Veel plezier met deze nieuwe droedel. 

 

-----------------------------------J.M.

Nostalgie :

DE RUS.

In de slijkhoek naast Mieke Pip, woonde in de zeventiger jaren een man van Russische afkomst nl.: Pietrov Savvitch Nahaboff.

Hij werd geboren te Bessarabië op 18-3-1868 en overleed te Hoboken op 13-4-1977.

Hier in Eikevliet werd hij algauw “de rus” genoemd.

Toen ik het levensverhaal van deze man las, was ik verbaasd wat Nahaboff in zijn leven had meegemaakt. De woorden zeemachtofficier, krijgsgevangene, wereldreiziger en kluizenaar zijn zeker niet uit de lucht gegrepen. Ik kan mij als kind deze man nog goed herinneren, sterk als een beer en een grote kindervriend.

In het Rusland van de tsaren maakte hij een blitscarriëre in de hogere zeevaartschool.

Reeds op 32-jarige leeftijd promoveerde hij tot luitenant-kolonel en nam hij deel aan de Boksersopstand in China. (1900)

Tijdens de Russische-Japanse (1904) oorlog werd hij als één van de legeraanvoerders krijgsgevangenen gemaakt en afgevoerd naar Nagasaki (Japan).

Hij wist echter te ontsnappen en als verstekeling aan boord van een Frans schip bereikte hij Odessa.

Voor zijn moedig gedrag in het vuur van de strijd ontving hij de grootste Russische onderscheiding en werd hij bevorderd tot militair chef van Vladivostok.

Tijdens de eerste wereldoorlog vocht hij in Warchau en werd toen teruggeroepen om de tsaristische wacht te versterken in Sint-Petersburg omdat er revolutie dreigde. 

(de Russische revolutie 1917 o.l.v. Lenin)

Nahaboff was een vaderlandslievend aanhanger van de tsaar (Nicolaas II). Omdat het leger van de tsaar (Wit-Russen) verslagen werden, werd hij aangehouden en verbannen naar Irkoetsk (Siberië), waar hem de kogel wachtte. Toen duizenden reeds terechtgesteld waren en het de beurt was aan Nahaboff, was er geen munitie meer. Toen hij vernam dat het enkele dagen duurde voor er terug munitie aanwezig was, vluchtte hij te voet door  Siberië tijdens een ijselijke winter. Via Mongolië bereikte hij China.

Als wraakneming om zijn geslaagde ontsnapping, werden zijn echtgenote Elena Dombrovsky en zijn zeven kinderen gedood.

Na vele omzwervingen blijft het avontuur hem aanlokken. Op 52-jarige leeftijd werd hij eerste machinist op een koopvaardijschip. Deze taak zou hij nog VEERTIG jaar uitoefenen.

In 1927 - hij is dan negenenvijftig jaar - kwam hij via Parijs naar België.

Hij verbleef een tijdje in Antwerpen en in Oostende waar hij zijn 24-jarige vrouw leerde kennen. Het gelukkig paar kreeg zes kinderen.

Hoe sterk deze man moet geweest zijn, bewijst het feit dat hij als 95-jarige nog varend zeeman was. Hij werd immers aangeworven door een Britse firma voor de vaart Londen-Singapore.

De dokter verklaarde Nahaboff voor deze job volledig gezond.

Aan het  kruispunt van zijn leven, nam hij de weg naar Eikevliet, een dorpje zoals zovele in Rusland.

In ons dorp leefde hij jaren als een kluizenaar, hij kookte zijn eigen potje, onderhield zijn huis en was als 106 –jarige nog actief als uurwerkmaker.

Ondanks zijn hoge leeftijd bezocht hij regelmatig zijn dochter die in Hemiksem woonde. Daar is hij dan ook gaan bijwonen toen de last der jaren te zwaar begonnen door te wegen.

Pietrov Savvitch Nahaboff speelde ook gitaar, wat hem ongetwijfeld deed wegdromen naar zijn vaderland waar hij de balalaika speelde.

-----------------------------------D.P.

 

20 Eeuwen Bornem: Een dorp in Vlaanderen?

  Onder deze titel is er zeer recent een boek verschenen geschreven door een BB ( een Bekende Bornemnaar ) nl julien Maerevoet.

Julien is reeds enkele decennia voorzitter van de Bornemse kultuurraad en is in die hoedanigheid dan ook continu bezig met cultuur en kunst, iets waarvoor hij een enorme passie heeft en aldus ook een zeer groot expert is in geworden.

           Dit boek is het resultaat van 30 jaar opzoeken , verzamelen en bestuderen. Het geeft antwoord op alle vragen in verband met de geschiedenis van Bornem over een periode van 2000 jaar, 20 eeuwen.

Gebaseerd op vele tot op heden nooit besproken documenten, geeft het een bijzonder klare kijk op het moeilijke leven van onze voorouders in vroegere eeuwen. Verrassende en boeiende verhalen over de omstandigheden waarin zij moesten leven.

Vragen als:

Hoe is Bornem ontstaan?

Waar was het eerste centrum?

Wat hadden de Graven van Vlaanderen met Bornem te maken

Waren er Tempeliers in Bornem?

Trokken mannen van Bornem en Hingene mee op kruistocht in de 13 de eeuw en wie ?

Wat zegde het politiereglement van Bornem in 1500 ?

Wie stierf tijdens de pestepidemie in 1666 ?

De Boerenkrijg in onze streken in 1798.

Wat was de rol van de harmonies en fanfares ?

En nog zoveel meer komen uitgebreid aan bod in dit met veel foto’s prachtig geillustreerd boek van 400 bladzijden.

           Het boek kan nog aan voorverkoopprijs ( alhoewel deze periode nu verstreken is ) besteld worden door leden van onze vereniging voor  € 30 bij de voorzitter ( tel 0475/ 73 63 78 )  of één der bestuursleden. Het boek wordt U thuis bezorgd.   De normale prijs bedraagt  € 40 !

           Voor iemand die van de geschiedenis van zijn geboortestreek houdt niet te missen of als geschenk voor een goede vriend onder de kerstboom !

_____________________________     JDC

 

TONEELKRING  

“TAAL  &  KUNST”

EIKEVLIET

speelt :

 

‘ONTKOPPELD’

(The Odd Couple) (Female version)

Auteur : Neil Simon

Regie : Gy Thys

Korte inhoud

Eén avond per week organiseren een aantal vriendinnen

een Trivial Pursuit party. Deze spelavonden zijn een alibi om over vanalles te praten, maar vanavond blijft één van de vriendinnen wel lang weg.

Wat is er met haar gebeurd ?

 

In dit verhaal worden twee vrouwen samengebracht die zo van karakter en levensfilosofie verschillen dat het onmogelijk lijkt om samen te leven.

Dit stuk, gebaseerd op “The odd couple” dat zowel in het theater, op film als op tv hoge toppen scheerde,

is een typisch Neil Simon stuk.

 

Uit een verdrietige en pijnlijke situatie weet Simon veel humor te halen met heel herkenbare situaties.

Zijn humoristische kijk op de personages geven dit blijspel een extra dimensie.

 

 

(Vervolg van de viering 150 jaar KFSC)

 

1.    Sociale afkomst van muzikanten, ereleden en bestuur

 

1.1.       Muzikanten

Door aan te sluiten bij een amateurmuziekvereniging, kregen arbeiders de kans zich op het culturele terrein te begeven. De arbeidende klasse was goed vertegenwoordigd, maar het aandeel van de burgerij bleef belangrijk.

 

1.2.         Ereleden en bestuur

Ereleden en bestuur maakten zonder uitzondering deel uit van de gegoede klasse. Hun rol bestond erin de muziekmaatschappij financieel recht te houden. Mensen die er praktisch belang bij hadden om erelid te worden, waren het talrijkst vertegenwoordigd: bakkers, brouwers, herbergiers, nijveraars, politici. In Eikevliet waren er zodanig veel herbergiers erelid, dat er een beurtrolsysteem opgezet werd om de muziekrepetities en bestuursvergaderingen telkens in een andere herberg te laten doorgaan.

Ook bij de oprichters van St. Cecilia Eikevliet, die meteen de eerste bestuursploeg vormden, vinden we dezelfde beroepsprofielen terug : twee brouwers, twee handelaars, een bakker, een maalder en een zoutzieder. We moeten eerlijk zijn en toegeven dat de initiatiefnemers niet alleen kunstliefhebbers waren, maar ook economisch voordeel roken.

De erevoorzitter van een muziekvereniging was vaak iemand van adellijke afkomst die de financiële tekorten persoonlijk bijpaste. Voor Eikevliet was Hertog d’Ursel, burgemeester van Hingene, de geknipte man.

 

2.    Doelstellingen en activiteiten van muziekverenigingen

 

4.1   Doelstellingen

 

2.1.1.   Artistieke

De meest voorkomende doelstellingen waren logischerwijze te situeren in de artistieke sfeer,  nl. de ontwikkeling van de muziekkunsten. Bij St. Cecilia Eikevliet is dat niet anders. In het reglement staat klaar en duidelijk : “De fanfaremaatschappij heeft tot doel de instrumentele muziek te beoefenen”.

2.1.2.   Vermaak & ontspanning

Een tweede vaak terugkerende doelstelling bestond erin “vermaak en ontspanning” te geven aan zowel de leden van de muziekkorpsen als aan de toehoorders. St. Cecilia Eikevliet verwoorde het als volgt : “De fanfaremaatschappij heeft tot doel de parochiale en gemeentelijke plechtigheden, feestelijkheden en andere muzikaal op te luisteren”.

2.1.3.   Ideologische en idealistische

Veel fanfares en harmonies gingen nog een stap verder en lieten ook ideologische en idealistische doelstellingen aan bod komen. Het ging dan om rechtvaardigheid, vrede, broederlijkheid. Ook St. Cecilia Eikevliet deed mee en bepaalde : “De fanfaremaatschappij heeft tot doel de eensgezindheid en onderlinge vriendschap van de Eikevlietse bevolking te stimuleren”.

4.2   Activiteiten

4.2.1.     Vaderlandslievende

In hun doen en laten bleven de muziekverenigingen opvallend loyaal t.o.v. het gouvernementele gezag. Vooral activiteiten rond de Koninklijke Familie en de Natie waren zeer populair. Zo nam St. Cecilia Eikevliet deel aan het opluisteren van het bezoek van HM Koningin Marie-Henriëtte op het Kasteel d’Ursel te Hingene in 1868. En ook de vieringen van 50 jaar Belgische onafhankelijkheid te Brussel (1880) en 75 jaar Belgische onafhankelijkheid te Antwerpen (1905) vinden we terug in het palmares.

4.2.2.   Liefdadigheid

Daarnaast vervulden fanfares en harmonies een belangrijke sociale functie binnen dorp en stad en werden er ook liefdadigheidsconcerten georganiseerd, waarbij de winst voor een filantropisch doel werd gebruikt. Samen met Taal & Kunst organiseerde St. Cecilia Eikevliet Muziek- en Toneelfeesten ten bate van de

·       door epidemieën  getroffen gezinnen (1865)

·       slachtoffers der overstromingen in Moerzeke (1906 & 1928)

·       slachtoffers van de V1 raketbom in Wintam (1946)

4.2.3.   Festivals

Het inrichten van en het deelnemen aan muziekfestivals was nog zo’n geliefkoosde activiteit van muziekmaatschappijen. Festivals werden georganiseerd n.a.v. allerlei evenementen : inhuldiging van een vaandel, kermissen, religieuze feesten. Steden richtten festivals in om toeristen aan te trekken. Zo trad St. Cecilia Eikevliet o.a. op in Mechelen, Gent, Brussel, Oostende, St.Niklaas, Antwerpen en Dendermonde en speelde ook tijdens de wereldtentoonstellingen van 1910 en 1958 in Brussel en die van 1913 in Gent.

Tijdens grote manifestaties werd er wel eens geknoeid met de bezetting : bestuursleden werden dan ingeschakeld als figurant. Ze kregen een instrument in handen gestopt en moesten doen alsof ze bliezen. Om valse noten te vermijden werden stoppen in de instrumenten gestoken. De play-back show was geboren ! En u dacht dat VTM die uitgevonden had ? Kom zeg !.

5.   Werking en organisatie van muziekverenigingen

 

5.1.         Sociale controle

5.1.1.   Orde en tucht

Typisch was het feit dat het bestuur een grote sociale controle uitoefende op zijn muzikanten. In de meeste reglementen was een uitgebreid en streng boetesysteem opgenomen en van de spelende leden werd weinig inspraak geduld. In het reglement van St. Cecilia Eikevliet vinden we boetes terug voor zowat alles wat een muzikant kan mispeuteren :

·       Op de repetities of de maandvergaderingen te laat komen, te vroeg vertrekken of helemaal niet komen

·       Op de repetities te vroeg spelen of nà het signaal spelen, of niet spelen als men aanwezig is

·       Weerspannigheid of onbetamelijk gedrag : “Persoonlijke ruzies, verwijten en godslastering zullen op het eerste verzoek van de voorzitter ophouden, of er volgt een boete”.

En dan de tarieven: de bedragen variëren tussen 5 centiemen en 60 centiemen. Of in oude Belgische Franken van vandaag : tussen 10 en 110 BEF. En voor de knappe koppen onder jullie : tussen 0,25 en 2,75 EUR.

Maar het sterkste nog is het feit dat al deze boeten zorgvuldig opgetekend werden door een boetemeester in een speciaal daarvoor bestemd boeteboek. De totale boetebedragen waren zelfs belangrijk genoeg om ze jaarlijks in de financiële verslagen als een apart item op te nemen. U kan dat straks gaan bekijken in de tentoongestelde archiefstukken.

Even tussendoor : inderdaad, het leven is duur geworden de afgelopen 150 jaar :

1 frank uit 1853 is vandaag zowat 183 oude Belgische Franken of 4,50 Euro. Maar daar heeft de fanfare niks mee te maken natuurlijk ; daar zitten de Martensen, Dehaenes en Verhofstadten voor iets tussen. Denk daar morgen nog maar eens aan vóór u het rode potlood of de computerpen hanteert !

5.1.2.   Aanwezigheden

Een ander probleem dat binnen elke muziekvereniging wel voorkwam – en vandaag nóg voorkomt – was de muzikanten naar de repetities te krijgen, of ze er te houden. Het gebeurde courant dat muzikanten tijdens de repetities de zaal verlieten of na de pauze niet meer terugkwamen. Soms kwam ook de dirigent niet opdagen. Een aantal verenigingen trachtten hun muzikanten om te kopen met bier of met geld. Ook in Eikevliet hebben we ooit het systeem gekend van één gratis consumptie per repetitie voor elke aanwezige muzikant. En ook vandaag nog bestaat een kortingformule voor de deelnameprijs aan het jaarlijkse teerfeest, die gebaseerd is op de prestaties van iedere individuele muzikant.

5.2.         Financiële toestand

Het grootste zorgenkind van elke muziekvereniging was wel de financiële toestand. Uitgaven waren er genoeg :  loon van de dirigent, aankoop van partituren, maar vooral van muziekinstrumenten wogen zwaar door op het budget. Aan de inkomstenzijde waren er lidgelden, giften en subsidies. Wanneer een muziekvereniging over te weinig financiële middelen beschikte, werd er vaak bespaard op de onkosten voor een dirigent. Wat dan automatisch een verminderde muzikale kwaliteit tot gevolg had . En daardoor had de vereniging nóg minder overlevingskansen. Een straatje zonder einde dus. Trouwens, financiële beperkingen of problemen zijn tot op de dag van vandaag nog altijd aan de orde bij heel wat muziekverenigingen.

Als we dit alles goed beschouwen, dan is er eigenlijk niks nieuws onder de zon. Geld en macht, werken en ontspanning, de beste willen zijn : het was toen aan de orde en het komt vandaag nog altijd aan bod. Misschien is juist dát de overlevingskracht van een vereniging als de fanfare : iets wat al 150 jaar meegaat, dat is klaar voor de volgende 150 jaar.

2.     Dirigenten

Willem Broeckmeyer

In 1855 werd de gemeenteschool gebouwd met als eerste onderwijzer Willem Broeckmaeyer, een voortreffelijke muzikant die weldra chef werd van de fanfare. Hij leidde jonge muzikanten op en was tevens actief in de toneelmaatschappij. Broeckmeyer gaf in 1863 ontslag en werd opgevolgd door:

De heer Laet (uit Boom)

Op zijn beurt opgevolgd door :

De heer Bogaerts

Hij was professor aan de muziekschool van Mechelen. Hij was dirigent tot 1909 en werd dan opgevolgd door:

 

Désiré Van Hoomissen

Hij was dirigent voor zeer korte tijd en werd opgevolgd in 1910 door :

 

 

 

 

 

Petrus Van Wezenmael uit Sint-Amands. Reeds in

1911 werd hij opgevolgd door

Lodewijk Slootmaekers

Deze man kwam uit Niel en nam na al die interim dirigenten de dirigeerstok op voor een lange en vruchtbare periode. Slootmaekers verhoogde op korte tijd het artistieke peil van de fanfare. Hij was een gewetensvol leider met fantastisch muzikaal gehoor die veel aandacht besteedde aan correcte voorbereiding, intonaties, bezieling van de opgegeven inhoud van de partituren. Hij schonk de maatschappij een rijk repertorium, (Tannhauser, Carmen…enz.).

Als dirigent met onbeperkt gezag bewaren nu nog de Nestors de herinnering: zijn woord was wet, “als de ‘Sloot’ gesproken had, had Rome gesproken”. Slootmaekers stierf in 1944, in oorlogstijd en de ‘vliegende bommen ‘.

 

Lodewijk Slootmaeckers

 
 

 

 

---------------------------Jan, Micky,Ivo

 

ACTIVITEITENKALENDER  

EIKEVLIET

 

 

DECEMBER

 

TONEELKRING   “TAAL & KUNST”

SPEELT

“ONTKOPPELD”

Blijspel

Auteur : Neil Simon               Regie : Guy Thys

speeldata :

zaterdag 29 november

vrijdag    5 december

zaterdag  6 december

vrijdag   12 december

zaterdag 13 december

in Zaal ‘De Balans’          telkens om 20.00 uur.

reservatie tel. 03/889.30.26

(woensdag gesloten)

--------------------

 

WOENSDAG   3   DECEMBER

K.A.V. EIKEVLIET

Voordracht : G.S.M., haal er uit wat er in zit

in het Gemeenschapshuis om 19.00 uur

--------------------


ZONDAG   7   DECEMBER

FEESTCOMITE   &   PAROCHIE

OPENING   VAN   DE   KERSTSTAL

naast de kerk om 10.30 uur

--------------------

WOENSDAG   17   DECEMBER

K.A.V. EIKEVLIET

KERSTFEEST

in het Gemeenschapshuis om 19.00 uur

--------------------

WOENSDAG 24 DECEMBER

PAROCHIE   “SINT-LAMBERTUS”

KERSTAVONDVIERING

in de kerk om 18.00 uur

met medewerking van de kleuters,

de toekomstige vormelingen en

de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia

--------------------

ZATERDAG 27 DECEMBER

FEESTCOMITE

KERSTVERTELLINGEN

ROND   DE   KERSTSTAL

in de kerk om 19.00 uur

door : Monda Van doorne en Lieve Vermeiren

muzikale omlijsting :

Zangroep “DOR” zingen prachtige

Roemeense volkse kerstliederen


JANUARI

 

ZATERDAG   10   JANUARI   2004

FEESTCOMITE

KERSTBOOMVERBRANDING

op het wiplein

programma: 

19.00 u. : samenkomst van alle deelnemers

        in zaal De Balans

20.00 u. : fakkeltocht door het dorp opgeluisterd door de Kon. Fanfare Sint-Cecilia

20.30 u. : alle deelnemers steken met hun fakkels  het vuur aan.

Tijdens en na de verbranding gezellig samenzijn

in het lekker verwarmd wipkot met :

Gluhwein - of andere dranken - hamburgers ...

In zaal De Balans zullen aan de deelnemers

fakkels verkocht worden.

--------------------

 

WOENSDAG   14   JANUARI

K.A.V. EIKEVLIET

FEESTGERECHTEN

in het Gemeenschapshuis om 19.00 uur

--------------------

 


ZAT.  17   ZON.  18   MAAN.  19

JANUARI   2004

 

KON.  FANFARE  SINT-CECILIA

TEERFEESTDAGEN

opening van de teerfeestdagen met een

GEBEDSVIERING

zaterdag 17 januari om 10.00 uur

voor alle overleden leden

deze viering wordt opgeluisterd

door de Kon. Fanfare.

 

FEBRUARI

 

WOENSDAG   18   FEBRUARI

K.A.V. EIKEVLIET

FEESTGERECHTEN

in het Gemeenschapshuis om 19.00 uur

 

FEBRUARI

 

WOENSDAG   17   MAART

K.A.V. EIKEVLIET

FEESTGERECHTEN

in het Gemeenschapshuis om 19.00 uur

--------------------

GEBOORTE

ROOS

9 september 2003

dochtertje van

Dirk en Anne Piret-Verbruggen

R. Caluwaertsstraat 11

Eikevliet

-----------------------------

 

OVERLIJDENS

 

V

BERNARD   DE MERECHY

weduwnaar van mevrouw

Maria Schevenhals

geboren te Puurs op 29 april 1919

thuis overleden op 13 juni 2003

De uitvaartliturgie vond plaats

in de parochiekerk van Sint-Lambertus Eikevliet

op dinsdag 2 september 2003

Hij woonde : Eikse Amer 17 te Puurs


V

GUSTAAF   REYMENANTS

weduwnaar van mevrouw

Maria Polfliet

 

geboren te Eikevliet op 10 oktober 1914

overleden in de Sint-Jozefkliniek te Bornem

op 23 oktober 2003

Lid van de Koninklijke Fanfare Sint-cecilia

De uitvaartliturgie vond plaats

in de parochiekerk van Sint-Lambertus Eikevliet

op woensdag 29 oktober 2003

hij woonde D. Van Hoomissenstraat 12

te Eikevliet

 

V

 

MADELEINE   WEEMAES

weduwe van de heer

Albert Marnef

 

geboren te Kieldrecht op 1 november 1907

overleden in de Sint-Jozefkliniek te Bornem

2 november 2003

Lid van de Koninklijke Fanfare Sint-cecilia

De uitvaartliturgie vond plaats

in de parochiekerk van Sint-Lambertus Eikevliet

op zaterdag 8 november 2003

zij woonde D. Van Hoomissenstraat 18

te Eikevliet

V

 

GASPARD   DEMONT

 weduwnaar van mevrouw

Margareta De Maeyer

geboren te Eikevliet op 11 mei 1913

thuis overwacht overleden

op 11 september 20003

 

Ere - Voorzitter Koninklijke Schuttersgilde

Sint-Donatus

Ere - Bestuurslid en 60 jaar Muzikant

van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia

Lid van de Eikevlietvrienden

Lid van K.B.G.- Eikevliet

Laureaat van de Arbeid - Diamantnijverheid

De uitvaartliturgie vond plaats

in de parochiekerk van Sint-Lambertus Eikevliet

op woensdag 17 september 2003

Hij woonde : K. Suykensstraat 19 te Eikevliet.

Quizvraag

De oplossing van de vraag uit ons vorig nummer was : 8 directies

De winnaar is mevr. Tornée Tiny, R. Caluwaertsstraat 45, 2880 Eikevliet

Zij wint het boek : “Klein-Brabant in oude prentkaarten”

 

Nieuwe vraag :

Hoe oud is Pietrov Savvitch Nahaboff geworden ?

Antwoord voor 10 januari 2004 sturen naar Danny Polfliet, Eikerveld 20, 2880 Eikevliet of een e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com

Prijs: een prachtig hoeveboek

Inhoud van dit boekje.

 

Blz. 2. Eikevlietvrienden samen op 31 augustus ll.

       4. Lidgelden 2003.

       5. Bliksem en donder doen ons aan Sint-Donatus denken.

8. Zondag 29 augustus 1886. Vier jonge mensen     verdrinken in de Vliet.

9. Droedel.

      10. Nostalgie: De Rus.

      12. 20 Eeuwen Bornem.

      14. Taal en Kunst speelt “Ontkoppeld.”

       15. 150 Jaar KFSC te Eikevliet.

      24. Activiteiten.

      28. Geboorte

      28. Overlijdens: Gustaaf Reymenants.

                                 Bernard De Merechy.

                                 Gaspard Demont.

                                 Madeleine Weemaes.

      31. Quizvraag.