99. 15-03-06 

Tijdschrift

++ ONS   EIKEVLIET ++ 

 

Ledenfeest 24 september 2006.

 

Onze volgende ontmoetingsdag gaat dit jaar door op 24 september 2006. Noteer deze datum in kleur op uw kalender, het is een dag om niet te missen want zoals iedereen weet is het dan grote kermis te Eikevliet. Waarschijnlijk zal er weer zeer weinig foor staan maar de Eikevlietvrienden zullen voor veel beweging zorgen.

We organiseren een zoekwedstrijd door alle straten van ons geliefd dorp.

Meer details kun je lezen in ons volgend nummer van begin juni.

------------------------J.M.

 

Provinciaal domein d’ Ursel.


Het kasteeldomein d’Ursel is gelegen in het pittoreske dorpscentrum van Hingene.  Het kasteel is een buitengewoon voorbeeld van een  18de-eeuwse adellijke zomerresidentie.  Het domein met zijn slotgrachten, vijver en monumentale bomen straalt rust en schoonheid uit.  Op wandelafstand vind je de Notelaer, het voormalige jachtpaviljoen van de familie d’Ursel. Dat pand is nog steeds een baken in het wijde Scheldelandschap en het buitendijkse schorrengebied.  Laat je in deze donkere dagen meevoeren met een stukje Vlaamse geschiedenis; grote kans dat het de aanzet vormt voor een gezellige weekendtrip.

Nieuwe Provinciale Culturele Instelling

Het kasteeldomein werd tot 1973 bewoond door de familie d’Ursel.  Het bosgoed den Hink en het domein rond de Notelaer kwamen voor lange periode in privé-bezit.  Het voormalig dienstengebouw of Laathof werd gerenoveerd tot een vakantiecentrum voor groepen, de portierswoning werd de thuisbasis voor de historische kring ‘de Casteleyn’.

Na enkele turbulente jaren binnen de kasteelmuren kocht de provincie Antwerpen in 1994 het beschermde monument, zijn tuinen en het bosgoed Den Hink aan. Op basis van een uitgebreid archeologisch en historisch onderzoek werden de restauratieplannen opgesteld en de herbestemming van het kasteel bepaald.  De restauratie van de buitengevels, de kelder en de benedenverdieping is intussen afgerond.

Het kasteel opent nu als nieuwe provinciale culturele instelling zijn deuren.  Omdat het kasteel zo’n uniek voorbeeld is van een 18de-eeuwse adellijke zomerresidentie, krijgen de opmerkelijkste vertrekken een museale functie om er de (woon)cultuur van de 18de eeuw te tonen. Dat is ook het uitgangspunt voor de culturele activiteiten die in het kasteel en op het domein zullen georganiseerd worden.  We vernoemen concerten en muziekstages, kamertoneel en –opera, voordrachten en lezingen, tentoonstellingen, enz. Volgens de vordering van de restauratiewerken zal er later plaats zijn vergaderingen en congressen.  

De familiegeschiedenis

Aan de oorsprong van het latere kasteel d'Ursel ligt het  steyne huys van Thibault Barradot, rentmeester van Rumst, die er van 1535 tot 1556 woont.  In de tweede helft van de 16de eeuw verbouwt de nieuwe eigenaar, ridder Dierick van de Werve, het tot een huysinghe van plaisantie.  Uit geldgebrek verkoopt de familie van de Werve dat buitengoed in 1608 aan Conrad Schetz, baron van Hoboken en heer van Hingene. Wanneer Conrad in 1617 alle eigendommen van zijn tante Barbara d’Ursel erft, op voorwaarde dat hij en zijn nakomelingen haar naam en wapen dragen, gaat  zijn familie voortaan onder de naam d’Ursel door het leven.  In 1638 verwerft Conrad d’Ursel de titel van graaf, in 1716 verwerft Conrad Albert die van hertog d’Ursel.  De familie voert heel wat verbouwingen uit aan het kasteel en zijn tuinen.  Om te beginnen laat Conrad Schetz zijn ‘huysinghe van plaisantie’ verbouwen tot een kasteel in Vlaamse zand- en baksteenstijl.  De bijhorende tuin kent een formele structuur waarbij functionele elementen de ligging van de diverse tuindelen bepaalt.

Begin 18° eeuw beslist Conrad Albert d’Ursel om het kasteel te verfraaien en de kasteeltuinen om te vormen tot een Franse tuin.  Hiervoor neemt hij hofarchitect Beaucire in dienst.  Die gaf het gebouw zijn huidige grondplan, onder andere door de voormalige binnenplaats te overdekken.  De formele tuin wordt opgewaardeerd, de kasteelvijver krijgt een balustrade in blauwe hardsteen.  Om de kasteelbewoners van de chaotische buitenwereld af te schermen wordt het grachtenpatroon gegraven en de kastanjedreef in de Vleminckxstraat aangeplant.  Eeuwenlang zal Vlietwater via onderaardse toevoerkanaaltjes de wallen van water voorzien.

De volgende hertog, Charles d’Ursel, wenst een kasteeldomein dat nog meer grandeur uitstraalt. Onder leiding van de Italiaanse architect Servandoni volgen belangrijke verbouwing- en herinrichtingwerken.  De torens worden verlaagd, de voorgevel verhoogd en het geheel bekroond met balustrades.  Ook het domein ondergaat grote veranderingen.  De meest structurele wijziging is de verplaatsing van de hoofdingang naar de zuidzijde, centraal op het kasteel gericht.  De Cour d’Honneur bekrachtigt de statigheid van het kasteel en krijgt een cirkelvorm ter hoogte van de voormalige ingang en een rechthoekige vorm nabij het Laathof.  Linden en hagen helpen het neerhof aan het zicht te onttrekken en brengen de vernieuwde gevel van het kasteel op de voorgrond.  Door de aanleg van de ganzenvoet in het parkbos en de aanleg van de Kasteeldreef plaatst Servandoni het kasteel in relatie met zijn omgeving.

We noteren einde 18° eeuw.  Koning en adel bouwen tuinpaviljoenen waarin zij zich samen met familie en genodigden vermaken binnen een intieme en private sfeer.  In dat kader laat Wolfgang Guillaume d’Ursel zijn oog vallen op het nabije Scheldelandschap.  Bij de oude loskade en het veer naar Steendorp bouwt hij de Notelaer.  De rijkelijke materialen zijn voor een groot deel afkomstig van de eerdere afbraak van zijn kasteel te Hoboken.  De Notelaer brengt de idylle van het landelijke leven en de rijkdom van de natuur in beeld.  Vanuit het Italiaanse salon geniet je van het panoramisch uitzicht over de Schelde, de balkons geven uitzicht over het buitendijkse schorrengebied.  Ook de interieurdecoratie is geïnspireerd op de natuur en de jacht.

In opdracht van Joseph d’Ursel wordt het domein einde 19° eeuw in een nieuw kleedje gestoken.  De gerenommeerde Duitse tuinarchitect Eduard Keilig hertekent in 1883 de kasteeltuin van Hingene.  Het grachtenstelsel van Beaucire, de centrale toegangsdreef en de ganzenvoet in het Parkbos blijven als basisstructuur behouden.  Keilig creëert een landschapstuin met behoud van de vermelde oude parkstructuren én neemt het oostelijk gelegen bosgoed den Hink mee op in het parkconcept.  Om beide gebieden visueel met elkaar te verbinden wordt een waaiervormig grasland aangelegd ter hoogte van de oostelijke kasteelgevel die doorloopt over de wal heen.  In den Hink worden dreven aangelegd en bijzondere boomsoorten geplant.  Uit die periode dateert ook het ‘schildersatelier’ waar hertogin Joseph d’Ursel-de Mun samen met haar dochter Henriette o.m. familieportretten schilderde.  Hoewel Keilig overlijdt in 1895, blijft na de eeuwwisseling zijn ontwerp de motor voor de verdere uitbreiding van den Hink. Om de relatie tussen de oorspronkelijke tuinen en den Hink te versterken, worden twee stenen bruggen aangelegd; één ter hoogte van het kasteel, de andere uiterst noordelijk.

In 1973 verlaat de familie het kasteeldomein.  Het bosgoed den Hink en de Notelaer worden gekocht door particulieren, het kasteel en zijn tuinen komen in handen van menig bestuur.  Begin jaren 1980 worden grootse plannen gesmeed.   Het voormalige neerhof of dienstengebouw wordt gerenoveerd en krijgt de functie van jeugdvakantiecentrum.  Ondanks het feit dat de sfeer van Keilig nog sterk aanwezig was in het domein, wordt een Franse tuin aangelegd, met aanpalend een speeltuin, een openluchttentoonstellingsruimte en een beperkte parking.  Onverwachts worden de werken in het kasteel stilgelegd wanneer één van de projectpartners overlijdt en hiermee de bestemming van het kasteel onduidelijk wordt.

Eind jaren 1980 laat de gemeente Bornem het bekkensysteem herstellen en de wallen ruimen, korte tijd later nemen zij het initiatief om een bijzonder plan van aanleg op te stellen dat gekend is onder de naam BPA HIN5 Landelijk gebied domein d’Ursel.   Hierdoor wordt het bosgoed den Hink gered van een verkavelingplan.  Later wordt het kasteel en de wijde omgeving beschermd door Monumenten en Landschappen.

------------  Uit folder overgenomen.

Martinus Josephus DE MAEYER

pastoor te Eikevliet (1811-1836)

 

 Geboren te Mechelen op 7 december 1778, dezelfde dag gedoopt in de Sint-Romboutskathedraal, als zoon van Joannes Baptista en Joanna Catharina Brabants.

Tijdens de Franse periode tot priester gewijd op 20 januari 1802 in de Duitse stad Borken (Westfalen). Tot onderpastoor benoemd te Rebecq op 13 november 1803 en te Sint-Martens-Lennik op 14 september 1805. Vervolgens werd hij op 8 maart 1807 onderpastoor te Steenhuffel van waar hij op 28 augustus 1811 tot pastoor van Eikevliet benoemd werd. De inhuldiging te Eikevliet had plaats op dinsdag 17 september 1811 in aanwezigheid van Judocus Josephus Plettinckx landsdeken van Puurs. De Maeyer bracht heel wat veranderingen en verbeteringen te Eikevliet. Op 18 oktober 1817 verbonden zich 79 Eikevlietenaars om jaarlijks onderling een som van 117 gulden en 12 stuivers op te brengen teneinde op zon en feestdagen één tweede mis te bekomen. Hij overleed te Eikevliet op 9 juni 1836 en werd aldaar begraven op zaterdag 11 juni 1836. Bij testament schonk hij aan de Sint-Lambertuskerk te Eikevliet één zilveren kelk en 22 relikwieën.

Aan de rechterkant van de kerkdeur vinden we in de muur gemetseld de grafsteen van wijlen pastoor Martinus Josephus De Maeyer. Op deze steen staat  onderstaande tekst.

Tekstvak: Belgie-Belgique
PB
2880 Bornem
BC 1500
							


v.u  J. De Clercq				                                     
       Brevenstraat 54			                          	      
       2880 Bornem			                                
       03/ 889 48 44
						                 Afgiftekantoor: 2880 Bornem                                    	Driemaandelijks                                                                                                                        
P 209189				            Jan.-Feb.-Maa. 2006.                                                                                                        
______________________________________________________________









Tijdschrift
++ ONS   EIKEVLIET ++  

 
Ledenfeest 24 september 2006.

Onze volgende ontmoetingsdag gaat dit jaar door op 24 september 2006. Noteer deze datum in kleur op uw kalender, het is een dag om niet te missen want zoals iedereen weet is het dan grote kermis te Eikevliet. Waarschijnlijk zal er weer zeer weinig foor staan maar de Eikevlietvrienden zullen voor veel beweging zorgen. 
We organiseren een zoekwedstrijd door alle straten van ons geliefd dorp.
Meer details kun je lezen in ons volgend nummer van begin juni.
------------------------J.M.

Provinciaal domein d’ Ursel.

Het kasteeldomein d’Ursel is gelegen in het pittoreske dorpscentrum van Hingene.  Het kasteel is een buitengewoon voorbeeld van een  18de-eeuwse adellijke zomerresidentie.  Het domein met zijn slotgrachten, vijver en monumentale bomen straalt rust en schoonheid uit.  Op wandelafstand vind je de Notelaer, het voormalige jachtpaviljoen van de familie d’Ursel. Dat pand is nog steeds een baken in het wijde Scheldelandschap en het buitendijkse schorrengebied.  Laat je in deze donkere dagen meevoeren met een stukje Vlaamse geschiedenis; grote kans dat het de aanzet vormt voor een gezellige weekendtrip. 
Nieuwe Provinciale Culturele Instelling
Het kasteeldomein werd tot 1973 bewoond door de familie d’Ursel.  Het bosgoed den Hink en het domein rond de Notelaer kwamen voor lange periode in privé-bezit.  Het voormalig dienstengebouw of Laathof werd gerenoveerd tot een vakantiecentrum voor groepen, de portierswoning werd de thuisbasis voor de historische kring ‘de Casteleyn’. 
Na enkele turbulente jaren binnen de kasteelmuren kocht de provincie Antwerpen in 1994 het beschermde monument, zijn tuinen en het bosgoed Den Hink aan. Op basis van een uitgebreid archeologisch en historisch onderzoek werden de restauratieplannen opgesteld en de herbestemming van het kasteel bepaald.  De restauratie van de buitengevels, de kelder en de benedenverdieping is intussen afgerond. 
Het kasteel opent nu als nieuwe provinciale culturele instelling zijn deuren.  Omdat het kasteel zo’n uniek voorbeeld is van een 18de-eeuwse adellijke zomerresidentie, krijgen de opmerkelijkste vertrekken een museale functie om er de (woon)cultuur van de 18de eeuw te tonen. Dat is ook het uitgangspunt voor de culturele activiteiten die in het kasteel en op het domein zullen georganiseerd worden.  We vernoemen concerten en muziekstages, kamertoneel en –opera, voordrachten en lezingen, tentoonstellingen, enz. Volgens de vordering van de restauratiewerken zal er later plaats zijn vergaderingen en congressen.   
De familiegeschiedenis
Aan de oorsprong van het latere kasteel d'Ursel ligt het  steyne huys van Thibault Barradot, rentmeester van Rumst, die er van 1535 tot 1556 woont.  In de tweede helft van de 16de eeuw verbouwt de nieuwe eigenaar, ridder Dierick van de Werve, het tot een huysinghe van plaisantie.  Uit geldgebrek verkoopt de familie van de Werve dat buitengoed in 1608 aan Conrad Schetz, baron van Hoboken en heer van Hingene. Wanneer Conrad in 1617 alle eigendommen van zijn tante Barbara d’Ursel erft, op voorwaarde dat hij en zijn nakomelingen haar naam en wapen dragen, gaat  zijn familie voortaan onder de naam d’Ursel door het leven.  In 1638 verwerft Conrad d’Ursel de titel van graaf, in 1716 verwerft Conrad Albert die van hertog d’Ursel.  De familie voert heel wat verbouwingen uit aan het kasteel en zijn tuinen.  Om te beginnen laat Conrad Schetz zijn ‘huysinghe van plaisantie’ verbouwen tot een kasteel in Vlaamse zand- en baksteenstijl.  De bijhorende tuin kent een formele structuur waarbij functionele elementen de ligging van de diverse tuindelen bepaalt.
Begin 18° eeuw beslist Conrad Albert d’Ursel om het kasteel te verfraaien en de kasteeltuinen om te vormen tot een Franse tuin.  Hiervoor neemt hij hofarchitect Beaucire in dienst.  Die gaf het gebouw zijn huidige grondplan, onder andere door de voormalige binnenplaats te overdekken.  De formele tuin wordt opgewaardeerd, de kasteelvijver krijgt een balustrade in blauwe hardsteen.  Om de kasteelbewoners van de chaotische buitenwereld af te schermen wordt het grachtenpatroon gegraven en de kastanjedreef in de Vleminckxstraat aangeplant.  Eeuwenlang zal Vlietwater via onderaardse toevoerkanaaltjes de wallen van water voorzien.
De volgende hertog, Charles d’Ursel, wenst een kasteeldomein dat nog meer grandeur uitstraalt. Onder leiding van de Italiaanse architect Servandoni volgen belangrijke verbouwing- en herinrichtingwerken.  De torens worden verlaagd, de voorgevel verhoogd en het geheel bekroond met balustrades.  Ook het domein ondergaat grote veranderingen.  De meest structurele wijziging is de verplaatsing van de hoofdingang naar de zuidzijde, centraal op het kasteel gericht.  De Cour d’Honneur bekrachtigt de statigheid van het kasteel en krijgt een cirkelvorm ter hoogte van de voormalige ingang en een rechthoekige vorm nabij het Laathof.  Linden en hagen helpen het neerhof aan het zicht te onttrekken en brengen de vernieuwde gevel van het kasteel op de voorgrond.  Door de aanleg van de ganzenvoet in het parkbos en de aanleg van de Kasteeldreef plaatst Servandoni het kasteel in relatie met zijn omgeving.
We noteren einde 18° eeuw.  Koning en adel bouwen tuinpaviljoenen waarin zij zich samen met familie en genodigden vermaken binnen een intieme en private sfeer.  In dat kader laat Wolfgang Guillaume d’Ursel zijn oog vallen op het nabije Scheldelandschap.  Bij de oude loskade en het veer naar Steendorp bouwt hij de Notelaer.  De rijkelijke materialen zijn voor een groot deel afkomstig van de eerdere afbraak van zijn kasteel te Hoboken.  De Notelaer brengt de idylle van het landelijke leven en de rijkdom van de natuur in beeld.  Vanuit het Italiaanse salon geniet je van het panoramisch uitzicht over de Schelde, de balkons geven uitzicht over het buitendijkse schorrengebied.  Ook de interieurdecoratie is geïnspireerd op de natuur en de jacht.
In opdracht van Joseph d’Ursel wordt het domein einde 19° eeuw in een nieuw kleedje gestoken.  De gerenommeerde Duitse tuinarchitect Eduard Keilig hertekent in 1883 de kasteeltuin van Hingene.  Het grachtenstelsel van Beaucire, de centrale toegangsdreef en de ganzenvoet in het Parkbos blijven als basisstructuur behouden.  Keilig creëert een landschapstuin met behoud van de vermelde oude parkstructuren én neemt het oostelijk gelegen bosgoed den Hink mee op in het parkconcept.  Om beide gebieden visueel met elkaar te verbinden wordt een waaiervormig grasland aangelegd ter hoogte van de oostelijke kasteelgevel die doorloopt over de wal heen.  In den Hink worden dreven aangelegd en bijzondere boomsoorten geplant.  Uit die periode dateert ook het ‘schildersatelier’ waar hertogin Joseph d’Ursel-de Mun samen met haar dochter Henriette o.m. familieportretten schilderde.  Hoewel Keilig overlijdt in 1895, blijft na de eeuwwisseling zijn ontwerp de motor voor de verdere uitbreiding van den Hink. Om de relatie tussen de oorspronkelijke tuinen en den Hink te versterken, worden twee stenen bruggen aangelegd; één ter hoogte van het kasteel, de andere uiterst noordelijk.
In 1973 verlaat de familie het kasteeldomein.  Het bosgoed den Hink en de Notelaer worden gekocht door particulieren, het kasteel en zijn tuinen komen in handen van menig bestuur.  Begin jaren 1980 worden grootse plannen gesmeed.   Het voormalige neerhof of dienstengebouw wordt gerenoveerd en krijgt de functie van jeugdvakantiecentrum.  Ondanks het feit dat de sfeer van Keilig nog sterk aanwezig was in het domein, wordt een Franse tuin aangelegd, met aanpalend een speeltuin, een openluchttentoonstellingsruimte en een beperkte parking.  Onverwachts worden de werken in het kasteel stilgelegd wanneer één van de projectpartners overlijdt en hiermee de bestemming van het kasteel onduidelijk wordt.
Eind jaren 1980 laat de gemeente Bornem het bekkensysteem herstellen en de wallen ruimen, korte tijd later nemen zij het initiatief om een bijzonder plan van aanleg op te stellen dat gekend is onder de naam BPA HIN5 Landelijk gebied domein d’Ursel.   Hierdoor wordt het bosgoed den Hink gered van een verkavelingplan.  Later wordt het kasteel en de wijde omgeving beschermd door Monumenten en Landschappen. 
------------  Uit folder overgenomen.


Martinus Josephus DE MAEYER 
pastoor te Eikevliet (1811-1836)

 Geboren te Mechelen op 7 december 1778, dezelfde dag gedoopt in de Sint-Romboutskathedraal, als zoon van Joannes Baptista en Joanna Catharina Brabants. 
Tijdens de Franse periode tot priester gewijd op 20 januari 1802 in de Duitse stad Borken (Westfalen). Tot onderpastoor benoemd te Rebecq op 13 november 1803 en te Sint-Martens-Lennik op 14 september 1805. Vervolgens werd hij op 8 maart 1807 onderpastoor te Steenhuffel van waar hij op 28 augustus 1811 tot pastoor van Eikevliet benoemd werd. De inhuldiging te Eikevliet had plaats op dinsdag 17 september 1811 in aanwezigheid van Judocus Josephus Plettinckx landsdeken van Puurs. De Maeyer bracht heel wat veranderingen en verbeteringen te Eikevliet. Op 18 oktober 1817 verbonden zich 79 Eikevlietenaars om jaarlijks onderling een som van 117 gulden en 12 stuivers op te brengen teneinde op zon en feestdagen één tweede mis te bekomen. Hij overleed te Eikevliet op 9 juni 1836 en werd aldaar begraven op zaterdag 11 juni 1836. Bij testament schonk hij aan de Sint-Lambertuskerk te Eikevliet één zilveren kelk en 22 relikwieën. 
Aan de rechterkant van de kerkdeur vinden we in de muur gemetseld de grafsteen van wijlen pastoor Martinus Josephus De Maeyer. Op deze steen staat  onderstaande tekst.
 
Doodsprentje pastoor De Maeyer. (Abdijarchief Grimbergen) 
---------------------------- Dirk Binon



De “PIXIS” in de Sint-Lambertuskerk te Eikevliet.Dirk BINON



In de Sint-Lambertuskerk te Eikevliet bewaart men een zeer prachtige en waardevolle PIXIS. De pixis is een met een deksel gesloten doosje waarin men de grote H. Hostie voor de monstrans bewaart. 


 
Sint-Lambertuskerk  Eikevliet PIXIS (XIIIe eeuw)


De pixis, bewaard te Eikevliet, dateert uit de tweede helft van de XIIIe eeuw is 130 mm hoog met een diameter van 68 mm. Deze hostiedoos, geïnspireerd door het Heilig Graf, behoort tot de categorie van de meest uitgevoerde voorwerpen van Limoges. De aanwezigheid van engelen op dit exemplaar verklaart het feit dat de Eucharistie beschouwd werd “het brood der engelen” Een pixis van hetzelfde type bevindt zich in de Sint-Gomaruskerk te Lier. Hoe dit waardevolle voorwerp te Eikevliet belande is niet gekend. Vermoedelijk een schenking. Geïnteresseerden kunnen steeds op aanvraag  genoemde pixis bewonderen.  
  Miel DEMONT, K.Suykensstraat 19 -  EIKEVLIET tel. 03.889.95.28 – e-mail: miel.demont@planetinternet.be
ACTIVITEITENKALENDER
EIKEVLIET

ZATERDAG  29  APRIL
SINT-LAMBERTUSPAROCHIE  EIKEVLIET
MEIAVOND – MARIAVIERING
Om praktische redenen zal dit jaar de
Meiavond – Mariaviering één dagje vroeger
plaatsvinden. Dus niet op zondag 30 april
wél op zaterdagavond 29 april 2006.
19.30 u : Mariaviering in de Sint-Lambertuskerk
waar het Mariabeeld van de Kouterkapel
‘O.L.V. van Bijstand’ zal opgesteld staan.
Tijdens de viering zingen we enkele Marialiederen,
begeleid door onze Kon. Fanfare Sint-Cecilia.
20.00 u : na de viering wordt het Mariabeeld in
processie vergezeld door de aanwezigen en onder
muzikale begeleiding van onze fanfare 
naar de Kouterkapel gedragen.
20.30 u :  korte hulde aan de kapel,
het beeld wordt terug in de kapel geplaatst.
Daarna volgt voor wie het wenst,
een gezellig samenzijn in zaal De Balans.

Op deze wijze willen we O.L.V. van Bijstand speciaal eren en in de bloemetjes zetten op de 
vooravond van de ‘Meimaand-Mariamaand’ .
Wij hopen beste mensen, dat wij, zoals elk jaar,
met velen deze mooie traditie in Eikevliet,
in stand kunnen houden.

MEI

MAANDAG  1  MEI
SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet
▼
DINSDAG  16  MEI
K.B.G. EIKEVLIET
LEDENSAMENKOMST
met koffietafel en vanaf 13.00 u kaarten
in het Gemeenschapshuis.
▼
ZATERDAG  20  MEI
SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet
▼
WOENSDAG  31  MEI
K.A.V. EIKEVLIET
EEN  CHEF  IN  EIGEN  KEUKEN
19.00 u : in het Gemeenschapshuis.

JUNI

ZONDAG  11  JUNI
KON. FANFARE  SINT-CECILIA
deelname aan
PROCESSIE  WEERT
9.30 u : vertrek van de processie 
▼
DINSDAG  13  JUNI
K.B.G. EIKEVLIET
LEDENSAMENKOMST
VOORDRACHT
met koffietafel en vanaf 13.00 u kaarten
in het Gemeenschapshuis.


JULI

VRIJDAG  7  JULI
LIGGENDE  WIPSCHIETING
19.30 : in zaal De Balans ten voordele van
HET  KLEUTERKLASJE  EIKEVLIET
▼


ZATERDAG  8  JULI
SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet
▼
ZONDAG  9  JULI
EIKEVLIET  KERMIS
KON. FANFARE  SINT-CECILIA
OPENLUCHTCONCERT
parking zaal De Balans


ZATERDAG  15  JULI

ROMMELMARKT  EIKEVLIET

10.00 u : in de Caluwaertsstraat en Eikerveld.
EETFESTIJN
vanaf 11.30 u : in zaal De Balans
ten voordele van de Kon. fanfare Sint-Cecilia.

▼
ZATERDAG  22  JULI

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet

▼
ZONDAG  30  JULI

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet
_________









DOOPVIERING
zondag 5 maart 2006


Jelle Nevens

geboren te Bornem op 14 juli 2005
zoontje van :
Serge en Ann  Nevens - S’Jongers
Eikse Amer 13 – 2870 Puurs

☼

Femke Ott

geboren te Sint-Niklaas op 3 augustus 2005
dochtertje van :
Patrick en Angelique  Ott – Alluyn

(kleindochtertje  van:
 Francine en Jules Magnus – De Boek)
Wareslagedreef 74 – 9250 Waasmunster



OVERLIJDENS


╬
Jules Van den Bossche

geboren te Hingene op 19 juni 1944
en overleden te Bornem op 3 maart 2006

De afscheidsplechtigheid vond plaats
op woensdag 8 maart 2006
in het Rouwcentrum De Ruyte te Puurs.
Hij werd bijgezet in het columbarium
op de begraafplaats van Eikevliet.

V
Lutgart Wauman

Oud Lerares aan het O.-L.-Vrouw-ten-Doorninstituut
te Eeklo.
Lid van de Parochiale Ploeg Eikevliet.
Lid van de Eikevlietvrienden.

Echtgenote van Jan Demont.

Geboren te Zeveneken op 15 juli 1937.
Overleden in het U.Z. te Gent
op 21 januari 2006.
De uitvaartliturgie vond plaats 
in de St.-Margarethakerk te Wintam
op zaterdag 28 januari 2006
Zij rust voor eeuwig te Eikevliet.

Geboren te Zeveneken als oudste van zes kinderen, verliep  haar jeugd zorgeloos, ondanks de oorlogstijd.  Zij genoot van een hecht gezinsleven, de liefdevolle aandacht van mama, de verhaaltjes van papa en de wandelingen in de natuur.  Zij deed haar middelbare school te Eeklo en voltooide haar studies te Gent en kwam als lerares terug in Eeklo terecht.
Toen Jan in 1966 soldaat was leerde hij Lutgart kennen.  De blijde intreden, zowel bij de familie Wauman als bij de familie Demont, waren hoogtepunten in hun prille liefde. Van de familie Wauman bracht ze de liefde voor de bloemen mee en door de familie Demont leerde ze reizen en kamperen waarderen.
Eens de grote stap gezet leerde tante Jeanne en schoonvader Jos haar het rijke Eikevlietse dorpsleven kennen, waarin hun gezin groeide en bloeide en de drie kinderen zich zo vertrouwd en geborgen voelden dat ze zich later allen zo dicht mogelijk bij het ouderlijke nest hebben gevestigd.
Gedurende 24 jaar combineerde ze lesgeven te Eeklo en haar gezin op een voortreffelijke manier. Aan haar schooltijd heeft ze veel vriendinnen overgehouden, zowel bij collega's als bij leerlingen.
Toch kwam haar gezin op de eerste plaats.  In de uitvaart liturgie betuigden de kinderen en kleinkinderen hun dankbaarheid voor al die jaren van zorg. Steeds stond ze klaar om hen met de beste zorgen te omringen en hun kleine en grote wensen te vervullen.
--------------------------------- J.M.
 
V

Marie-Jeanne Mertens.
Lid van K.A.V.-Hingene, Ziekenzorg
Eikevlietvrienden.
Echtgenote van Luc Verhaegen.
Geboren te Puurs 18 november 1941.
Overleden te Bornem op 28 januari 2006.

Na een lang verblijf in het ziekenhuis overleed Marie-Jeanne op 28 januari. Iedereen kende haar in de kliniek want zolang zij zich kon verplaatsen wandelde ze door de gang om toch maar met iemand een babbeltje te kunnen doen.
Het gezin werd gezegend met een dochter die op haar beurt voor een kleinkind zorgde.  
In Hingene was ze eveneens graag gezien en steeds was ze op zoek naar sociaal contact. Zij was op elke vergadering van de KAV, ging mee in groep fietsen, deed boodschappen voor mensen die moeilijk te been waren en ging de eendjes in het park voeren om ook daar haar zegje te doen.
Een sterke vrouw is van ons heen gegaan. Niettegenstaande de vele tegenslagen die ze moedig heeft verwerkt was ze steeds vrolijk en opgewekt. Zij kon de wereld aan lezen we in de mooie tekst op haar bidprentje:

Door weer en wind reed je met een fiets door Hingene
vaak meerdere keren per dag.
Je noemde jezelf heel trots "De windkliever" .
Thuiszitten was niet jouw ding, dat wist iedereen.
Je wou constant onder de mensen zijn,
vertellen over en genieten van dagdagelijkse dingen.  Je kon wereld aan...

Weet dat we jou nooit zullen vergeten.
En Robje zullen we vaak vertellen
over zijn ontzettend lieve oma,
die telkens opnieuw met veel gebaren bleef zingen over
"In het bos daar staat een huisje..." .
Jouw huisje staat nu klaar in de hemel,
van daaruit heb je zicht op heel de wereld.

Rust er goed.







Droedel.


Op de tekening staan 2 spoken, maar de oplossing heeft niets met die geesten te maken maar wel met de taal van het  tekstbalonnetje .

De oplossing was : 
ENGLISH SPOKEN.


Nieuwe droedel.

Wij hebben ook zo’n pot in de keuken staan, maar er staat farine op, zoals op de meeste potten die ik al zag.
Wie de vorige droedel heeft gevonden zal deze zeker zeer vlug vinden.
Deze tekst geeft u de pap in de mond, lees hem nog maar eens zeer aandachtig.

-------------------------- J.M.





Quizvraag


Antwoord op de vorige vraag was ingenieur Stas

Winnaar is François Buyst uit de Neerheide 15 te Puurs.


Nieuwe vraag :


Hoe heette de boot die op de put lag ten tijde van Leon Braeckeveldt ?

Antwoorden binnen voor 15 mei 2006 bij Danny Polfliet, Eikerveld 20, 2880 Eikevliet of een e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com



Erfgoeddag 2006

Dit jaar werd voor de erfgoeddag als thema “in kleur” gekozen.
De bedoeling van dit opzet is het oude Bornem van 1920-30, gaande van Eikevliet tot de Weert in oude prentkaarten te tonen. 
Naast de oude prentkaarten worden de hedendaagse foto’s geplaatst, zodanig dat iedereen het verschil van bijna 80 jaar in kleur kan zien.
Er is die dag niet alleen een tentoonstelling maar men kan er ook rondrijden met koetsen rond de kasteelvijver, er zijn gekostumeerde acteurs, er zijn speciale fietsen voor iedereen en is er muziek. Uiteraard is alles in de tijdsgeest van toen. 
Deze tentoonstelling gaat door in het kasteel van Hingene op 23 april van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegang tot deze prachtige tentoonstelling is gratis.
Na deze tentoonstelling worden de foto’s van weleer, geplaatst op de plaats waar de foto toen is genomen en kan men in de zomer deze speciale route met de fiets volgen.

Zoals jullie weten ben ik bezig met het schrijven van een boek over Eikevliet. Dit lijvig boek  neemt je mee vanaf het ontstaan van het dorp tot op de dag van vandaag. Alle aspecten en mensen die het dorp groot hebben gemaakt komen aan bod. De grote lijnen van het boek zijn klaar, maar speciaal voor deze erfgoeddag wordt de cover van het boek tentoongesteld in de zaal waar o.a. Eikevliet wordt belicht. Het boek verschijnt in het najaar, maar je hebt op deze dag de mogelijkheid om in te tekenen.  









































Inhoud van dit boekje.

Ons volgend jaarfeest………………………   blz 2

Provinciaal domein d’Ursel ……………….    blz 2

Martinus De Maeyer ………………………    blz 8

De Pixis ……………………………………    blz 9

Activiteitenkalender ………………………     blz 11

Doopselvieringen ……………………   blz 15

Overlijden ……………………………  blz 16

Droedel ………………………………  blz 20

Quizvraag ……………………………  blz 21

Erfgoeddag …………………………    blz 21

Doodsprentje pastoor De Maeyer. (Abdijarchief Grimbergen)

---------------------------- Dirk Binon

  De “PIXIS” in de Sint-Lambertuskerk te Eikevliet.Dirk BINON

In de Sint-Lambertuskerk te Eikevliet bewaart men een zeer prachtige en waardevolle PIXIS. De pixis is een met een deksel gesloten doosje waarin men de grote H. Hostie voor de monstrans bewaart.

Sint-Lambertuskerk  Eikevliet PIXIS (XIIIe eeuw) 

De pixis, bewaard te Eikevliet, dateert uit de tweede helft van de XIIIe eeuw is 130 mm hoog met een diameter van 68 mm . Deze hostiedoos, geïnspireerd door het Heilig Graf, behoort tot de categorie van de meest uitgevoerde voorwerpen van Limoges. De aanwezigheid van engelen op dit exemplaar verklaart het feit dat de Eucharistie beschouwd werd “het brood der engelen” Een pixis van hetzelfde type bevindt zich in de Sint-Gomaruskerk te Lier. Hoe dit waardevolle voorwerp te Eikevliet belande is niet gekend. Vermoedelijk een schenking. Geïnteresseerden kunnen steeds op aanvraag[1] genoemde pixis bewonderen. 

[1] Miel DEMONT, K.Suykensstraat 19 -  EIKEVLIET tel. 03.889.95.28 – e-mail: miel.demont@planetinternet.be

ACTIVITEITENKALENDER

EIKEVLIET

 

ZATERDAG  29  APRIL

SINT-LAMBERTUSPAROCHIE  EIKEVLIET

MEIAVOND – MARIAVIERING

Om praktische redenen zal dit jaar de

Meiavond – Mariaviering één dagje vroeger

plaatsvinden. Dus niet op zondag 30 april

wél op zaterdagavond 29 april 2006.

19.30 u : Mariaviering in de Sint-Lambertuskerk

waar het Mariabeeld van de Kouterkapel

‘O.L.V. van Bijstand’ zal opgesteld staan.

Tijdens de viering zingen we enkele Marialiederen,

begeleid door onze Kon. Fanfare Sint-Cecilia.

20.00 u : na de viering wordt het Mariabeeld in

processie vergezeld door de aanwezigen en onder

muzikale begeleiding van onze fanfare

naar de Kouterkapel gedragen.

20.30 u :  korte hulde aan de kapel,

het beeld wordt terug in de kapel geplaatst.

Daarna volgt voor wie het wenst,

een gezellig samenzijn in zaal De Balans.

 

Op deze wijze willen we O.L.V. van Bijstand speciaal eren en in de bloemetjes zetten op de

vooravond van de ‘Meimaand-Mariamaand’ .

Wij hopen beste mensen, dat wij, zoals elk jaar,

met velen deze mooie traditie in Eikevliet,

in stand kunnen houden.

 

MEI

 

MAANDAG  1  MEI

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE

WIPSCHIETING

14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet

DINSDAG  16  MEI

K.B.G. EIKEVLIET

LEDENSAMENKOMST

met koffietafel en vanaf 13.00 u kaarten

in het Gemeenschapshuis.

ZATERDAG  20  MEI

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE

WIPSCHIETING

14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet

WOENSDAG  31  MEI

K.A.V. EIKEVLIET

EEN  CHEF  IN  EIGEN  KEUKEN

19.00 u : in het Gemeenschapshuis.

 

JUNI

 

ZONDAG  11  JUNI

KON. FANFARE  SINT-CECILIA

deelname aan

PROCESSIE  WEERT

9.30 u : vertrek van de processie

DINSDAG  13  JUNI

K.B.G. EIKEVLIET

LEDENSAMENKOMST

VOORDRACHT

met koffietafel en vanaf 13.00 u kaarten

in het Gemeenschapshuis.

 

 

JULI

 

VRIJDAG  7  JULI

LIGGENDE  WIPSCHIETING

19.30 : in zaal De Balans ten voordele van

HET  KLEUTERKLASJE  EIKEVLIET

 

 

ZATERDAG  8  JULI

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE

WIPSCHIETING

14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet

ZONDAG  9  JULI

EIKEVLIET  KERMIS

KON. FANFARE  SINT-CECILIA

OPENLUCHTCONCERT

parking zaal De Balans

 

 

ZATERDAG  15  JULI

 

ROMMELMARKT  EIKEVLIET

 

10.00 u : in de Caluwaertsstraat en Eikerveld.

EETFESTIJN

vanaf 11.30 u : in zaal De Balans

ten voordele van de Kon. fanfare Sint-Cecilia.

 

ZATERDAG  22  JULI

 

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE

WIPSCHIETING

14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet

 

ZONDAG  30  JULI

 

SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE

WIPSCHIETING

14.30 u : op het wipterrein van Eikevliet

_________

 

DOOPVIERING

zondag 5 maart 2006

 

 

Jelle Nevens

 

geboren te Bornem op 14 juli 2005

zoontje van :

Serge en Ann  Nevens - S’Jongers

Eikse Amer 13 – 2870 Puurs

 

 

Femke Ott

 

geboren te Sint-Niklaas op 3 augustus 2005

dochtertje van :

Patrick en Angelique  Ott – Alluyn

(kleindochtertje  van:

 Francine en Jules Magnus – De Boek)

Wareslagedreef 74 – 9250 Waasmunster

 

 

 

OVERLIJDENS

 

 

Jules Van den Bossche

 

geboren te Hingene op 19 juni 1944

en overleden te Bornem op 3 maart 2006

De afscheidsplechtigheid vond plaats

op woensdag 8 maart 2006

in het Rouwcentrum De Ruyte te Puurs.

Hij werd bijgezet in het columbarium

op de begraafplaats van Eikevliet.

 

V

Lutgart Wauman

 

Oud Lerares aan het O.-L.-Vrouw-ten-Doorninstituut

te Eeklo.

Lid van de Parochiale Ploeg Eikevliet.

Lid van de Eikevlietvrienden.

Echtgenote van Jan Demont.

Geboren te Zeveneken op 15 juli 1937.

Overleden in het U.Z. te Gent

op 21 januari 2006.

De uitvaartliturgie vond plaats

in de St.-Margarethakerk te Wintam

op zaterdag 28 januari 2006

Zij rust voor eeuwig te Eikevliet.

 

Geboren te Zeveneken als oudste van zes kinderen, verliep  haar jeugd zorgeloos, ondanks de oorlogstijd.  Zij genoot van een hecht gezinsleven, de liefdevolle aandacht van mama, de verhaaltjes van papa en de wandelingen in de natuur.  Zij deed haar middelbare school te Eeklo en voltooide haar studies te Gent en kwam als lerares terug in Eeklo terecht.

Toen Jan in 1966 soldaat was leerde hij Lutgart kennen.  De blijde intreden, zowel bij de familie Wauman als bij de familie Demont, waren hoogtepunten in hun prille liefde. Van de familie Wauman bracht ze de liefde voor de bloemen mee en door de familie Demont leerde ze reizen en kamperen waarderen.

Eens de grote stap gezet leerde tante Jeanne en schoonvader Jos haar het rijke Eikevlietse dorpsleven kennen, waarin hun gezin groeide en bloeide en de drie kinderen zich zo vertrouwd en geborgen voelden dat ze zich later allen zo dicht mogelijk bij het ouderlijke nest hebben gevestigd.

Gedurende 24 jaar combineerde ze lesgeven te Eeklo en haar gezin op een voortreffelijke manier. Aan haar schooltijd heeft ze veel vriendinnen overgehouden, zowel bij collega's als bij leerlingen.

Toch kwam haar gezin op de eerste plaats.  In de uitvaart liturgie betuigden de kinderen en kleinkinderen hun dankbaarheid voor al die jaren van zorg. Steeds stond ze klaar om hen met de beste zorgen te omringen en hun kleine en grote wensen te vervullen.

--------------------------------- J.M.

 

V

 

Marie-Jeanne Mertens.

Lid van K.A.V.-Hingene, Ziekenzorg

Eikevlietvrienden.

Echtgenote van Luc Verhaegen.

Geboren te Puurs 18 november 1941.

Overleden te Bornem op 28 januari 2006.

 

Na een lang verblijf in het ziekenhuis overleed Marie-Jeanne op 28 januari. Iedereen kende haar in de kliniek want zolang zij zich kon verplaatsen wandelde ze door de gang om toch maar met iemand een babbeltje te kunnen doen.

Het gezin werd gezegend met een dochter die op haar beurt voor een kleinkind zorgde. 

In Hingene was ze eveneens graag gezien en steeds was ze op zoek naar sociaal contact. Zij was op elke vergadering van de KAV, ging mee in groep fietsen, deed boodschappen voor mensen die moeilijk te been waren en ging de eendjes in het park voeren om ook daar haar zegje te doen.

Een sterke vrouw is van ons heen gegaan. Niettegenstaande de vele tegenslagen die ze moedig heeft verwerkt was ze steeds vrolijk en opgewekt. Zij kon de wereld aan lezen we in de mooie tekst op haar bidprentje:

 

Door weer en wind reed je met een fiets door Hingene

vaak meerdere keren per dag.

Je noemde jezelf heel trots "De windkliever" .

Thuiszitten was niet jouw ding, dat wist iedereen.

Je wou constant onder de mensen zijn,

vertellen over en genieten van dagdagelijkse dingen.  Je kon wereld aan...

 

Weet dat we jou nooit zullen vergeten.

En Robje zullen we vaak vertellen

over zijn ontzettend lieve oma,

die telkens opnieuw met veel gebaren bleef zingen over

"In het bos daar staat een huisje..." .

Jouw huisje staat nu klaar in de hemel,

van daaruit heb je zicht op heel de wereld.

 

Rust er goed.

 

Droedel.

 

Op de tekening staan 2 spoken, maar de oplossing heeft niets met die geesten te maken maar wel met de taal van het  tekstbalonnetje .

 

De oplossing was :

ENGLISH SPOKEN.

Nieuwe droedel.

 

Wij hebben ook zo’n pot in de keuken staan, maar er staat farine op, zoals op de meeste potten die ik al zag.

Wie de vorige droedel heeft gevonden zal deze zeker zeer vlug vinden.

Deze tekst geeft u de pap in de mond, lees hem nog maar eens zeer aandachtig.

 

-------------------------- J.M.

 

 

Quizvraag

 

 

Antwoord op de vorige vraag was ingenieur Stas

 

Winnaar is François Buyst uit de Neerheide 15 te Puurs.

 

 

Nieuwe vraag :

 

 

Hoe heette de boot die op de put lag ten tijde van Leon Braeckeveldt ?

 

Antwoorden binnen voor 15 mei 2006 bij Danny Polfliet, Eikerveld 20, 2880 Eikevliet of een e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com

 

 

 

Erfgoeddag 2006

 

Dit jaar werd voor de erfgoeddag als thema “in kleur” gekozen.

De bedoeling van dit opzet is het oude Bornem van 1920-30, gaande van Eikevliet tot de Weert in oude prentkaarten te tonen.

Naast de oude prentkaarten worden de hedendaagse foto’s geplaatst, zodanig dat iedereen het verschil van bijna 80 jaar in kleur kan zien.

Er is die dag niet alleen een tentoonstelling maar men kan er ook rondrijden met koetsen rond de kasteelvijver, er zijn gekostumeerde acteurs, er zijn speciale fietsen voor iedereen en is er muziek. Uiteraard is alles in de tijdsgeest van toen.

Deze tentoonstelling gaat door in het kasteel van Hingene op 23 april van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegang tot deze prachtige tentoonstelling is gratis.

Na deze tentoonstelling worden de foto’s van weleer, geplaatst op de plaats waar de foto toen is genomen en kan men in de zomer deze speciale route met de fiets volgen.

 

Zoals jullie weten ben ik bezig met het schrijven van een boek over Eikevliet. Dit lijvig boek  neemt je mee vanaf het ontstaan van het dorp tot op de dag van vandaag. Alle aspecten en mensen die het dorp groot hebben gemaakt komen aan bod. De grote lijnen van het boek zijn klaar, maar speciaal voor deze erfgoeddag wordt de cover van het boek tentoongesteld in de zaal waar o.a. Eikevliet wordt belicht. Het boek verschijnt in het najaar, maar je hebt op deze dag de mogelijkheid om in te tekenen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhoud van dit boekje.

 

Ons volgend jaarfeest………………………   blz 2

 

Provinciaal domein d’Ursel ……………….    blz 2

 

Martinus De Maeyer ………………………    blz 8

 

De Pixis ……………………………………    blz 9

 

Activiteitenkalender ………………………     blz 11

 

Doopselvieringen ……………………   blz 15

 

Overlijden ……………………………  blz 16

 

Droedel ………………………………  blz 20

 

Quizvraag ……………………………  blz 21

 

Erfgoeddag …………………………    blz 21