Okt-Nov-Dec. 2006.                                                                                                        

Tijdschrift

++ ONS   EIKEVLIET ++ 

 

ontdekt

 

Het bestond.

Ik wist het niet.

 

Het lag weggedoken.

Achter het water.

 

Tussen het water.

 

Voorbij de houten-balken-brug.

 

Vijf, zes straten

Achterdijk

April

Kromme keren

Kouter

 

Het lag daar.

IJzig stil.

Verzopen.

Weggekropen achter sponden.

 

Eikevliet.

 

Een toren maar je ziet hem niet.

 

Ik weet het nu

Het bestaat echt.

-        -  -  -  -  -  Hendrik Broothaers.

 

 

 

EIKEVLIET   VERWELKOMT  OP   FEESTELIJKE   WIJZE

MEDEPASTOOR   FILIP  HACOUR

 

Het Sint-Lambertuskerkje van Eikevliet liep ruim vol voor de welkomstviering van Filip

           

We schrijven zondagmorgen 12 november 2006.

De klokken van het kleine Sint-Lambertuskerkje in Eikevliet luidden zondagmorgen feestelijker dan anders. Maar de mensen van Eikevliet wisten waarom. Iedereen was via een pamflet op de hoogte gebracht van het blijde nieuws : Kardinaal Daneels had een jonge pastoor benoemd in de Federatie Bornem. Hij zal mee ingeschakeld worden om in de vieringen voor te gaan in de verschillende parochies van onze Federatie.

Dat er in deze tijd toch nog jonge mensen zijn die kiezen voor het priesterambt,daar mogen we blij om zijn. En dat wilden de Eikevlietenaren laten zien.

Zondag 12 november ging Pastoor Filip in Eikevliet voor de eerste maal voor in de eucharistieviering. Dit konden we niet zomaar laten voorbijgaan. Daarom werd het voor Filip een feestelijke verwelkoming. Eikevliet zou Eikevliet niet zijn, als zij van deze eerste Eucharistieviering geen feestelijk gebeuren zouden maken. En zo gebeurde :

Het Sint-Lambertuskerkje werd ruim gevuld met mensen.

De Kon. Fanfare Sint-Cecilia, die deze viering opluisterde met prachtige muziek, speelde bij het begin, ‘Trumpet Voluntary’ van Henry Purcell.

Filip, met het Evangelieboek en vergezeld door de lectoren, schoven in witte gewaden op deze muziek plechtig naar voor. Meteen werd het gebeuren in de juiste sfeer geplaatst. Ook de vormelingen werden bij deze viering betrokken.

Tijdens de homilie vertelde Filip over zijn roeping tot priester.

Na deze deugddoende viering werd er onder muzikale begeleiding van de Kon. fanfare Sint-Cecilia in stoet naar zaal De Balans gegaan waar een glaasje gedronken werd op Pastoor Filip, die dan ook met iedereen persoonlijk kon kennismaken. Na menig glaasje ging iedereen voldaan naar huis. De Eikevlietenaren hopen hiermee hun steun te betuigen aan Pastoor Filip om de zware taak, die hem als priester te wachten staat.

In Eikevliet is Filip alvast héél hartelijk welkom !

 

---------------------------M.D.

Miss kent Eikevliet.

 

1.     Miskent Eikevliet.

 

Ik heb van reclamemakers geleert dat je de aandacht moet trekken met een slagzin  die opvald. Als je nu zit te glimlachen met die fouten tegen de spelling ben ik er ook in gelukt. Ik hoop dat ik uw aandacht kan vasthouden en  je de moed zult hebben om verder te lezen.

- Naar aanleiding van onze zeer succesvolle zoektocht verscheen er een artikel over ons “ Schoon Eikevliet.” Daarin werd de moeilijke en gevaarlijke verkeerssituatie als in een film voorgesteld. Ik gaf twee gemeenten aan waar er echt iets aan gedaan is. Ben je gaan kijken?

- Een eerste mogelijkheid om u een beetje veiliger op straat te begeven hebben wij zelf gebracht. De deelnemers aan de zoektocht kregen voor ze vertrokken een fluoriserend vestje cadeau om goed op te vallen terwijl ze de zoektocht deden. Dat is geen oplossing voor dagelijks gebruik, alhoewel fietsers er veel gebruik van maken.

- In Rumst straffen ze de te snelle automobilisten op een originele manier zonder zware verkeersboete. In een driehoekig bord met rode rand staan verkeers lichten afgebeeld waarin het groene licht brandt. Daaronder staat de tekst : “ groen indien “ en daaronder het ronde verkeersbord dat de maximum snelheid van 50 km per uur aangeeft. Dat wil dus zeggen als je u houdt aan de toegelaten snelheid, dat je dan 100 meter verder groen licht zult hebben. Wat er gebeurt als je sneller rijdt heb ik niet durven proberen. Maar als je rood licht krijgt heb je voldoende tijd om het bordje te lezen : Rood, je reed wellicht te snel.

Ondertussen ben ik die borden ook al tegen gekomen in Terha gen en in Boom.

- Ben je eens door Kruibeke gaan toeren? Neen? Bij het in- en uitrijden van de dorpskom werd de rijweg versmald en het voetpad verbreed. Verkeerslichten regelen het verkeer op de smalle rijweg, terwijl de voetgangers en de fietsers veel plaats hebben op het voet- of fietspad. Ziet ge daar een oplossing in voor de problemen aan de kerk?

Dat er in Eikevliet iets moet gedaan worden aan de moeilijke verkeerssituatie is zeker. Het dorp staat regelmatig vol met geblokkeerde auto’s en er wordt veel geklaagd over te snel en te druk verkeer. Gelukkig zijn er nog geen zware accidenten gebeurd, maar wat niet is kan nog komen.

- Wie aan de zoektocht heeft deelgenomen had ook de tijd om de minder “ schone “ plekjes te bekijken.  Daar is verandering in, de bloemen in de bloembakken zijn aangepast aan de Allerheiligenmaand. Aan de bakken zelf is niets veranderd.

- Op T.V. heb ik Jan Hoet ooit een speech horen afsteken over een “Mosselpot”, hij noemde het een kunstwerk. Op zijn geëigende manier, met brede gebaren en een niet te stoppen woordenvloed, beschreef hij de marmiet met lege mosselschelpen. Ik veronderstel dat hij met evenveel animo, en een waterval van woorden ons kunstwerk zou beschrijven “ Paal met 3 blinkende gieters”.

2.     Moderne tijd.

- Ongeveer 25 jaar geleden las ik voor de eerste keer : “Viert Sint-Valentijn”. Ik had van  die heilige toen nog nooit gehoord. Die viering is tot een groot kas succes uitgegroeid voor de handelaars. De ge- en verliefden varen er goed bij. Ook rond die tijd kregen de sprookjes een kwalijke reputatie, kinderen konden nachtmerrie’s krijgen van al die wrede toestanden, zoals de wolf die grootmoeder op at. Maar Halowien, heksen en lekker griezelen zijn  de opvolgers van die conservatieve sprookjes. Tijden veranderen. Zo ook opteerde enkele jaren geleden het gemeentebestuur voor een centrale 11 novemberviering. In Eikevliet blijft men op die dag zijn gesneuvelde helden uit beide wereldoorlogen herdenken. Hun namen worden bewaard in de straatnamen van ons dorp. Kijk maar eens naar de schrijfwijze op de bordjes : Richard Caluwaertsstraat en Richard Caluwaertstraat, Karel Suykensstraat en Karel Suyckensstraat , Canstant Marnefstraat. Hun namen staan ook op de gedenkplaat in de muur van de kerk. Emiel Verschooren is ook gestorven in dienst van het vaderland. Een korte situering van deze 4 personen uit onze geschiedenis lijkt mij hier wel gepast.

 

3.    Gestorven voor het vaderland.

Richard Caluwaerts.

Eikevliet 2-11-1897   Houthulst 29-11-1918.

Hij woonde in de Pastorijstraat nr 7, die straat kreeg later zijn naam. Zijn vader, Ludovicus Caluwaerts (De Pie), was metser-aannemer en zijn moeder, Van Straeten Maria, hield er het café “ In het Truweel” open. Het gezin telde 4 kinderen :  Stefaan, Willem, Tilleke en Richard

Het grote huis werd in 2 verdeeld, Willem en Tilleke kregen ieder een deel. Nu vormen die terug één huis met het nr 27.

Op het bidprentje lezen we dat de familie Caluwaerts zoals veel anderen naar Nederland gevlucht waren. Vandaar is Richard als oorlogsvrijwilliger naar Engeland getrokken om ons leger te gaan vervoegen. Hij stierf helemaal op het einde van de oorlog op het veld van eer en ligt begraven op het oorlogskerkhof te Houthulst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constant Marnef.

Eikevliet 11-6-1894   Rumbeke-bij-Roeselare 14-10-18

 

Geboren als achtste kind in zeer gekende café “ Het Schippershuis “ bij Kalister. Zijn vader Franciscus was in de schipperswereld gekend als Kees Kalister. Zijn broer , Désiré, was ook soldaat tijdens de eerste oorlog en werd later kapitein op de sleepboten van de Herbos.

De Slijkhoek kreeg zijn naam. Hij ligt begraven op het kerkhof bij Roeselare.

 

Emiel Verschooren.

Bazel 12 januari 1873    Puurs 4 augustus 1914.

Twee broers Verschooren, Edmond en Emilius, afkomstig uit Bazel, huwden rond 1900 met twee gezusters De Wachter uit Eikevliet. Zij waren van thuis uit blokmakers, klompenmakers in het algemeen Nederlands.

Na zijn huwelijk met Maria De Wachter ging Emiel in het huis naast het Loopke in de Slijkhoek  wonen, nu nr 10, daar begon hij een blokmakerij. Op oude prentkaarten zien we langs de vlietkant zijn voorraad bomen liggen.  Men liet ze met het getij mee drijven en viste ze daar uit het water.

In 1907 sterft zijn vrouw, drie jaar later huwt hij met Justine Spiessens.  Tot overmaat van ramp breekt in 1914 de eerste wereldoorlog uit.  Tussen de forten van Breendonk, Liezele en Bornem moesten alle hindernissen opgeruimd worden,  de forten moesten elkaar kunnen zien.  Omdat de twee gebroers gewoon waren van bomen om te zagen werden zij door het Belgisch leger opgeëist.  Ieder om beurt moesten zij een dag in de omgeving van het fort van Liezele bomen afzagen. Edmond was ziek toen door oorlog uitbrak. Uit idealisme en vaderlandsliefde ging Emiel in zijn plaats.  Hiermee nam hij voor zichzelf een fatale beslissing, hij werd dodelijk getroffen door een vallende boom. De nog jonge kinderen bleven achter met hun stiefmoeder.

 

                                                                               

 

Karel Suykens.

Puurs 24 juni 1892    Beveren a/d IJzer? 9 mei 1918.

Hij was de buurman van Constant Marnef en woonde ook in een café : In ’t Hooiveld. Zijn vader was Leander. Het café stond vlak naast het Loopke en is nu al lang verdwenen. De laatste bewoners waren Desmet-

Demont. (Lieke Witjes)

Ik heb niet meer gegevens over deze gesneuvelde kunnen vinden. Hij kan ook in Beveren a/d Leie gesneuveld zijn.

 

4.    Streden ook voor ons vaderland.

Niet alleen de vier die op de gedenkplaat met hun naam vermeld staan verdienen onze eeuwige aandacht, maar ook diegenen die de strijd overleefd hebben mogen we niet vergeten. Zij hebben waarschijnlijk meer geluk gehad dan de gesneuvelden maar hebben zeker ook het beste van zichzelf gegeven om ons land te verdedigen.

Van Achiel Willaert, een oorlogsvrijwilliger uit 14-18, kreeg ik een tekst over een Bornems spion voor het Belgisch leger. Hij ging regelmatig op verkenning achter de Duitse linie’s tot die laatste keer. Na zijn huwelijk ging hij naar Baasrode-Buggenhout wonen. Nu woont er nog famillie van hem te Bornem,

Het testament van een held.

Drie jaar geleden, op 20 juni 1942, stierf te Rijsel de heldendood, onze dorpsgenoot, Otto Victor Karel De Maeyer.

Voor enkele weken bracht Buggenhout de edele dode een vrome rouwhulde.  Tot piëteitsvolle gedachtenis aan deze martelaar en tot les voor ons allen, overwegen we de sublieme afscheidsbrief, die hij schreef aan zijn echtgenote alvorens naar de plaats der terechtstelling te gaan.

                                                             Looz, 20-6-42.

      Lieveling,

Ik heb zo even de uitspraak vernomen.  Mijn vraag om genade werd afgewezen en ik zal vanavond gefusilleerd worden.  Zo eindigt voor mij, mijn moedig vrouwtje, die lange Calvarieberg.  Moed zult ge nog moeten hebben, want de kinderen moeten groot gebracht worden.  Ik wens dat zij zonder haat voor onze vijanden zouden opgevoed worden.

Gij weet wel dat ik God reeds zolang gebeden heb, dat ik met vertrouwen naar de andere de wereld ga, met volle vertrouwen in Hem, die mijn Schepper is, in wien ik al mijn hoop heb gesteld.  Het is ongetwijfeld zoals ik U steeds voorgehouden heb, dat de Goddelijke Goedheid ook op dit ogenblik mijn gebeden aanhoort.  Ik vraag u daarom, allerliefste, in al uw droefheid niet na te laten God te loven, die ons zoveel geluk geschonken heeft en mij toelaat mij tot de dood voor te bereiden, straks ga ik bij de biechtvader en ik vertrouw dat Onze Lieve Heer me de vergiffenis zal schenken die mij zo nodig is.

’t Is wel wonder, tot op dit ogenblik ben ik volstrekt voor de dood niet bevreesd en ik hoop dat God me zal helpen om tot de laatste stond kranig te zijn.  Ik tracht thans mijn gedachten alleen op U samen te trekken.  Ik dank u lieveling, voor al het geluk dat gij mij geschonken hebt : gij zijt mijn trouwe, tedervolle echtgenote geweest, die mij steeds liefdevol toegewijd was.  Het spijt me dat ik u niet kan terugschenken al het geluk en al de tederheid die ik hier in de gevangenis van u mocht ondervinden.

Gij zult de kinderen tot het leven kunnen opleiden, ik ben er zeker van, en wees ook verzekerd dat God uw krachtinspanningen zal zegenen.  Ik zelf zal Hem gestadig vragen u te helpen, want ofschoon ik den drempel van zijn Rechtbank met enige vrees betreed     ( de mens is toch zo nietig, niet waar?) toch heb ik zoveel vertrouwen in Christus, die ons een voorbeeld geweest is, dat ik meen aan de Almachtige te mogen vragen dat Hij u zegent, en ook onze kinderen. (Ge weet wel, ik ga Vader weerzien.)

Ik vraag u ook vergiffenis voor al het leed dat ik u mocht berokkend hebben, gelieve ook voor mij vergiffenis te vragen aan onze naasten die ik zou beledigd hebben.  Omhels in mijn naam  de kinderen en zegen ze en zeg hun dat ik vurig bid voor hen

Ik ben er innig van overtuigd dat ge op zekere dag zult bevrijd zijn: zo zal mijn offer niet vergeefs geweest zijn.

Tot ziens, mijn liefste vrouwtje, bid veel voor mijn ziel en staar het leven met uw gewone moed in het gelaat: ge zult mij zien.  Ik omhels u teder en ik ben er van overtuigd u eens weer te zien op de plaats waar ik ga met de genade Gods.

Leve het vrije België.

 

----------------------------- J.M.

ACTIVITEITENKALENDER

EIKEVLIET.

 

DECEMBER

VRIJDAG 1 - ZATERDAG 2 en 9 DECEMBER

TONEELKRING  TAAL & KUNST’

TONEELOPVOERINGEN

“TAXI   TAXI”

(dolle klucht)

auteur : Ray Cooney

vertaling : Chris Rudél

regie : Guy Thys

20.00 u : in zaal De Balans

reservatie 30/889.30.26  (vanaf 1 november)

WOENSDAG  11  DECEMBER

K.A.V. – EIKEVLIET

KOOKLES  voor  MANNEN

CREATIEF  KOKEN  ELKE  DAG

19.30 u : Gemeenschapshuis Eikevliet

DINSDAG  19  DECEMBER

OKRA

(trefpunt 55- plussers)

LEDENSAMENKOMST

KERST- en ADVENTSVIERING

13.30 : kaarten en aansluitend

KERSTFEEST

in het Gemeenschapshuis Eikevliet

WOENSDAG  20  DECEMBER

K.A.V. – EIKEVLIET

KERSTFEEST

19.00 u : Gemeenschapshuis Eikevliet

ZONDAG  24  DECEMBER

SINT-LAMBERTUSKERK  EIKEVLIET

KERSTAVONDVIERING

18.00 u : met medewerking van onze

toekomstige vormelingen

en opgeluisterd met sfeervolle kerstmuziek

 door de

KON. FANFARE  SINT-CECILIA

 

 

 

GEBOORTE.

 

Matteo Rottiers

 

werd geboren op 31 augustus 2006.

Zoontje van Rottiers-De Wilde en broertje van Kato.

R. Caluwaertsstraat, 27

 

 

 

OVERLIJDENS

 

 

 

 

Constant (Stan) Marnef

echtgenoot van Monique Verboom.

Lid van de Eikevlietvrienden.

Geboren te Eikevliet 26 april 1936

en plots overleden te Manavgat (Turkije)

 op 12 oktober 2006.

De uitvaart vond plaats te Berchem

 op 20 oktober 2006.

 

Papa,

Woorden schieten ons nu tekort,

net nu je met mama genoot

van één van je favoriete reisjes,

heb je ons moeten verlaten.

Het was zo plots, zo onverwachts.

Het doet ons pijn, heel veel pijn. 

We gaan hier enorm missen.

Jij en mama, het perfecte koppel,

twee handen op één buik,

alles deden jullie samen,

geluk, verdriet, … alles deelden jullie samen.

De liefde tussen jullie … zo puur, zo intens.

Mama, de kinderen en de kleinkinderen

waren alles wat je nodig had om gelukkig te zijn.

De simpele dingen waren genoeg,

enkel de vakanties met mama had je als extra nodig,

en zo mocht je ons verlaten.

Mama heeft geen afscheid kunnen nemen,

maar ze moest je niet vertellen

hoeveel ze van je houdt, hoe goed jullie het samen hadden.

Dat weet je, dat weet iedereen die jullie kende,

één blik naar elkaar, die bezorgdheid voor elkaar …

het was zo duidelijk.

En wij papa, hebben het je ook niet meer kunnen zeggen,

maar je weet dat we mama zullen steunen voor altijd,

haar zullen bijstaan in haar verdriet.

Bedankt papa voor alles,

een betere echtgenoot, vader, opa was er niet,

een goedlachse man met een gouden hart,

een mooi voorbeeld,

je blijft voor altijd in ons hart.

 

Bij deze allesomvattende tekst van het bidprentje kunnen we nog vermelden dat Constant voor zijn huwelijk zeer actief betrokken was bij het Eikevliets verenigingsleven. Hij maakte zich verdienstelijk als acteur bij de toneelkring, speelde kleine bugel bij de Kon. Fanfare en was een zeer verdienstelijk kaatser bij Exelsior Eikevliet.

Namens onze vereniging biedt het bestuur aan de diep beproefde familie zijn deelneming aan.

 

Droedel.

 

Hier staat Piet Snot te kijken naar lege bakken, geen enkele vrucht te bespeuren stond in de tekst.

Afstappen om fruit te kopen was: vruchteloos.

 

Nieuwe droedel.

 

Je ziet wat je ziet, zeer eenvoudig.

Hier hoort tekst nog uitleg bij.

De oplossing is 1 woord.

 

Succes.

 

 

---------------------------- J.M.

 

 

 

 

 

 

Quizvraag.

 

 

Het antwoord op de vorige vraag was :

Désiré Talboom.

 

Winnaar is Walter Demont, Richard Caluwaertsstraat, Eikevliet.

 

Nieuwe vraag :

 

 

Hoeveel moedige soldaten zijn er gesneuveld tijdens de eerste wereldoorlog.

 

Antwoorden sturen voor 1 februari 2007 bij Danny Polfliet, Eikerveld, 20, Eikevliet of e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com

 

 

 

Te winnen : Een prachtig boek.