Jan.-Feb.-Maa. 2008.
Tijdschrift
De
kerk, symbool van ons dorp.
Deze spottende spreuk moeten wij als Eikevlietenaars wel eens horen :
“
Eikevliet, grote zwiet,
z’
hebben een toren,
maar
ge ziet hem niet.”
Maar het weze ons een troost, deze spreuk is uit afgunst ontstaan in een buurgemeente. Hier was een zekere vorm van welzijn die ons door hen werd benijd.
Het is mijn persoonlijke overtuiging dat Eikevliet ( Aycke of Eycke schreef men in de Middeleeuwen) al zeer lang een dorp of nederzetting was. Door zijn ligging dicht bij de monding van een waterweg en door het feit dat men daar de Vliet kon over steken moet daar al zeer lang bedrijvigheid geweest zijn. Er komt nog bij dat die oversteekplaats een grenspost was tussen het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant.
De Capelle.
In 1519 wordt de Capelle van Eycke voor het eerst vernoemd voor zover mij bekend.
In “ De geschiedenis
der gemeente Hingene” lees ik op blz 401 : Oude
geschiedschrijvers melden, dat kort bij Puurs een gehucht bestond , Eik of
Eikevliet genoemd, alwaar sedert onheuglijke tijden een kapel was opgericht,
toegewijd aan de H Lambertus. In deze kapel werd op zon- en heiligdagen ene mis
gedaan.
Dat die oude schrijvers
“ Eik of Eikevliet “ schreven lijkt mij niet logisch want vroeger schreef
men “Eycke of Aycke”.
In “ Histoire des environs de Bruxelles “ staat dat de kapel van Eikevliet door de geuzen werd platgebrand in 1600. Zij werd terug opgebouwd door de paters van Sint-Bernard, die er tot 1616 de diensten verzorgden. De abdij van Sint-Bernard uit Hemiksem had een refuge te Kalfort, het huidige Hof van Coolhem. Dat Hof werd samen met enkele grote boerderijen door de Fransen verkocht om hun oorlogen te betalen. Deze refuge was met de Vliet verbonden door een brede zijrivier, de Helle. Mijn vader beschreef dat stukje Kleine Amer steevast als : “Daar aan d’ Hel.” Een beetje verder bewerkte mijn nonkel een groot veld dat hij “ De vaart” noemde. Dit als bewijs dat het best mogelijk is dat die paters nauw met Eycke betrokken waren en mogelijk de rivier gebruikten om zich te verplaatsen. En als zij zich van of naar Hemiksem begaven moesten zij langs Aycke.
Na de brand in 1600 is de toren eerst met een kap voorlopig hersteld wegens geldgebrek. Later zou men hem wel terug in zijn oude glorie herstellen. In 1683 en 1685 is hij wel van een nieuwe naald voorzien. Zelfs in 1876 werd door de staat en de provincie overeengekomen om er een nieuwe naald op te plaatsen, dat werd echter door het gemeentebestuur afgeketst. Waarschijnlijk had de toren vroeger een spitse naald.
Een nieuwe kerk.
Omdat de capelle zo bouwvallig geworden was besloot men in 1778 om ze af te breken. Op 17 maart begon men er mee, maar de toren werd behouden. Op 5 juni werd door een van mijn voorvaderen (?) , Maria-Anna Maes , de eerste steen gelegd en 5 maand later, op 16 november 1878 werd de eerste H. Mis in de nieuwe tempel opgedragen. Op 17 oktober 1779 werd de kerk door de kardinaal van Mechelen gewijd.
De kerk verkocht.
Deze nieuwe kerk is niet lang als Gods tempel kunnen gebruikt worden want ze werd door de Fransen gesloten in de maand oktober 1797 en in 1799 verkocht aan Ceulemans uit Boom. Die verkocht ze aan Petrus Van den Berghe uit Mechelen. Deze laatste deed aan de Eikevlietenaren het voorstel om ze terug te kopen, anders liet hij ze tot op de grond afbreken.
Eikevlietenaren
kopen de kerk.
Met het mes op de keel hebben drie kapitaalkrachtige bewoners in naam van nog 27 andere godvruchtige parochianen de kerk gekocht. Jan-Frans Maes, Pieter-Jan Pauwels, Frans-Jan Caluwaerts gingen daarvoor een lening aan en werden de nieuwe eigenaars van de kerk.
Er is toen een aardig centje verdiend aan onze kerk.
- De Fransen verkochten de kerk voor 300 gulden.
- Ceulemans verkocht de kerk voor 500 gulden.
- Van den Berghe kreeg er bijna 1300 gulden voor.
Nadat Napoleon in 1815 een bezoek aan Waterloo had gebracht vormden het huidige België en Nederland één land, “Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden”, dat groot en sterk genoeg moest zijn om de expansieplannen van Frankrijk te kunnen weerstaan.
De kerk wordt
eigendom van de gemeente.
Onder dat Hollands bewind werd in maart 1817 de kerk door het toenmalige gemeentebestuur van het drietal gekocht. Deze toestand geldt op dit ogenblik voor de meeste kerken zodat de gemeentebesturen grotendeels voor het onderhoud van de kerken zorgen.
Parochianen
zorgen voor de versiering.
In de loop van de volgende 150 jaar werd de kerk stukje bij beetje aangekleed en van vele inkomsten voor onderhoud voorzien.
Uit het archief van het bisdom Mechelen vermeld ik hier enkele van mijn aantekeningen.
Stichtingen.
Er staan 18 stichtingen in dat archief , dit wil zeggen dat er 18 notariële akten zijn waarin mensen een gift doen aan de kerkfabriek in natura of in speciën. Ik geef één voorbeeld dat mij persoonlijk aanspreekt.
XV.Stichting
Maria Francisca Maes. Overleden
in 1891.
Enkele zinnen uit het testament opgemaakt door notaris Bastijns te Liezele.
Ik wil en begeer dat
in de kerk van Eikevliet ten eeuwigen dage zullen gecelebreerd worden drij
jaargetijden, te weten: ééne tot lafenis mijner ziel, ééne voor mijn ouders
en ééne voor mijn broeder en zusters.
Voor deze 3 jaargetijden is gestort ten voordele van de kerkfabriek de som van 1100 fr.
Deze stichting is
goedgekeurd door het gemeentebestuur op 5 juni 1891 en door het bisdom op 17
februari 1892.
Verschillende andere stichtingen schenken ook met een akte eigendommen aan de kerkfabriek op voorwaarde dat er ten eeuwigen dage missen worden opgedragen tot lafenis van de ziel der schenkers.
Ik heb horen zeggen dat men in Eikevliet die missen al lang niet meer doet. Is dat geen contractbreuk? Het loont misschien de moeite om eens na te kijken of Maria Francisca Maes een ver familielid van mij is, en
Giften ter
verfraaiing.
In dat kerkarchief vinden we een hele resem namen van personen met daarbij vermeld wat ze aan de kerk geschonken hebben zoals : Kledij voor de priester, gouden en zilveren kelken en cibories, verzilverde en vergulde kandelaars, vaandels en vlaggen, schilderijen en beelden enz.
Toch wil ik er enkele apart vermelden.
* In 1812 werd de preekstoel van de apostelinnen uit Mechelen gekocht.
* De twee zijaltaren werden in 1812 en 1815 aangekocht.
* In 1815 werd de eerste horloge geplaatst. Zij werd betaald met giften van de gelovigen.
* Koster Selleslagh kocht in 1815 te Antwerpen een orgel. In 1849 kocht de kerkfabriek een ander orgel dat door Van Peteghem werd aangepast. Het hoogzaal was toen nog binnen de toren. De vergroting ervan dateert van 1899.
* In 1821 schonk Joanna Vertonghen een nieuw kleed en alle toebehoren voor het O.L.Vrouw beeld. Zij betaalde ook 4 zilveren sterren om op de kroon zetten.Het tabernakel liet zij ook van binnen bekleden.
* In 1814 werd de sacristie gebouwd. Hertog d’ Ursel schonk het hout. In 1876 werd er een nieuwe gebouwd. Deze laatste werd enkele jaren grondig hersteld omdat er zwammen woekerden.
* In 1850 kreeg het O.L.Vrouw beeld 4 diamanten op het hart en een gulden ketting.
* In 1854 werden 2 nieuwe
klokken gekocht. Al in 1681 kwam er een eerste klok, die werd vervangen in 1761
door een van
* Er was eerst maar één biechtstoel, langs de vrouwenkant. L. Pouliart uit Merchtem maakte er 2 nieuwe.(1852, 1855)
* De kruisweg werd geschonken van 1867 tot1873. Van 12 schenkers heb ik de namen kunnen terugvinden. Zij stonden op het voetstuk van de kader vermeld : Hertog d’ Ursel, de pastoor Van Laken, de pastoor van het begijnhof te Mechelen, een inwoner van Bornem, Maria Theresia Van Berckelaar, Joanna Coleta Geniets, Joanna Jacoba Thienpont, Fam. Van Ingelgem-Vleminckx, de kinderen Van der Linden-Verhofstadt, de vergadering O.L.Vr. van Scherpenheuvel.
* In 1870 kwam er over de hele breedte een gegoten communiebank met vergulde houten beelden en een blad in marmer.
* 1873 Schenking
van een schilderij voorstellende Jezus
tonende zijn H Hart.
*
Twee glasramen vervaardigd door Oitman
uit Brussel werden betaald met de opbrengst uit offerblokken en omhalingen.
*
In 1894 werd het beeld van Antonius van Padua geschonken en ook 4 koperen
lusters met goud gevernist.
Recente
opknapbeurten.
Dit
is de Sint-Lambertuskerk van Eikevliet in 1960. Gezellig en romantisch,
misschien wel wat overdadig versierd.
Je ziet dat Eikevliet welstellende parochianen had die veel geld over
hadden voor de versiering van hun kerk. Deze foto is uit de tijd dat pastoor
Jozef Smet hier nog zielenherder was. Hij was hier pastoor van 1953 tot 1967.
Zijn opvolger, Jos Vermeulen, gaf aan de kerk een moderner uitzicht. De stoelen werden door zitbanken vervangen, er kwam een nieuwe verlichting en centrale verwarming. Hij liet ook het altaar meer naar voor brengen. Er kwam een muziekinstallatie en wat nog het meest opviel : Hij liet de kerk schilderen. De meeste schilderijen, de kruisweg en enkele beelden verdwenen naar een zolder en enkele waardevolle stukken werden verkocht om de onkosten te betalen, het welkomstgeschenk van de parochianen in speciën was niet voldoende om dat alles te betalen.. De kerk kreeg een fris uitzicht. De muren en het plafond kregen een zacht gele tint. Rond de ramen werd een geel accent gelegd en de ribben in het plafond werden in een harmoniërende kleur gezet. Het werd uitgevoerd door de firma Van Reck van de Eikse Amer met advies van de priester-kunstschilder Van De Moortel. Ons kerkje oogde fris en ruimtelijk, alleen het hevige geel rond de ramen deed mij wel even schrikken.
In
het millenniumjaar kreeg de toren van binnen en van buiten een grondige
opknapbeurt. Ook het dak en de buitenmuren werden toen grondig gerestaureerd.
Na bijna 40 jaar was de kerk van binnen ook aan een opknapbeurt toe. Na een openbare aanbesteding werd de het werk toegekend aan de firma Meersman uit Lippelo. In november 2007 werd er gestart.De jaarspreuk en de twee engelen werden door dhr Meersman zelf van onder de oude verflaag gepeuterd. De engeltjes waren zwaar beschadigd en zijn door Luc Smedts (een oud inwoner) voortreffelijk hersteld. Op een maand was het schilderen gedaan en kon de verhuis beginnen.
De
14 statiën van de kruisweg werden van de stoffige zolder gehaald. Enkele waren
te zwaar beschadigd en konden niet hersteld worden. Ook de lijsten moesten
vervangen worden daardoor gingen de onderschriften verloren. Acht staties zijn
er terug in de kerk gehangen.
Ik
vind het niet nodig om de nieuwe look van de Sint-Lambertus kerk in detail te
beschrijven, kom ze zelf bewonderen en geniet tevens van de zachte kerkmuziek.
De kerk blijft elke zondag open na de hoogmis.
Hoog boven het altaar staat een jaarschrift. Dat zou het bouwjaar van de kerk moeten geven:
VELIS
PATROCHINARI SANCTE LAMBERTE PIE SUPPLICANTIBUS.
Je
mag het tellen en hertellen je komt niet uit op het bouwjaar van de kerk omdat
de oorspronkelijke tekst anders was.
In
een document van rond 1900 vond ik volgende tekst : In 1877 heeft J.B. De
Juncker volgend jaarschrift geschilderd
VELIS
PATROCINARI DIVE LAMBERTI PIE SUPPLICANTIBUS
Dat geeft 1778, het bouwjaar van de kerk.
I=1
V=5 U=5
L=50 C=100
D=500 M=1000
Een ander schilder heeft ooit het altaar
geschilderd en zette volgend jaarschrift naast het altaar:
HIC
NUNE PINGITUR ALTARE DIVO LAMBERTO.
Tel
dat ook maar eens na. Elders
in het boekje staat de oplossing.
-------------------------J.M.
ACTIVITEITENKALENDER
EIKEVLIET
MAART |
▼
ZAT.
1 ZON. 2 MAART 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
2-daagse
schieting van de Gilde van Meise
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
MAANDAG
3 MAART
KOOKCLUB
MANNEN
19.30
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
MAANDAG
10 MAART
K.A.V.
EIKEVLIET
KOKEN
WERELDKEUKEN
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG
12 MAART
GEZINSBOND
EIKEVLIET
VOORDRACHT
→ RUGKLACHTEN
19.00
u : in Zaal De Balans
▼
-----------------------------------------------------------------------
GOED
WEEKVIERINGEN
PAROCHIEFEDERATIE
BORNEM
ZONDAG
4 APRIL → PALMZONDAG
SINT-LAMBERTUSKERK
EIKEVLIET
9.30 u : zondagsviering met palmwijding
╬
ABDIJ
BORNEM
WOENSDAG
19 MAART
19.00
u : BIECHTVIERING
WITTE
DONDERDAG
20 MAART
19.00
u : viering van de Eucharistie
GOEDE
VRIJDAG
21 MAART
19.00
u : lijdensverhaal van Jezus
╬
SINT-STEFAANKERK
HINGENE
PAASWAKE
ZATERDAG 22
MAART
21.00
u : viering van het lichtwonder
╬
ZONDAG
23 MAART
HOOGFEEST
VAN PASEN
SINT-LAMBERTUSKERK
EIKEVLIET
9.30 u : Plechtige Eucharistieviering
“de
Heer is waarlijk opgestaan alleluia”
-----------------------------------------------------------------------
DINSDAG 18
MAART
OKRA
EIKEVLIET
OKRA
- SAMENKOMST
PAASFEEST
- VASTENBEZINNING
13.30 u : kaarten
15.30 u : feestmaal
in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG
19 MAART
K.A.V.
EIKEVLIET
PAASBLOEMSCHIKKEN
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
ZATERDAG
22 MAART 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
schieting
van de Gilde van Meise
APRIL |
▼
ALLE MAANDAGEN
VAN APRIL
TOT OKTOBER
OKRA
EIKEVLIET
FIETSEN
▼
ZATERDAG
5 APRIL 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
MAANDAG
7 APRIL
KOOKCLUB
MANNEN
19.30
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG
9 APRIL
K.A.V.
EIKEVLIET
LENTEFEEST
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
DINSDAG 15
APRIL
OKRA
EIKEVLIET
OKRA
- SAMENKOMST
met voordracht en koffietafel
13.30 u : kaarten
15.30 u :
koffietafel met voordracht
in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
ZATERDAG
26 APRIL
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
schieting
van de Gilde van Meise
op
het wipterrein van Eikevliet.
WOENSDAG 30
APRIL
OKRA
EIKEVLIET
FIETSWIJDING
14.30 u : in
Ruisbroek - Dorp
▼
WOENSDAG
30 APRIL
KON.
FANFARE ‘SINT-CECILIA’
PAROCHIE
‘SINT-LAMBERTUS
MEIAVOND
– MARIAVIERING
Viering rond ‘O.L.Vrouw
van Bijstand’
van de Eikse Kouterkapel
19.30 u :
viering in de kerk Eikevliet waar het Mariabeeld
van de Kouterkapel ‘O.L.V. van Bijstand’ zal
opgesteld staan. Tijdens deze viering worden
Marialiederen gezongen, begeleid door onze
Kon. Fanfare St.-Cecilia.
20.00 u
: na de viering wordt het Mariabeeld in processie
vergezeld door de aanwezigen en onder muzikale
begeleiding van onze Kon. Fanfare naar de
kouterkapel gedragen.
20.30
u : korte hulde aan de kapel, het beeld wordt terug in
de kapel geplaatst, tot slot zingen we het lied
‘Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen’
onder
begeleiding van de Kon. fanfare.
Daarna volgt voor
wie het wenst, een gezellig samenzijn in zaal De Balans.
Op deze wijze
willen we O.L.Vrouw van Bijstand van onze Kouterkapel speciaal eren en in de
bloemetjes zetten op de vooravond van de ‘Meimaand-Mariamaand’ bij uitstek.
Mogen wij
vriendelijk vragen, aan de mensen van de Caluwaertsstraat en de Van
Hoomissenstraat (rond de kerk) die dag hun huizen te bevlaggen. Hartelijk dank
op voorhand. Wij hopen beste mensen, dat wij samen met u,
deze mooie
traditie in Eikevliet, in stand kunnen houden.
Iedereen van
harte welkom namens :
De Parochieploeg
en de Kon. fanfare Sint-Cecilia.
MEI |
▼
DONDERDAG
1 MEI 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
KONING
- WIPSCHIETING
Eikevliet
& Meise
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
WOENSDAG 7
MEI
OKRA
EIKEVLIET
MEIVAART
14.30 u : in Kalfort
▼
ZATERDAG
10 MEI 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
WOENSDAG
14 MEI
K.A.V.
EIKEVLIET
KOKEN
MET KRUIDEN
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
ZATERDAG
24 MEI
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
schieting
van de Gilde van Meise
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
ZATERDAG
31 MEI 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
op
het wipterrein van Eikevliet.
JUNI |
▼
ZATERDAG
7 JUNI 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
WOENSDAG
11 JUNI
K.A.V.
EIKEVLIET
VOORDRACHT
→ KINDEREN IN
DE
VERWENMAATSCHAPPIJ
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
DINSDAG 17
JUNI
OKRA
EIKEVLIET
OKRA
- SAMENKOMST
13.30 u : kaarten
15.30 u :
koffietafel met voordracht
in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG 18
JUNI
OKRA
EIKEVLIET
GEWESTELIJKE
FIETSDAG
VRIJDAG
27 JUNI 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
→ A.MEYS
18.30
u : op het wipterrein van Eikevliet.
JULI |
▼
ZONDAG
6 JULI
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
schieting
van de Gilde van Meise
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
ZATERDAG
12 JULI 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
KERMIS
→ WIPSCHIETING
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
MAANDAG
21 JUL 2008
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
op
het wipterrein van Eikevliet.
▼
ZONDAG
27 JULI
KON.
SINT-DONATUS SCHUTTERSGILDE
WIPSCHIETING
schieting
van de Gilde van Meise
op
het wipterrein van Eikevliet.
KERSTSTAL
VAN EIKEVLIET VALT
IN DE
PRIJZEN |
Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland organiseert
jaarlijks een kerststallentocht. Enkel verenigingen en wijkcomités mogen
deelnemen. In het ontmoetingscentrum van brouwerij Duvel in Breendonk werden de
prijzen voor de editie 2007-2008 uitgereikt.
“We
merken een nieuwe trend in het gebeuren,” aldus Jo De Vriendt, toeristisch
coördinator.”De jongste jaren organiseren
nevenactiviteiten en dat zet
een sociale bedrijvigheid op gang. Bovendien worden steeds meer levende dieren
in de kerststal geplaatst.”
Toerisme
Klein-Brabant-Scheldeland noteerde 26 deelnemers uit Bornem, Puurs , Sint-Amands
en deelgemeenten. Het was voor de jury bijzonder moeilijk om uit de prachtige
kerststallen en de evenementen twee winnaars te kiezen. De eerste prijs is voor
het comité van de Wachtstraat in Breendonk. “Na de brand vorig jaar bouwde
Mon Van Buggenhout opnieuw een zeer mooie houten kapel.” Wat de jury vooral
opviel waren de originele bewakers. Geen stoere mannen, geen honden, maar
ganzen. Zij kregen 250 euro.
Na
wikken en wegen kende de jury de tweede prijs toe aan de
kerststal van Eikevliet. Hier viel de plaats van de kerststal op:
centraal in het dorp naast de kerk en op een verhoogde berm. Ook de vernieuwde
beelden en de muziek uit de kerktoren vielen op. “Letterlijk hemelse muziek,”
zei De Vriendt. Eikevliet kreeg hiervoor 185 euro. Er was ook een extra prijs.
Die ging naar de kerstversiering in Oppuurs. De gemeente leverde de kerstbomen
en de bewoners zorgden voor de versiering. Hun werk werd beloond met 125 euro.
Aan
alle medewerkers van de kerststal in Eikevliet een dikke proficiat. Dit zijn :
Jan Demont. Maurits Suykens, Hendrik De Clercq, Rony Saerens, Vital Mertens,
Miel Demont, Marleen Peeters, Victoire Bruggeman, Celine Mees,
Rosette Aerts.
OVERLIJDENS |
┼
Frieda
DE MAEYER
geboren
te Boom op 28 april 1935
en
na een rijk en gelukkig leven,
omringd
door haar dochters
thuis
overleden te Eikevliet
op
17 oktober 2007
De
uitvaartliturgie vond plaats in de parochiekerk
van
Sint-Lambertus te Eikevliet
op
woensdag 24 oktober 2007
------------------------------------------------------------
┼
Anne
BRUGGEMAN
geboren
te Bornem
op
24 maart 1991
overleden
te Bornem
op
29 januari 2008
De
uitvaartliturgie vond plaats in de parochiekerk
van
Sint-Lambertus te Eikevliet
op maandag 4 februari 2008
M.D.
Zoals je op voorgaande
bladzijde kon lezen ligt er een nieuwe cd in de winkel, een parel van een
luisterlied over ons geliefd “ Klein-Brabant ”.
Een muzikale ode aan onze Scheldedorpen geschreven door Paul Ielegems
(pol ille). Niemand minder dan de
kleinkunstenaar en songschrijver Kris de Bruyne schreef de melodie.
Samen met enkele andere professionele muzikanten, (B.V.’s) zorgden
zij voor een muzikale meezinger van formaat.
In korte gebalde zinnen wordt onze streek bezongen: zijn natuur en zijn dorpen, De Heren Coloma, d’ Aldegonde en d’ Ursel en zelfs Kludde en Donatus Kwik worden niet vergeten.
Het refrein
Ga
dan, ga dan, langs de dijken
wordt zo aangrijpend gebracht dat we niet anders kunnen dan al neuriënd langs de dijken naar die hemels gaan kijken.
Paul
Ielegems (pol ille) werd in 1952 geboren in Bornem en was één der
eersten die het levenslicht zag in
“ Het moederhuis ”
- het godshuis Van Roie-Simon- te Bornem.
Hij bracht zijn jeugd door te Hingene (lees de verhalenbundel “ Zonnekenszand “). Hij studeerde te Mechelen en Gent en kwam in de grafische sector terecht. Hij schreef freelance voor verschillende streekbladen en beoefende in zijn vrije (?) tijd fotografie en muziek. Hij was vele jaren de drummer van de rockgroep Toy en scoorde ermee verschillende radiohits.
Van eind 2004 woont hij in Eikevliet. Ik laat hem dan ook graag aan het woord over zijn “ Scaldislied ”.
Met alle respect voor onze bekende
Scheldedichters Jan Hammenecker en Bert Peleman vond ik het de hoogste tijd om
eens een lied te schrijven met een tekst die iedereen aanspreekt.
Kortom, een begrijpelijke, lyrische beschrijving van onze Scheldedorpen
waarbij in elke strofe verwezen wordt naar een pittig detail uit het heden en/of
verleden. Herkenbaar voor de
wandelaar of voor iedereen die begaan is met de prachtige plekjes en de
historiek van onze streek. Ik nam de
volledige productie op mij, want zoals Nederland zijn“Land van Maas en Waal”
heeft ( Boudewijn de Groot ) vond ik dat Klein-Brabant
ook z’n volkslied nodig had. Ik
kon daarbij rekenen op mijn ouwe makker, Kris de Bruyne, met wie ik vroeger het
podium heb gedeeld. Hij schreef dan
ook met veel plezier de muziek op de tekst die ik geschreven had.
Daar ging heel wat voorbereiding aan vooraf en zo belandde ik in de
opnamestudio met de uitstekende muzikanten,Axl Peleman en Wigbert. Dankzij de
prachtige stem van Renaat Boeykens, ooit nog bassist van Toy en met de
medewerking van de Bornemse zangkoren ( het KWB-koor en het koor van Jeanneke De
Maeyer ) maakten we er een muzikaal juweeltje van. Een klankpallet uit eigen
streek.
“ Het Scaldislied “ is een zestal minuten
durende muzikale wandeling door de Klein-Brabantse dorpen. Op de cd staat ook
een instrumentale versie die kan dienen als achtergrondmuziek bij het vertonen
van dia's of bij een film.
Het nieuwe volkslied van Klein-Brabant kan
gezongen worden door jong en oud en is een onmisbare
topper in ieder huisgezin. Met dit lied wilde ik mijn steentje bijdragen
aan het culturele leven in onze streek. Het “Scaldislied“ heb ik in
Eikevliet geschreven, waarmee ik wil zeggen dat het niet allemaal slijk is in de
”Slijkhoek“. Ik noem het vruchtbare grond en hopelijk groeit er nog een
volgend boek aan de oude notelaars! Als die maar konden vertellen…of zingen
“ Ga dan, ga dan, langs de dijken …”
Het
Scaldislied is opgedragen aan onze lieve buurvrouw Frieda De Maeyer, die
inmiddels overleden is. Een vrouw
vol culturele inspiratie en levenslust. Zij
was mijn “muze “.
De cd is te koop voor 10 € in de boekhandels te Bornem, Hingene en Wintam en ook bij de schrijver thuis (C. Marnefstraat, 24, Eik). De opbrengst gaat integraal naar de vzw. Kinderdienst, een organisatie voor kinderen uit de vierde wereld. Kinderen die nooit de kans krijgen om op vakantie te gaan, krijgen mede door deze financiële bijdrage een zomervakantie aangeboden in het kasteeldomein te Hingene.
P.I.----------------------J.M.
S.O.S.
kleuterklasje:
blitzbezoek
Debby en Nancy in Eikevliet
Maandag 14 januari was het feest in Eikevliet. Niet alleen was het ‘den
derden dag’ van het teerfeest van de fanfare, maar bovendien kwam er hoog
bezoek…
Debby en Nancy ( jawel, die twee ‘zotte’ vrouwen van de VRT) zakten
in hoogsteigen persoon af naar Eikevliet.
Enkele
weken voordien werd tijdens een ontroerend optreden van onze kleuters, hun
juffen, onze fanfare en ‘patrones’ Victoire in de show van Debby (de lange
witte) en Nancy (de kleine rosse) een vurige oproep gelanceerd om meer kleuters
naar het Eikevlietse schooltje te krijgen. Het huidige aantal kindjes voldoet
immers net niet om het voortbestaan van het kleuterklasje te kunnen garanderen.
En … den derden dag zorgde voor de verrassing…
Debby en Nancy zouden er bij zijn op maandag om de twee nog ontbrekende
kleuters met hun respectievelijke ouders te verwelkomen voor de inschrijving.
Even voor halfvier was het dan zover:
in een sjieke, open wagen (als echte filmsterren) arriveerden de beroemde
madammen in groot ornaat in de Caluwaertsstraat. De kleutertjes, de juf en
tientallen nerveuze dorpsgenoten keken reikhalzend uit naar het hoge bezoek.
Debby (Miel Demont) en Nancy (Zjef Hoofd) werden op een enthousiast
applaus onthaald. Enkele minuten later brak dan het hoogtepunt van het gebeuren
aan: de twee ontbrekende kleuters (Nicole Verbruggen en Patrick Van doorne)
werden door hun trotse papa’s (3) en mama(1) (Marie-Jeanne Talboom, Maria
Caluwé, Marie-Jeanne Vermeren en Rony Saerens) naar het schooltje gebracht.
De aandachtige toeschouwers ter plekke hebben zeker opgemerkt dat sommige
van die ouders een spoed-geslachtsoperatie ondergaan hadden…!
Bij wijze van feestmuziek werd de ondertussen wereldberoemd geworden ‘rode
knop’ (noodsituaties) uitgetest en inderdaad… er kwam hulp opdagen: Victoire
met likstokken (Fredje De Wit), in haar kielzog gevolgd door Alice
Patat-‘Krèmdegelas’ (Luc De Wachter) in keurig gesteven witte
schort, met een bakfiets vol heerlijke ijsjes.
De kleutertjes wisten niet wat hen overkwam!
Spijtig genoeg konden Debby en Nancy niet langer blijven en verder mee
feesten met onze fanfare. Zij moesten vliegensvlug terug naar Brussel voor een
nieuwe opname van hun show. Zo gaat dat met beroemdheden…
Alle gekheid op een (lik)stokje: het bezoek van Debby en Nancy was
uiteraard ‘opgezet spel’. Toch werd op een humoristische wijze duidelijk
gemaakt dat Eikevliet zijn kleuterklasje niet kwijt wil. Laat ons dan ook hopen
dat de twee (of nog veel meer) kleuters ECHT komen opdagen, zodat de toekomst
van het schooltje verder verzekerd blijft!!!
Monda
P.S. Alle moeite is niet te vergeefs geweest, het
schooltje is gered. De kleuters zijn echt komen opdagen.
Octaaf
Fontaine:
De laatste
brugwachter van Eikevliet
Op 28/1/1911 huwde Cesar Demont (°9/5/1875+8/12/1914) met
Maria Van Duyse (°3/8/1877+19/12/1955) uit Stekene. Hij was één van de zeven
zonen van Florentinus en Elisabeth Caluwaerts. Zijn andere broers waren: Gaspar,
Thomas, Victor, Hugo, Ludovicus, Augustinus en Leopoldus. Aangezien de Koning de
peter was van de zevende zoon, werd deze ook naar hem genoemd. Buiten de zeven
zonen hadden de familie Demont-Caluwaerts nog één dochter nl.: Coleta.
Cesar werd de volgende brugwachter en herbergier op het
Brughuis. Daar hij zeer jong overleed hertrouwde Maria Van Duyse op 31/10/1917
met Octaaf Fontaine ‘Taaf
van de brug’ (°5/8/1893+17/1/1965).
Maria
Van Duyse en Octaaf Fontaine aan de
brug (Foto: e.v.)
Octaaf
was een onvergetelijke dorpsfiguur die vergroeid was met zijn brug en zijn druk
bezochte herberg ‘Het Brughuis’. Hij
was de wel bespraakste humorist die er ooit aan de brug geleefd heeft. Daar hij
een Brusselaar was had hij een eigenaardig geschroefd r-accent. Hij was de zoon
van een onderwijzer die door omstandigheden op het verkeerde pad is geraakt. In
de dagen van armoede had Octaaf weinig reden om humoristisch te zijn. In 1908
kwam hij terecht te Klein-Mechelen, hij was werkzaam bij Van Noten. Hij reed van
daaruit met kar en paard de omgeving af om zijn petroleum aan de man te brengen.
Maar mirakels bestaan nog. Toen hij in Eikevliet zijn goederen aan de man wou
brengen trof hij Désiré Van Hoomissen (brouwer en voorzitter van de fanfare)
aan. Deze nam Octaaf in dienst als koetsier, tuinman en huisknecht. Zijn lot als
Eikevlietenaar was voorgoed bezegeld.
Jaren
heeft hij de brug op-en neergehaald. Hij zong er zijn lied en flapte kwinkslagen
aan groot en klein. Was er een kapoen die “vergeten”
had bruggeld te betalen riep hij deze in rijm vermanend achterna: “Hela
daar, kom eens terug, ge moet niet peinzen dat ge een vlieg zijt of een mug.”
Octaaf
Fontaine voor het legendarische ‘Brughuis’
(Foto: e.v.)
Hij had ook een winkeltje uit, maar dat werd uitgebaat
door zijn vrouw. Op de foto zie het winkeltje daar waar de vrouw met het kind op
de arm staat.
Octaaf was als herbergier onvervangbaar. De kaarters
kenden er hun vast tafeltje. De ouderen onder ons zien Octaaf nog altijd leunen
aan de brugleuning tussen de anderen staan, filosoferend over de dingen die
komen en gaan. En zijn geweldige snor marcheerde op de maat van zijn befaamde
uitspraken.
Octaaf
aan het werk op de brug (Foto: e.v.)
Op
27 februari 1958 kreeg brughouder Octaaf Fontaine in het bijzijn van de
arrondissementscommissaris van Mechelen de burgerlijke medaille 2de
klasse opgespeld door de burgemeester. Aan alles komt een eind en op 18 augustus
1960 vraagt brughouder Octaaf Fontaine na 45 jaar trouwe dienst om eervol
ontslag. Op 31 december 1960 gaat de laatste brughouder van Eikevliet met
pensioen. Op zijn doodsprentje komt zijn levensverhaal mooi tot uiting:
Geboren
in de grootstad kende Octaaf een kinder-
tijd,
die niet rooskleurig was. Hij leerde vroeg op eigen
benen
te staan in die jaren, die verliepen in het wees-
huis
en langs de straten van de stad. Maar Ons Heer
had
hem iets gegeven, dat in het leven een grote schat
is:
een zonnig humeur en de gave om vrienden te maken.
Zijn
echte thuis werd Klein-Brabant, het schilder-
achtig
land van water en wind in dat warme dorpje
van
Eikevliet blijft hij nog bij groot en klein bekend
als
“Taaf van de brug”, de praatgrage baas uit de
herberg
bij de brug. Daar verliepen zijn schoonste ja-
ren.
Daar trouwde hij en deelde het warme leven der
eenvoudige
mensen.
Maar
ook voor hem kwam de ouderdom en de een-
zaamheid.
Die eenzaamheid dreef hem op zoek naar
een
nieuwe thuis. Zo kwam hij bij ons in Kemzeke. Het
is
‘n wonder op welke korte tijd hij het hier wende. Wij
zullen
hem nooit vergeten: zijn typische kop, zijn iet-
wat
vreemde, sappige taal. Wij vonden hem overal:
in
onze werkplaatsen en dorpscafés, in de gastvrije
bij
onze ouden van dagen. Hij bracht er zijn
eigen
kleur en woorden. En iedere zondag zat hij lang
voor
het begin van de mis op zijn zelfde stoel, achter-
aan
in de kerk.
Het
mocht maar enkele jaren duren. Wij zagen hem
minder
en zijn ogen kregen iets droef. Toch dreef zijn
mensachtige
aard hem nog buiten aan de deur van
zijn
kleine huis, al was het maar om ne mens te zien en
eens
te roepen en te wuiven. De kwaal woekerde.
Voor
hij naar de kliniek ging regelde hij alles met zijn
klaar
verstand, want ge kunt niet weten.
Ook
in de kliniek maakte hij nog vrienden. Maar op
die
donkere zondagvoormiddag werd voor de oude
bruggenwachter
voor goed de brug van het leven opgehaald.
Gij
allen familieleden en goede vrienden van Eike-
vliet
en Kemzeke. Ik dank u allen voor uw vriendelijkheid.
Ik
ga bij Ons Heer en ge moogt er op rekenen: den
Taaf
zal voor u allen de complimenten doen.
v.l.n.r.
Edmond Cleerbout, Octaaf Fontaine, Oscar Mertens en Vital Marnef
(Foto: Maria Cleerbout)
------------------------------------
Danny Polfliet
Quizvraag
Vorige vraag: Wie was het petekind van Louis Bullerkotten ?
Antwoord: Fritz Van Luppen
Winnaar is J. De Schepper, K. Astridlaan 65 te Wintam.
Nieuwe vraag:
In welke gemeente overleed Octaaf Fontaine ?
Antwoorden sturen voor 2 april 2008 naar Danny Polfliet, Eikerveld 20,
Eikevliet of e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com
Winnaar krijgt het boek ‘Bornem
in de Beloken Tijd’
DROEDEL.
Een
fantastisch aanbod ter waarde van 8000 oude Belgische franken. Met Euro millions
valt wel iets meer te verdienen als je geluk hebt. Het antwoord zat weer in een
zin verscholen : Een zoethoudertje was het. Tweemaal bon is : BONBON.
Nieuwe
droedel.
Zie
ze daar liggen, de teef (moederhond), met vier in een te kleine mand. Je kent ze
wel, die honden met een kop om bang van te zijn. Gewoonlijk is zo’n dog wel
een vredelievende zeveraar. Ik veronderstel dat deze ook liever lui dan moe is.
Zij ligt daar slapend te genieten van haar zogende jongen.
Hoe kun je de
tekening samenvatten in één woord. In de tekst vind je wel een zeer kleine
toelichting.
---------------------------J.M
Inhoud
van dit boekje.
1.
De kerk, symbool
van ons dorp……… p 2
2.
Activiteitenkalender…………………..
p 11
3.
Kleurfoto’s
……………………………p 18
4.
Kerststal valt in de
prijzen…………….p 20
5.
Overlijden
…………………………….p 22
6.
Het Scaldislied
……………………….p 23
7.
Debby en Nancy SOS
Kleuterklasje …p 27
8.
Octaaf Fontaine ………………………p 29
9.
Quiz …………………………………..p
34
10.Droedel ……………………………….p
35
Het
altaar werd geschilderd in 1819.