109. Okt-Nov-Dec-2008
Tijdschrift
Een succesvolle contactdag
Eikevlietvrienden !!!
Op zondag 28 september 2008 was het kermis in Eikevliet. Dit is traditiegetrouw al jaren zo; de vierde zondag van september.
Dit jaar was het echter een zeer geslaagde kermis. Immers onze vereniging organiseerde haar jaarlijkse contactdag in Eikevliet in Zaal De Balans.
Een 95-tal leden, een amalgaam van huidige bewoners van Eikevliet en Oud-Eikevlietenaren, waren op post voor onze jaarlijkse ontmoetingsdag.
Dit jaar hadden we wederom een zoektocht inj ons dorp georganiseerd waarbij aan de hand van een aantal foto’s vragen dienden opgelost langsheen het parcours.
De zoektocht startte reeds vanaf 13:30 h in zaal de balans en niet minder dan 55 van onze leden namen deel aan de zoektocht. Telkenmale denk ik dan wanneer ik deze foto’s bekijk ; daarvan vindt niemand de helft van de oplossingen ( want ik weet vooraf ook de juiste oplossingen niet ). En vergeet ook niet dat de foto’s op het vragenblad in zwart-wit zijn, soms geroteerd en soms maar een deel van een voorwerp of zicht weergeven.
En telkenmale weer onderschat ik het vernuft en het scherpe waarnemingsvermogen van onze leden.
Om het leuk te maken werden ook drie praktische proeven georganiseerd langs het parcours. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om wat punten te halen en het is nog amusant voor de omstaanders ook.
Bijkomend was het weer prachtig. Een warm ( herfst ) zonnetje scheen de hele dag en mijns inziens was het weer beter dan de beste zomerdag, zo we die al gehad hebben dit jaar. Dit geeft natuurlijk extra vreugde en plezier om een wandelzoektocht te doen, want wanneer het de hele tijd pijpenstelen regent is een zoektocht niet ideaal.
Er waren zelfs leden die deelnamen met hun persoonlijke chauffeur. Immers ons oudste lid; Marieke Van ( Pitjes ) Hoeywegen, alhoewel nog redelijk te been, ze is immers nog maar pas 95 geworden, verkoos mee te doen in de rolstoel omdat het parcours toch wat te lang was
Rond 17 uur kwamen de laatste deelnemers binnen om hun antwoordformulieren in te leveren. Vijf uur klokslag Lambertus was immers de deadline.
Terwijl alle zoektocht deelnemers aangevuld met nog een veertigtal ingeschrevenen voor de maaltijd ijverig bij het genot van een wel verdiend pintje of koffie hun wedervaren begonnen te vertellen over de zoektocht en wat ze allemaal onderweg waren tegengekomen en hoe moeilijk of voor sommigen hoe gemakkelijk het was, begon de meester-regisseur van de zoektocht samen met ondergetekende aan het verbeteren van de ingediende antwoordformulieren.
En hierbij ere wie ere toekomt: onze ondervoorzitter Meester Julien Maes had deze zoektocht bijna helemaal alleen voorbereid en opgesteld. En ik kan jullie verzekeren dat daar heel wat werk aan is: verscheidene malen het parcours opstellen, geschikte zichten en/of voorwerpen fotograferen, nog eens overdoen om alles te controleren en daarna het echte werk: monteren in de computer, schikken, afdrukken, antwoordformulieren, schiftingsvragen, praktische proeven voorbereiden en noem maar op. Bovendien moet je bij het opstellen van een zoektocht driedubbel voorzichtig zijn dat er geen alternatieve oplossingen zijn voor de gestelde vragen. Want dan barsten de discussies pas los. Er is immers niets plezanters dan de opsteller van zo een zoektocht proberen slimmer af te zijn. ( Ik weet dat uit vroegere eigen ervaringen ). Dat is nu eenmaal het winners instinct dat speelt bij een wedstrijd. En Eikevlietenaren zijn geen losers.
In dit verband een kleine anekdote waar gebeurd op 28/9:
Er was gesteld in het reglement van de zoektocht dat de oplossingen van de vragen steeds te vinden waren onderweg of op de uitgereikte bladen, zodat dus niemand verplicht zou zijn om een encyclopedie mee te zeulen of om ergens een internet connectie te gaan opzetten.
Nu een van de vragen luidde: “ Wat is of was het beroep van dhr. Maes “
Van bij het vertrek hoorde je er al enkelen roepen: “ ik weet het, ik weet het. gemakkelijk! “ Zij dachten natuurlijk aan meester Julien ( Maes), de opsteller van de zoektocht.
Maar het correcte antwoord was: dakwerker. Immers in de R. Caluwaertsstraat hangt tegen de gevel een bord: “ Dakwerken Maes “ en dat was duidelijk te zien langs het parcours. En het reglement zegt dat je alles moest kunnen zien onderweg.
Maar een geluk dat de opsteller van de zoektocht er aan dacht dat er op zijn deurbel in de Van Hoomissenstraat een naamplaatje hangt met de vermelding: “: J. Maes Ere-Onderwijzer.”
Dat was dan ook de reden waarom een vroege vogel zondagochtend kon opgemerkt hebben dat Meester Julien zijn deurbel aan het demonteren was om geen dubbele antwoorden te krijgen op de zoektocht.
Om half zes was het verzamelen geblazen in de zaal aan een overvolle tafel. Vermits het dan toch kermis was in Eikevliet, had uw bestuur gekozen voor een echte kermismaaltijd zoals vroeger: Kriekskes met ballekes en daarna huisgemaakte rijstpap.
De huisgemaakte rijstpap was van het huis “ blakers “ in de Suykensstraat in Eikevliet waar moeder Mathil weleens meer rijstpap maakt voor de familie of speciale gelegenheden in Eikevliet. Langs deze weg hartelijk dank hiervoor. De rijstpap was overheerlijk met een smaak op grootmoederswijze.
Na de heerlijke maaltijd was het natuurlijk tijd om te evalueren hoe de zoektocht werd ervaren en welke de juiste antwoorden waren op de vragen. De ingediende antwoordformulieren waren intussen verbeterd zodat eigenlijk de winnaars gekend waren.
Maar om de spanning er nog wat in te houden, had Meester Julien een presentatie gemaakt op de computer die kon worden geprojecteerd op een groot scherm in de zaal. Telkens werd de foto geprojecteerd zoals hij op het vragenblad was afgedrukt en een tweede foto in een ruimer kader zodat de foto beter herkenbaar was.
Daarna de uitslag met de proclamatie. We hadden voor iedereen een prijs voorzien, waarbij er een 10-tal zeer waardevol waren voor de best gerangschikten. Deze mochten immers eerst hun prijs komen kiezen.
Alhoewel de uitslag van de foto zoektocht niet enkel op scherpzinnigheid en kennis was gestoeld, maar ook een beetje op geluk ( immers de punten van de praktische proeven telden ook mee voor de einduitslag, toch een welgemeend proficiat aan de eerste drie laureaten:
1. Simonne Geniets
2. Inge De Block
3. Karel Claessens
Na dit alles was het weer tijd voor een aantal om weer huiswaarts te keren. ’s Anderendaags was het immers voor een aantal schooldag of werkendag.
Een ander aantal had meer tijd en die bleven nog geruime tijd nakaarten over de contactdag en over het Eikevliet van vroeger en nu, en nog later werden aan de toog ook alle grote wereldproblemen opgelost.
______________________________________ Jef De Clercq
LIDGELDEN
2008.
In ons vorig blaadje van augustus werd ook gevraagd om het jaarlijks lidgeld van onze vereniging te voldoen voor 2008 De zeer aandachtige lezers zullen gemerkt hebben dat in de titel stond lidgelden 2007 dit was natuurlijk een vergissing en diende 2008 te zijn.
De
reden waarom we het jaarlijks lidgeld pas opvragen in augustus is omdat de
deelnemers aan de contactdag dan slechts één overschrijving hoeven te doen per
jaar.
Het
merendeel van onze leden heeft inmiddels betaald waarvoor onze dank. Enkelen
echter staan nog open en vragen we bij deze om alsnog het lidgeld te voldoen.
Indien
je een overschrijvingsformulier vindt bij dit blaadje, wil dit zeggen dat
behoudens vergissing volgens ons het lidgeld nog niet werd overgeschreven of
betaald aan een bestuurslid.
Indien
geen overschrijvingsformulier is bijgevoegd, kan je op twee oren slapen en zeker
zijn dat je elke drie maand ons tijdschriftje ontvangt met de laatste nieuwtjes
uit ons geboortedorp.
Het
lidgeld is zoals jullie weten nodig om 4 maal per jaar “Ons Eikevliet” bij
jullie in te bus te krijgen. En koken kost geld: dus we gebruiken dit geld voor
het drukwerk, de verzendingen, etc.
De
redacteurs van de artikels worden niet vergoed en doen dit pro deo.
De
lidgeld bijdrage blijft behouden ( vermits we toe komen ) op
€ 6,50 per gezin en kan overgeschreven worden op het rekeningnr
000-1204750-10 p/a Gaby Verbruggen,
C. Marnefstraat 16 te Eikevliet.
Gelieve
duidelijk te vermelden voor wie je betaalt als de naam van het rekeningnummer
verschillend is van de naam van het lid. Dit bespaart ons heel wat puzzelwerk en
voorkomt dat ons lid zijn blaadje niet of veel te laat toegestuurd krijgt.
________________________ JDC
Boek ‘Van
Eycke tot Eikevliet’
Wegens omstandigheden zal het boek zoals
oorspronkelijk gemeld NIET op
14 november voorgesteld worden maar op zaterdag
6 december om 19.00 uur in zaal ‘De
Balans’. Mijn excuses hiervoor.
Maar om U al een beetje te laten watertanden geef ik
hierbij een korte weergave over ‘De Eikevlietse pompiers’. Deze weergave
vind je in het boek bij hoofdstuk 9: ‘Verdwenen verenigingen’.
De
Eikevlietse pompiers
In zitting van 1 oktober 1853 stelde het
gemeentebestuur artikelen op die brand moesten helpen voorkomen. Hiervan enkele:
“De schouwen zullen gemetseld worden in
dier voegen, dat men er geen hout of ander brandstoffen in gebruikt en eene
hoogte moeten bereiken van eenen meter boven het dak.
Alle bewoners
van een huis of van een gedeelte van hetzelve, waar men vuer stookt, is gehouden
tenminste eens jaers zijne schouw of schouwen te doen vagen en zulks hetzij in
den loop der maend april of in den loop van de maend september. Het is
insgelijks verboden vuer aen te steken in schouwen of kagchels, alleenlijk om
zij te kuischen. Het is alsnog uitdrukkelijk verboden in stallen, schuren of
andere plaetsen waer zich brandbare stoffen bevinden, te treden met licht dat
niet in wel gesloten lanteernen besloten is, van er zich te begeven met
brandende pijpen of cigaren. Iedere inwooner van een afspanning of houder van
vee of peerden is gehouden de lanteernen die hij bezit aen eene door
burgemeester en schepenen, jaerlijks in den loop der maend september te bevelen
bezigtiging te onderwerpen. Niemand zal eenige zwavel of andere snelvlammende
stekskens of cigaren mogen wegwerpen, tenzij zich te verzekeren dat het vuer
daervan is uitgedoofd.
De
schrijnwerkers, timmerlieden, kuipers, wagenmakers en alle andere persoonen die
hout bewerken, zullen geen vuer mogen maken in hunne werkhuizen of er mogen
binnen treden met licht dat in geene lanteern besloten is. De vaders, moeders,
voogden, leermeesters of andere persoonen aen wie het opzigt van kinderen is
toevertrouwd, zullen geene kinderen min dan zeven jaer oud in hun wooningen
mogen alleen laten. Het is verboden het grondgebied van de gemeente met
brandende fakkels te doorlopen, tenzij bij volstrekte noodzakelijkheid en mits
vergunning, in dit geval, der plaetselijke overheid te hebben bekomen.”
Op 18 september 1901 richtten de inwoners van
Eikevliet een brief naar het gemeentebestuur met de vraag voor de oprichting van
een eigen pompierskorps: “Tot over
eenige jaren hadden wij niet te zeer te klagen, aangezien de brandspuit zich
bevond omtrent op gelijken afstand der dorpskernen van Eykevliet en Wintam, doch
sedert is de toestand verandert. Ten
andere, ééne enkele brandspuit voor zulke uitgestrekte en belangrijke gemeente
als de onze, is zekerlijk onvoldoende, en gij zult, met ons bekennen dat zulke
toestand hoogst gevaarlijk is. Daarenboven is het van het hoogste belang, in
geval van nood, de brandspuit zo kort mogelijk bij de hand te hebben. In de
laatste brandramp hebben wij met droefheid moeten bestatigen dat de brandspuit
maar aankwam eene volle uur na de eerste toeschouwers, die bij gebrek aan
bluswerktuigen, den brand machteloos aanstaarden.”
In de gemeenteraadszitting van 6 februari 1902 werd de
goedkeuring gegeven voor de aankoop van een brandspuit met toebehoren bestaande
uit 50 brandemmers, 2 brandhaken, 4 lantaarnen en 2 ladders op voorwaarde dat
het ministerie van Binnenlandse Zaken deze kosten op zich nam.
Hier
wordt de brandspuit meegenomen tijdens een carnavalstoet, we
herkennen
als bijna ongemaskerde Herman Suykens
(Foto: Julien Maes)
“Het
brandkot bevond zich in de Spuisstraat. Daar werden de materialen opgeborgen: de
brandspuit, aan de muur hingen de darmen en de dwarstrekstokken. Deze
dwarsstokken werden voor aan de spuit in ringen gestoken zodat verschillende
personen het “gevaarte” konden vooruittrekken en er meestal moesten mee
lopen.
De
commandanten van de pompiers waren Karel Moroy, Jozef Geniets en August Joos. De
brandweer bezat ook twee clarions, een petroleumfakkel (deze werd meestal
gebruikt door de fanfare) en enige emmers (dat waren gevlochten mandjes met
daarin een stof dat geen water doorliet).
De pompiers
oefenden regelmatig, dan trok het korps door het dorp voorafgegaan door de
clarions, Willem Caluwaerts en Joris Demont, gevolgd door de spuitwagen
onmiddellijk gevolgd door de leden.
De oefeningen
gingen meestal door in de “Slijkhoek”, soms ook aan de inkom van de “Reuzenhoek”
omdat men daar veel water had. Het water oppompen was op zichzelf reeds zwaar
werk, dat gebeurde met zes man die regelmatig afgelost werden.
Bij brand
werden de clarionblazers verwittigd, die onmiddellijk de straat opliepen en
riepen: ”Kom ne kie buiten”! Kom ne kie buiten”.
Bij dit geroep lieten de brandweermannen alles vallen om zo vlug mogelijk
in het brandkot te zijn om met de brandspuit naar de plaats van onheil te gaan.
De pompiers
hadden ook een teerfeest en omdat Karel Moroy brouwer was, beschikte hij over
een bierwagen. Er werd regelmatig een reisje gemaakt. Zo is het korps eens twee
dagen weg geweest naar Wepion in de Ardennen met de bierauto van Karel Moroy.
Voor zitgelegenheden werden er stoelen op de wagen geplaatst en wanneer het
begon te regenen trok men een “bache” over de bierwagen.
Regelmatig
maakten de pompiers van Hingene en Wintam gebruik van de diensten van de
pompiers van Eikevliet. Rond 1913-14 waren er regelmatig branden in “den Ink”
te Hingene.
De pompiers
van Eikevliet zijn er meermalen naartoe geweest, kwamen gewoonlijk te laat aan
maar dan toch telkens op tijd om de aanpalende huizen te beschermen. In de
aftocht, na overvloedig hun dorst geblust te hebben, kwamen de mannen op een plezante manier en met klaroengeschal terug in Eikevliet.”
Op 3 november 1904 richtte het bestuur van het
pompierskorps een brief naar het gemeentebestuur voor het bekomen van een
subsidie. In de gemeenteraad van 19 november 1904 werd dit voorstel met
eenparigheid van stemmen aangenomen en werd een subsidie van 50 frank
toegestaan.
In zitting van 12 februari 1914 werd besloten om aan
de pompiers van Eikevliet een subsidie toe te kennen van 100 frank.
In
de begroting van het jaar 1930 werd een som van 400 frank voorzien voor elk
pompierskorps op voorwaarde dat deze korpsen jaarlijks hun oefeningen hielden.
In het brandweerreglement van 15 maart 1935 was de
gemeente Boom aangeduid als gewestelijk korps, dat de kleinere korpsen van de
omgeving zou opslorpen. En daar wou de gemeente Hingene niet op ingaan. Haar
motivatie luidde als volgt: “Bij een
aansluiting zou de gemeente een kost moeten betalen van 0,20 frank per inwoner,
wat neerkwam op een bedrag van 980 franken jaarlijks.
De gemeente
had grote onkosten gedaan om de drie korpsen met darmen uit te rusten om in
geval van brand de eerste doelmatige hulp te kunnen bieden.
De gemeente
vond dat de centralisatie te Boom geen voordeel was daar de gemeente te ver af
gelegen is en dat de bruggen te Boom, Ruisbroek, Klein-Willebroek, Eikevliet en
de overweg te Sauvegarde in geval van oorlog het eerste mikpunt van de vijand
was en dat in dat geval het brandweerkorps van Boom niet in de gemeente kon
geraken om de nodige hulp te bieden.
Wel stelde de
gemeente voor om een kantonale brandweerkorps in te richten met zetel in Puurs
of Bornem, daar deze laatste beschikte over een motorpomp.” Toch
besloot de gemeenteraad in zitting van 2 mei 1938 over te gaan tot een stemming.
Bij 4 ja-stemmen, 4 onthoudingen en 2 neen- stemmen, besloot de gemeenteraad om
vanaf 1 januari 1939 aan te sluiten bij het brandweerkorps van Boom. De vier
onthoudingen werden als volgt gemotiveerd: “Het
is ons onmogelijk ja te stemmen, omdat ons inziens een aansluiting bij Boom
zonder praktisch gevolg blijft, en het deswege de gemeente niet meer mogelijk
zal zijn zelf hare 3 korpsen volledig uit te rusten. We kunnen niet neen
stemmen, omdat we in het geheel niet tegen eene beveiliging, al is hare
doelmatigheid betwistbaar en ons inziens niet in verhouding met de financiële
tegenprestatie, tegen brand willen zijn.”
Op 27 oktober 1938 werden de drie brandweerkorpsen van
Hingene afgeschaft. Omdat de dreigende oorlog als een schaduw over het land
hing, stelde de gemeenteraad van 23 november 1939 een commissie samen met als
opdracht voorstellen ter reorganisatie van de drie vrijwillige korpsen in te
dienen. De commissie werd samengesteld
uit de burgemeester, 1e schepen, een raadslid en de drie
commandanten, nl. Richard Muyshondt (Hingene), Edward Segers (Wintam), Jozef
Geniets (Eikevliet) en drie secretarissen van de drie korpsen, nl. Lodewijck
Kegels (Hingene), Maurits Claesen (Wintam) en Clement Verbruggen (Eikevliet).
Op 23 april 1941 stelde Clement Verbruggen,
bevelhebber van het brandweerkorps van Eikevliet, in opdracht van het
gemeentebestuur een inventaris van het bestaande materiaal op:
“Aantal
leden: 36
Materialen:
1) handpomp:
goeden staat
2) ladders:
a) één van
b) één van
3) slangen:
4)
slokdarmen:
5)
handhaspels: geen
6)
rookmaskers of helmen: geen
7) jassen: a)
van leder: geen
b) andere: geen
8) laarzen:
geen
9)
brandemmers:
10) trekkoord
met drie stokken
11) lans met
koppen van 15 en 16 mm: één
12) kleine
schraag
13) haak van
7 m: één
14)
klaroenen: twee”
In een nota van 25 april 1941 vroeg Clement Verbruggen
volgend materiaal ter aanvulling en vervanging van het bestaande materiaal:
“1)
2) tang en
benoodigdheden voor herstelling van waterslangen
3) 20
brandemmers
4)
30 kostumen (helm, frak, gordelriem, laarzen)
5)
10 bijlen
6) 2 groote
zaklampen
7) lange
ladder
8) armbanden
en vrijgeleiden voor opgegeven leden”
Leden waren (datum van indiensttreding): Willem
Caluwaerts (1/5/1910)- klaroenblazer, Edmond De Mulder (1/7/1913)- pompier,
Albert Marnef (1/5/1919) - pompier, Clement Verbruggen (1/5/1919) - bevelhebber,
Emiel Van den Bossche (3/6/1925) - pompier, Octaaf De Bleser (2/8/1926) -
mekanieker, Karel Van Barel (1/4/1928) - straalpijpdraaier, Louis Van Praet
(3/6/1930) - pompier, Raymond Verbruggen (15/6/1931) - secretaris, August
Hoebeeck (15/6/1931) - verpleger, Frans Van Meulder (12/5/1933) - adj.
bevelhebber, Jules Van Straeten (5/5/1933) - straalpijpdraaier, Leopold Van
Barel (1/7/1933) - mekanieker, Emiel De Wachter (6/9/1934) - lancier, Eduard
Ceulemans (1/7/1935) - sectie overste, Frans Van Hoeck (2/8/1936) - lancier,
Alfons Andries (9/5/1938)- mekanieker, Alfons Van Calster (1/5/1940) -
seingever, Eugeen Kiekens (1/5/1940) - pompier, Jan Van Bruyssel (1/5/1940) -
pompier. Op 7 februari 1944 verklaarde burgemeester Van Kerckhoven: “Deze
ledenlijsten zijn niet bepaald volledig, daar er verschillende leden zijn
dewelke in het buitenland (Duitschland, Frankrijk) vertoeven, voor
arbeidsdoeleinden.”
In de gemeenteraadszitting van 17 augustus 1950 werd
volgende overeenkomst met het brandweerkorps van Boom goedgekeurd:
“1) Het
centrum van de gewestelijke groep, nl. Boom, verbindt er zich toe, mits betaling
door de gemeente van de jaarlijkse forfaitaire bijdrage van 2,50 franken per
inwoner, berekend volgens het laatste bevolkingscijfer in het Belgisch
Staatsblad verschenen, op dezer grondgebied, de nodige hulp te verlenen en voor
het blussen van branden van alle aard, schouwbranden inbegrepen.
2) De schade
door het materiaal van het centrum van de gewestelijke groep ondergaan wordt
door de korpsoverste van het centrum van de gewestelijke groep vastgesteld en
geschat en door de gemeente vergoed. De geschillen welke hieromtrent mochten
ontstaan, worden aan de arbeidsrechterlijke uitspraak van de inspecteur uit het
gebied, en gebeurlijk aan die van de inspecteur-generaal onderworpen.
3) Van het
ogenblik af, dat de ontvanger van het centrum van de gewestelijke groep in bezit
is van de som, voorzien onder art. 1, heeft de bevolking van de gemeente het
recht direct de brandweer van het centrum van de gewestelijke groep op te roepen
voor het leveren van hulp, voorzien onder art. 1.
4) Het
centrum van de gewestelijke groep blijft steeds volkomen vrij om in het
gemeenschappelijk belang en ter beveiliging van beiden grondgebied, de
brandweerdienst te regelen. Het behoudt daarenboven het vermogen de werkring van
die dienst tot andere gemeenten uit te breiden, zonder verplichting noch het
advies, noch de toestemming aan te vragen.
5) De
korpsoverste van het centrum van de gewestelijke groep of zijn plaatsvervanger,
handelend uit naam van de burgemeester van dit centrum is, in alle
omstandigheden, alleen bevoegd om te oordelen in welke mate en hoeveel tijd het
personeel en het nodige materiaal beschikbaar zijn om een oproeping, wanneer
deze ook moge komen en vanwaar te beantwoorden.
6) Binnen een
maand na de ondertekening van deze overeenkomst zal de gemeente de volledige per
wijk opgemaakte lijst van de brandkranen en/of fonteinen, van de toegankelijke
waterputten en van de belangrijkste inrichtingen in drievoudig afschrift aan de
brandweer van het centrum van de gewestelijke groep overmaken. Ieder jaar geeft
de gemeente kennis van de aan die lijst te brengen veranderingen.
7) De
gemeente laat binnen een maand na de ondertekening van deze overeenkomst, op
haar kosten, tenminste twee koppelstukken vervaardigen, welke het aansluiten van
het materiaal van het centrum van de gewestelijke groep op haar brandkranen
en/of fonteinen mogelijk maken.
8) De
gemeente zal zich niet bemoeien met de leiding van de blus-en
reddingsverrichtingen en zal haar gebeurlijke wenken uitsluitend tot de
bestuurder van de hulpverlening richten. De burgemeester van de gemeente zal de
ervoor zorgen dat de aan de plaatselijke politie gegeven onderrichtingen, wat
betreft de orde en veiligheidsmaatregelen bij deze verrichtingen vereist, alsook
het gebeurlijk uitoefenen van het opeisrecht overeenstemmen met de schikkingen
door de bestuurder van de hulpverlening getroffen.
9) De
gemeente verbindt er zich toe geen vergoedingen of schadeloosstelling van het
centrum van de westelijke groep te eisen indien geen hulp kan worden gezonden,
zulks geldt insgelijks wanneer de hulp laattijdig of onvoldoende is.
10) In
uitzonderlijke gevallen, zoals overstromingen, instortingen,
grondverschuivingen, baan- of spoorwegongevallen, kan de gemeente de
tussenkomsten van het centrum van de gewestelijke groep bekomen door bijzondere
telefonische oproeping vanwege een lid van het schepencollege, de
gemeentesecretaris, de politiecommissaris of een zijner adjuncten, een
onderwijzer of de veldwachter of door schriftelijke oproeping door een dezer
personen ondertekend en afgegeven aan het centrum van de gewestelijke groep.
11) Deze
overeenkomst is gesloten voor de duur van 6 jaren, ingaand met 1 januari 1951.
Zij is van jaar tot jaar van weerszijden verbreekbaar mits afzegging per
aangetekende brief, drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag.
12) De
betaling van de jaarlijkse bijdrage bedoeld onder art. 1 aan de ontvanger van de
gemeente, centrum van de gewestelijke groep, geschiedt uiterlijk voor 1 juli van
het lopend jaar van de overeenkomst. Bij gebrek hieraan is de overeenkomst van
rechtswege geschorst door het verstrijken van de termijn en zonder dat
ingebrekestelling nodig zij. In dit laatste geval kan het centrum van de
gewestelijke groep de tenuitvoerlegging van de overeenkomst voortzetten. Deze
zal echter slechts weder van kracht worden wanneer de gemeente, hoofdsom, kosten
en interesten heeft betaald.
13) Al de
kosten en rechten uit deze overeenkomst voortvloeiend vallen ten laste van de
gemeente. De formaliteiten voor de goedkeuring van deze overeenkomst door de
gouverneur van de provincie geschieden door de zorgen van het centrum van de
gewestelijke groep.”
Door de wet van 31 december 1963 nopens het ontwerp
tot indeling in gewestelijke groepen voor de algemene organisatie van de
brandweerdiensten kwam de gemeente Hingene, tot dusver ingedeeld bij het
brandweerkorps van Boom, samen met de gemeenten Blaasveld, Bornem, Breendonk,
Heindonk, Liezele, Lippelo, Mariekerke, Oppuurs, Puurs, Ruisbroek, St.-Amands,
Tisselt, Willebroek en Weert bij het nieuwe gewest Willebroek. Aldus werd het
probleem van de ophaalbruggen uitgeschakeld.
Op 10 maart 1966 besloot de gemeenteraad van Boom om
het tarief op 10 frank per inwoner en per jaar te brengen. Richard Declerck had
geen bezwaar tegen deze aanpassing omdat de vorige regeling van kracht was sinds
27 april 1951.
--------------------------------DP
ACTIVITEITENKALENDER
EIKEVLIET
NOVEMBER 2008 |
▼
MAANDAG
10 NOVEMBER ‘08
KOOKCLUB
MANNEN
19.30
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
DINSDAG
11 NOVEMBER ‘08
PAROCHIE
SINT-LAMBERTUS
11
NOVEMBER VREDESVIERING
10.00 u : in
de parochiekerk daarna korte hulde aan de gedenkplaat
gevolgd
door gezellig samenzijn met vertonen van film
Jubileumviering
205 jaar parochie en 175 jaar Kouterkapel
(meer hierover zie verder in dit blaadje)
▼
VRIJDAG
14 NOVEMBER ‘08
K.A.V.
EIKEVLIET
COCKTAILS
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
ZONDAG
23 NOVEMBER ‘08
FEESTCOMITÉ
EIKEVLIET-AMER
SINTERKLAASFEEST
(meer hierover zie verder in dit blaadje)
▼
WOENSDAG
26 NOVEMBER ‘08
K.A.V.
EIKEVLIET
VERWEN
JEZELF
huidverzorging
met kruiden
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
TONEELKRING “TAAL &
KUNST”
TONEELOPVOERINGEN
“GERUCHTEN”
een
klucht
van
: Neil Simon
regie
: Wim Van de Velde
speeldata :
vrijdag
28 november 2008
zaterdag
29 november 2008“
vrijdag
5 december 2008
zondag
7 december 2008
vrijdag
12 december 2008
zaterdag
13 december 2008
telkens
om 20.00 u.
(meer hierover zie verder in dit blaadje)
▼
DECEMBER 2008 |
▼
MAANDAG
8 DECEMBER
‘08
KOOKCLUB
MANNEN
19.30
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG
10 DECEMBER ‘08
K.A.V.
EIKEVLIET
STIJLADVIES
juiste
combinatie van kleding
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
ZONDAG
14 DECEMBER
FEESTCOMITÉ
& PAROCHIE
OPNENING
KERSTSTAL
Al
enkele jaren wordt aan de kerk een levensgrote kerststal geplaatst door mensen
van het Feestcomité en de Parochie.
Deze
kersttal wordt ogenomen in de kerststallentocht van
VVV. Klein-Brabant-Scheldeland.
Vorig
jaar behaalde wij de tweede prijs.
Eikevliet
kreeg hiervoor 185 euro.
Dit
bedrag kunnen wij goed gebruiken. Want dit jaar moet de dakbedekking vervangen
worden.
▼
WOENSDAG
17 DECEMBER ‘08
K.A.V.
EIKEVLIET
KERSTFEEST
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
DINSDAG 23
DECEMBER
OKRA
EIKEVLIET
KERSTFEEST
+ ADVENTSBEZINNING
13.30 u kaarten
15.30 u feestmaal in het
Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG
24 DECEMBER
SINT-LAMBERTUSKERK
EIKEVLIET
KERSTAVONDVIERING
18.00
u : opgeluisterd met sfeervolle kerst- muziek
en
liederen door de
Koninklijke
fanfare Sint-Cecilia
en
het kinderkoortje ‘De Vlietjes’
aan
het orgel : Bart Jacobs
▼
JANUARI 2009 |
▼
ZATERDAG
10 JANUARI ‘09
FEESTCOMITÉ
EIKEVLIET-AMER
KERSTBOOMVERBRANDING
9.30
u :
op het wipplein
(meer
hierover zie verder in dit blaadje)
▼
ZAT.
17 ZON. 18
MAAN. 19 JANUARI
2009
KONINKLIJKE
FANFARE SINT-CECILIA
TEERFEESTDAGEN
▼
ZATERDAG
24 JANUARI
2009
TONEELKRING
“TAAL & KUNST”
TEERFEEST
in
zaal De Balans om 19.00 u
▼
WOENSDAG
21 JANUARI ‘09
K.A.V.
EIKEVLIET
KOKEN
VOOR STARTERS, 2de
les
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
FEBRUARI 2009 |
▼
WOENSDAG
4 FEBRUARI ‘09
K.A.V.
EIKEVLIET
KOKEN
VOOR STARTERS, 3de
les
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
MAANDAG
9 FEBRUARI ‘09
KOOKCLUB
MANNEN
19.30
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
MAART 2009 |
▼
MAANDAG
9 MAART ‘09
KOOKCLUB
MANNEN
19.30
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
WOENSDAG
11 MAART ‘09
K.A.V.
EIKEVLIET
KOKEN
VOOR STARTERS, 4de
les
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
▼
ZATERDAG
14 MAART ‘09
KONINKLIJKE
FANFARE SINT-CECILIA
CONCERT
20.00
u : in de Sint-Lambertuskerk
▼
MAANDAG
30 MAART ‘09
K.A.V.
EIKEVLIET
PITTIGE PATATJES
19.00
u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet
UITNODIGING
205 jaar Sint-Lambertusparochie Eikevliet
175 jaar Kouterkapel O.-L.-Vr. van Bijstand
Met enige
fierheid mogen wij terugblikken op de jubileum-viering, van onze parochie op
zondag 7 september 2008.
Die dag
werden heel wat foto’s genomen en is er ook veel gefilmd. Uit al het foto- en
filmmateriaal werd het beste op een cd-rom gezet. Wij willen die aan het publiek
tonen op
dinsdag
11 november 2008.
Programma :
Om
10.00 u is er traditioneel in onze kerk een VREDESVIERING naar
aanleiding van 11 november.
Deze viering wordt opgeluisterd
door de Kon. fanfare Sint-Cecilia, met
medewerking van de vormelingen. |
Na de
viering worden er bloemen neergelegd aan de gedenkplaat van onze gesneuvelden en
daarna laten we ballonnen op met een kaartje waarop we onze eigen vredeswens
kunnen schrijven. Kaartjes die terugkomen, kunnen boven- dien een
verrassingsprijsje opleveren.
Na deze
korte hulde gaan we in stoet, onder muzikale begeleiding, naar zaal De Balans.
Daar zullen wij dan de film en de foto’s op groot scherm tonen. Mensen die de
cd-rom graag willen hebben, kunnen hun naam opgeven en een bedrag van 10 euro
betalen.
Mogen wij een warme oproep doen, om deel te nemen aan deze viering. Zo
kunnen wij deze mooie traditie in Eikevliet in stand houden. Samen met jong en
oud kunnen we er een vreugdevolle en deugddoende vredesviering van maken. Een
viering die in deze tijd meer dan ooit niemand onberoerd mag laten.
Met vriendelijke groeten : de
Parochieploeg.
________________________
Sinterklaas
komt naar Eikevliet
op zondag 23 november 2008
Op zondag 23
november november brengt Sinterklaas zijn jaarlijks bezoek aan Eikevliet.
Sinterklaas en zijn Pieten zullen feestelijk afgehaald worden op de Eikse Amer
door onze Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia om 14.30 u. Alle kinderen en ouders
worden vriendelijk verzocht de Sint mee te verwelkomen op de Eikse Amer om zo in
stoet naar Zaal 'De Balans' te gaan, waar het kinderprogramma begint om 15.00
u
Dit jaar komt :
ARTHURO CARDINI International musical clown |
Na dit programma
zal Sinterklaas de verrassingspakketten uitdelen aan alle vooraf ingeschreven
kinderen.
Alle
kinderen betalen 5 euro.
(dit omvat verrassingpakket +
toegang kinderprogramma)
Leden van het
feestcomité‚ zullen binnenkort bij u aan huis komen voor de eventuele
inschrijvingen. Verder zal huis aan huis een omslag gegeven worden voor vrije
giften om de steeds stijgende onkosten van het Sinterklaasfeest te dekken.
Gelieve in te
schrijven uiterlijk 15 november 2006.
Om praktische
redenen is het niet mogelijk na deze datum nog kandidaten in te schrijven. Alle
pakjes moeten afgehaald worden de dag van het Sinterklaasfeest, dit om
praktische redenen en om alle vergissingen uit te schakelen.
Dank bij
voorbaat, namens het bestuur :
van "Het Feestcomite : Eikevliet & Amer"
TONEELKRING
“TAAL & KUNST”
TONEELOPVOERINGEN
2008
“GERUCHTEN”
een klucht
van : Neil Simon
in een regie : Wim Van de Velde
speeldata
:
vrijdag 28
november 2008
zaterdag 29
november 2008“
vrijdag 5
december 2008
zondag 7 december
2008
vrijdag 12
december 2008
zaterdag 13
december 2008
telkens om 20.00
u.
Iets
over het stuk
Een tienjarig
huwelijksfeest, de gasten uitgedost in maatpak en lange jurk. Waar is de
gastvrouw ? Waar blijft het
personeel ? Is er iets gebeurd met
de gastheer ?
Alle ingrediënten zijn aanwezig om de meest uiteenlopende roddels en geruchten te doen ontstaan. Natuurlijk hebben alle gasten hun eigen problemen en redenen om te voorkomen dat de waarheid naar buiten komt.
Deze klucht van Neil Simon uit 1990 staat garant voor een gulle lach, vele hilarische momenten en onverwachte ontwikkelingen.
Aan de toeschouwer om uit te vissen wat er echt gebeurd is...
-------------------------------------------------------
M.D
KERSTBOOM – VERBRANDING – EIKEVLIET zaterdag 10 januari 2009 op het Wipplein |
Programma
:
19.30
u :
Samenkomst van alle deelnemers
in zaal De Balans.
20.00
u :
Optocht met fakkels naar het Wipplein
met muzikale begeleiding van de
Kon. Fanfare Sint-Cecilia.
via Caluwaertsstraat – Eikerveld – Marnefstraat
Van Hoomissenstraat – Suykensstraat – parking
Wipplein.
20.15
u :
Op de tonen van onze fanfare steken alle deelnemers
met hun fakkel het vuur aan.
Tijdens en na de verbranding gezellig samenzijn
P.S.
:
In zaal De Balans zullen aan de deelnemers
fakkels verkocht worden aan 2,50 euro ’t stuk.
OPGELET
!! : kinderen onder de 10 jaar kunnen om
veilig-heidsredenen enkel een fakkel bekomen of dragen met begeleiding van hun
ouders.
Ook voor anderen is voorzichtigheid geboden !
Het bestuur is niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen of schade.
Deze kerstboomverbranding gebeurt met de toelating van het
Gemeentebestuur en staat onder het waakzame oog van de aanwezige brandweer van
Bornem.
Samen met veel mensen willen wij op deze manier de kerst- en
nieuwjaarsperioden
afsluiten. Wij hopen dat u er met vrienden en
kennissen er bij zal zijn.
De
inwoners van Eikevliet en Amer kunnen hun gebruikte kerstboom(en)
naar het Wipplein brengen. Er zal hiervoor een plaats aangeduid zijn.
→
Geen tuinafval toegelaten !!! ← |
OVERLIJDENS
╬
Jozef SCHEVENALS
Lid van NEOS
Lid van de Onderlinge Vereniging
van Bijstand van de Politiediensten
echtgenoot
van mevrouw Ludwina Vermeiren
geboren
te Puurs op 5 februari 1935
en
overleden thuis te Bornem op 19 oktober 2008.
De
plechtige uitvaarliturgie met asurn vond plaats
op
zaterdag 25 oktober 2008
╬
Denise Van Aken
Weduwe
van de heer Roger Van Barel
geboren
te Ruisbroek op 9 april 1938
en
overleden in de St.-Jozefkliniek te Bornem
op
28 september 2008.
De
plechtige uitvaarliturgie vond plaats te Ruisbroek
op zaterdag 4 oktober 2008.
Droedel.
De stippenlijn duidt aan dat het een maar een Halve foto is.
Aan de aard van het gebouw en een vertrekkende trein zien we ook dat het
een station is.
Het moest ook typisch Belgisch zijn de helft Vlaams en de helft Frans,
dan maken we er een Halve gare van.
Nieuwe
droedel.
Ik
weet zeker dat vorige droedel door minstens 1 persoon gevonden is. Het mag dus
moeilijk en tweetalig zijn. Deze keer is de tweede taal het Engels.
Naast
de autocar doen twee mannen een babbeltje, Ze staan naast de bus omdat er een
roker bij is en zoals u allen weet mogen die alleen buiten de lucht verpesten.
We
zoeken één woord dat iets te maken heeft met operamuziek.
----------------------------
Quizvraag
Nieuwe
vraag:
Welke functie oefende Octaaf De Bleser uit bij de
Eikevlietse pompiers?
Wie wint krijgt het boek ‘Bornem in den beloken tijd’
Juiste antwoorden sturen of mailen naar Danny
Polfliet, Eikerveld 20, 2880 Eikevliet of dannypolfliet@hotmail.com.
Je kan het juiste antwoord ook doorbellen naar het nummer 03/899.01.28
Inhoud
.