111      November 2009.

 

Tijdschrift

++ ONS   EIKEVLIET ++ 

 

TOEMAATJE

 

In ons vorig ( en enige blaadje ) van juli 2009 hadden we gezegd dat onze vereniging in 2009 een soort sabat jaar ging houden. De oorzaak hiervan was de sluiting in maart van ons lokaal “ Zaal De Balans” met als verder gevolg dat het praktisch onmogelijk is om dit jaar grote evenementen te organiseren in Eikevliet bij gebrek aan locatie.

Mede daarom is onze contactdag niet kunnen doorgaan in september en hadden we in gedacht dit jaar slechts één ledenblaadje te versturen en ook geen ledenbijdrage te vragen voor dit jaar.

Maar zoals het spreekwoord zegt:   “De inkt kruipt waar hij niet vloeien kan”  of zoiets, hebben we tijdens onze laatste bestuursvergadering toch besloten om dit jaar nog een ( gratis) blaadje te versturen naar onze leden als toemaatje. Het bestuur bedacht ook dat het anders nogal een lange periode zou zijn waarbij onze leden nog nieuws uit Eikevliet zouden vernemen. Vandaar dit extra blaadje.

Volgend jaar vervallen we terug in ons klassiek schema met een blaadje elk trimester namelijk in februari-mei-augustus-november 2010.

De bedoeling is dan ook om terug een contactdag te organiseren de 4de zondag van september, dag van de kermis in Eikevliet. Dat zou met andere woorden op zondag 26 september 2010 vallen. Alhoewel ogenschijnlijk nog veraf, zal dit er snel zijn. Dus noteer nu al in je agenda en blokkeer die dag.

 

Even nog een beetje informatie rond de status van ons lokaal “Zaal De Balans”.

Gedurende voorbije maanden augustus en september werd gestart met de renovatie werkzaamheden. Deze waren immers nodig omdat het gebouw niet meer mocht gebruikt worden door het publiek vanwege ontoereikende brandveiligheidstoestanden.

Er werd inmiddels een volledig nieuw dak boven het zaalgedeelte gelegd en ondertussen is men binnenin begonnen met de aanpassing van de elektrische bedradingen, een nieuw verlaagd plafond en nieuwe toiletten.

Volgens de “laatste berichten” zouden de werken voltooid zijn begin december zodat de heropening nog voorzien wordt voor dit jaar.

Eerst hadden we gedacht de zaal  “officieel”  te heropenen met een concert door onze Koninklijke fanfare en een receptie voor alle verenigingen met hun leden, maar doordat de werkelijke afwerkingsdatum van de werken nogal durft achteruit schuiven ( oorspronkelijk was voorzien voltooiing der werken in september) en doordat we nu dicht bij Nieuwjaar en het traditionele jaarlijkse concert van de fanfare komen, is dit ondoenbaar geworden.

Wat wel zeker is, is dat de gemeente Bornem het pand in huur heeft genomen van de eigenaar voor een periode van 20 jaar. Het is dan ook het gemeentebestuur dat zal onderverhuren aan  “ voor Eikevliet geschikte cafe uitbaters ”. Deze knoop is nog niet ontward en zal binnen de komende periode doorgehakt worden.

Meer hierover tijdens onze volgende editie in februari 2010.

Alvast aan al onze leden vanwege het bestuur reeds een vredig en gelukkig nieuw jaar toegewenst via deze weg

_________________________________________   JDC

 

Rommelmarkten rond de Eikse kerktoren

 

Voorbije zomer op zaterdag 18 juli werd in Eikevliet weerom de jaarlijkse rommelmarkt georganiseerd.

Voor de eerste maal werd deze rommelmarkt georganiseerd in 1989 naar het idee van de suksesrijke Weertse rommelmarkt, door de herberghouders van Zaal De Balans; Vital en Victoire Mertens-Bruggeman.

Die allereerste markt werd gehouden enkel in de Caluwaertsstraat. Er was echter een dergelijk grote  toeloop van bezoekers en geïnteresseerde kopers, dat dit nieuws snel rondging. Gevolg daarvan was dat de Eikse rommelmarkt daarna van jaar tot jaar groeide zowel op gebied van aantal standhouders met inschrijvingen uit gans Klein-Brabant en zelfs buiten de regio als op gebied van bezoekers en dat de ruimte in de Caluwaertsstraat niet toereikend meer was.

Wanneer Victoire en Vital dit voorjaar de cafédeur definitief sloten, vreesde men ook voor het verdwijnen van de rommelmarkt. Gelukkig was er ook nog Jules Magnus  die het herbergierspaar van bij de start ondersteunde en die nu ook ruimte maakte voor de 21ste rommelmarktorganisatie. Jan Pepermans en Jos Van Aken hielpen mee in de nieuwe organisatie, waarvoor een kleine 100 voorinschrijvingen werden genoteerd. Mede door de slechte weersvoorspellingen kwamen er toch ruim 70 standhouders opdagen en dat leverde heel wat kijk- en koopgenot op.

De Sint- Donatus schuttersgilde zorgde ook voor bijkomende parking plaats.

Zaal de Balans werd die dag tijdelijk terug in dienst genomen en door   “gelegenheidsuitbaters van één dag  Vital en Victoire “ opengehouden.

Op  de parking stond het traditionele hamburger kraam bediend door Stef en Georgie en konden de meest hongerige magen toch aan hun trekken komen met opbrengst ten voordele van de Koninklijke Fanfare St Cecilia.

Want het traditionele eetfestijn dat door de fanfare mensen telkenjare wordt georganiseerd in de zaal zelf, kon natuurlijk dit jaar niet doorgaan vermits de verbouwingswerken reeds waren gepland.

Maar niet getreurd, na ettelijke pinten en dito grote uitspraken, werd door Vital en Victoire achter de toog en met de mensen van het rommelmarktcomite en nog wat anderen voor de toog reeds nieuwe plannen gesmeed voor de 22ste

rommelmarkt in 2010.

 

__________________________________________JDC

 

De geschiedenis van de Notelaer

 

Onlangs vierde de vzw De Notelaer zijn 25 jarig bestaan. Destijds opgericht om het vernieuwde en gerenoveerde jachtpaviljoen aan de dijk in Hingene destijds van de hertogelijke familie d’Ursel  terug uit te baten en daarbij tentoonstellingen, voordrachten,concerten en andere culturele evenementen te organiseren.

Begin maart werd een ochtendcauserie met als thema:  ‘De Notelaer, een multifunctioneel paviljoen met een bewogen geschiedenis’ georganiseerd waar Thomas Van Driessche, erfgoedonderzoeker bij het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed uitvoerig sprak over De Notelaer. Samen met enkele medewerkers voerde hij een interdisciplinair onderzoeksproject uit. Tijdens zijn boeiende uiteenzetting gaf hij een historisch overzicht van het paviljoen. Hieronder wordt een kort verslag van deze causerie weergegeven zoals het in de plaatselijke kranten werd verwoord:

 

“ Uit zijn onderzoek zijn enkele merkwaardige feiten aan de oppervlakte gekomen. Zo begonnen de werken aan het paviljoen niet in 1790 maar twee jaar later. Verder kan de spreker bevestigen dat de plafondschilderingen van de hand zijn van Antoine Plateau en deed hij ook nog enkele andere merkwaardige ontdekkingen.” De acht ionische zuilen werden gemaakt door Joseph Dubois. Zijn broer Jean-Baptiste was hier ook werkzaam als aannemer. Hij leverde de natuursteen voor de balustrade. De werken aan De Notelaer begonnen in 1792 en werden afgerond in 1797 en niet in 1794. Verder was er nog weinig bekend omtrent de eerste renovatie in 1876.Toen vonden er schilderwerken aan het interieur plaats en werden de balustrades vervangen. Wist je dat de beneden- en tussenverdieping verhuurd werd aan de veerman en z`n gezin. De hertog gebruikte vroeger dan alleen het salon, de bovenste verdieping en het trappenhuis. Op de benedenverdieping was er een herberg, die geëxploiteerd werd door de vrouw van de veerman. De veerdienst verdween echter in 1930. Weinigen weten dat de werken aan het gebouw tussen 1794 en 1795 eventjes stillagen omdat de hertog toen op de vlucht was. En niemand zal zich de twee arbeiderhuisjes die aan de toegangsweg stonden nog herinneren. Die werden begin 20ste eeuw afgebroken. De ouderen zullen zich ongetwijfeld de watersnood in 1953 helder voor de geest kunnen halen. Toen stond de hele benedenverdieping van dit gebouw onder water. “ De zoektocht van Thomas Van Driessche bracht veel op. Toch zullen er nog steeds mysteries blijven rond De Notelaer. “De parketvloer in het ronde salon werd in 1797geplaatst. Maar de huidige parket is van een recentere datum. Waarschijnlijk ligt het oorspronkelijke parket hieronder.  Naast deze leerrijke les geschiedenis konden de aanwezigen een verdieping lager kennismaken met de kunstwerken van Vic Gentils. De tentoongestelde werken komen uit de privéverzameling van Aloïs Vertongen. De werken op papier van deze kunstenaar waren nog tot eind april te bezichtigen in De Notelaer. Vanaf 1 mei was het dan de beurt aan de kunstenaars uit onze regio. Klein- Brabantse kunstenaars die ooit in De Notelaer hebben tentoongesteld zullen dan hun werken aan het grote publiek tonen.

 

We dachten dat het interessant zou kunnen zijn voor onze leden om wat meer informatie rondom dit paviljoen mee te geven via ons blaadje omdat het in de zomerperiode zeker de moeite loont om eens een bezoek te brengen of om er af te stappen tijdens een fietswandeling langs de dijken van de Schelde. De Notelaer is een parel van een neoclassicistisch jachtpaviljoen op de Scheldedijk in Hingene. Dit monument is sinds 1983 als 'Trefpunt aan de Schelde' de uitvalsbasis en eindbestemming voor menig fietser, wandelaar en architectuur- of interieurspecialist. De Notelaer is elke dag open van 14u tot 18u.
Gesloten op vrijdag en van 15 november 2005 tot 15 februari 2006. Groepen na afspraak.

Kijk ook voor meer informatie op www.uitinvlaanderen.be

 

______________________________________________  JDC  

Brand in Eikevliet.

 

Op 10 september 2009 rond 18.30 uur werd de gemeente Hingene opgeschrikt door loeiende sirenes van brandweerwagens. Omdat die zware wagens niet over het brugske aan Peleman kunnen en het steenwegje over Schoonaarde bijna onbereidbaar is, zijn ze verplicht om over Hingene en Wintam te komen.

Om 18.19 uur kwam bij de brandweer te Bornem de melding binnen : Woningbrand in de Constant Marnefstraat ,1, te Eikevliet.

Een volledig uitgeruste pompwagen met 6 brandweerlieden was uiterst snel ter plaatse. Zij hebben alles bij om onmiddellijk met het blussen te beginnen.

Uit het bijgebouw rechts naast de inrijpoort van het leegstaande huis van Boeyckens kwam rook uit deuren en ramen, ook uit de woning zelf kwam er rook.

Naar ik heb horen zeggen troffen de brandweerlui enkele smeulende brandhaardjes aan die snel geblust waren, veel rook en weinig vuur.

Ondertussen waren er nog enkele brandweerwagens toegekomen en stond het begin van de Slijkhoek geblokkeerd tot op het kruispunt,  daar regelde de politie het verkeer. Na enkele minuten was alles onder controle en met een grote ventilator werd de rook uit de gebouwen geblazen. Na een grondige controle in het gebouw werden de slangen terug opgerold.

Terwijl ik naar het schouwspel stond te kijken zei ik tegen mijn buurman : Als het aangestoken is staat de dader hier misschien ook te staren. Waarop die buurman zei : Dat weet de politie ook, kijk daar maar. En inderdaad er liep een agent te fotograferen en hij moest niet zien op een fotootje min of meer.

Omdat de brand vlug opgemerkt werd en door de snelle tussenkomst van de brandweer is hier een grote brand vermeden. De beschermde gevel van het oude herenhuis zal de bocht in de Slijkhoek blijven typeren.

 

-----------------------------J.M.

 

Laat uw grijze cellen eens werken.

 

Paulus Premie, een bekend verzekeraar heeft 4 flinke dochters. De oudste, Francesca is 4 jaar ouder dan de tweede dochter, Joyce. Deze is op haar beurt 4 jaar ouder dan de derde dochter, Marleen, die opnieuw 4 jaar ouder is dan de jongste dochter, Trudy, die precies half zo oud is als de oudste dochter.

Hoe oud zijn deze 4 meisjes?

---------------------------------------------

 

Kroniek van het Kerkelijk Eikevliet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      Kerk anno 1900                     Foto: verz. auteur

 

 “Gelijk blijkt uit de archieven der kerk van Eijkevliet, U kenbaar gemaakt, niet alleen de eerste pastoor de eerwaarde J. M. Van Ingelgem, maar ook en wel bijzonderlijk de tweede pastoor de eerwaarde De Meijer hebben veel iever en zorgen moeten aanwenden, om deze kerk, die door de fransche omwenteling bijna alles was ontnomen, en die weinig inkomsten heeft, behoorlijke, van volstrekt noodzakelijke meubelen, kerkgerief, priestergewaad en kerksiraden te verschaffen.

Zij hebben beide den luister van Gods huis bemind en gedaan wat zij konden ter versiering der kerk en ter zaligheid der parochianen.”[1]

Martinus Josephus De Muyer werd geboren te Mechelen op 7 december 1778 als zoon van Joannes Baptist en Joanna Catharina Brabants. Tot priester gewijd te Borken in Westphaliën (Duitsland) op 20 januari 1802 omdat de Fransen nog steeds heer en meester waren in België. Op 13 november 1803 werd hij tot onderpastoor benoemd te Rebeque. Op 14 september 1805 werd hij benoemd tot onderpastoor te St.-Martens-Lennik en tenslotte tot  onderpastoor benoemd in Steenhuffel op 8 maart 1807. Op 20 september 1811 werd hij te Eikevliet aangesteld. Zijn meid was Joanna Monica Rottiers (°1792).

Om de kerk terug aan te kleden, was geld nodig, heel veel geld. Geld dat pastoor De Muyer niet bezat. Integendeel, door een overeenkomstig besluit van 29 november 1816, werd in 1817 het loon van o.a. pastoor De Muyer teruggebracht van 800 naar 600 franken. Pastoor De Muyer schreef vele smeekbrieven aan de hogere instanties om zijn financiële toestand te verbeteren. Om deze reden werd onze pastoor ten onrechte ‘de arme pastoor’ genoemd.

 

         (wordt vernolgd)

 

---------------------------------Danny Polfliet

ACTIVITEITENKALENDER

EIKEVLIET

 

 

NOVEMBER

WOENSDAG  1  NOVEMBER

SINT-LAMBERTUSKERK   EIKEVLIET

HOOGFEEST  VAN  “ALLER-HEILIGEN”

9.30 u : plechtige eucharistieviering

15.00 u : GEBEDSWAKE

voor al onze overledenen die

rusten op het kerkhof van Eikevliet

maar wij zullen de namen noemen van hen

die de laatste drie jaar overleden zijn.

MAANDAG  9  NOVEMBER

KOOKCLUB - MANNEN

CREATIEF  KOKEN  ELKE  DAG

19.30 u : Gemeenschapshuis Eikevliet

MAANDAG  7  DECEMBER

KOOKCLUB - MANNEN

CREATIEF  KOKEN  ELKE  DAG

19.30 u : Gemeenschapshuis Eikevliet

WOENSDAG  11  NOVEMBER

KON. SINT-DONATUS  SCHUTTERSGILDE

WIPSCHIETING

14.00 u : op het wipterrein van Eikevliet

 

 

 

 

WOENSDAG  11  NOVEMBER

SINT-LAMBERTUSKERK  EIKEVLIET

10.00 u : VREDESVIERING

met aansluitend korte hulde

aan de gedenkplaat van onze gesneuvelden

Na deze korte hulde gaan we, voor wie het wenst, onder muzikale begeleiding naar het wiplokaal,

om met een gezellig samenzijn af te sluiten.

DINSDAG  17  NOVEMBER

‘OKRA  EIKEVLIET’

(trefpunt 55- plussers)

LEDENSAMENKOMST

MET  VOORDRACHT

13.30 : kaarten en aansluitend koffietafel

in het Gemeenschapshuis Eikevliet

WOENSDAG  18  NOVEMBER

GEZINSBOND  EIKEVLIET

(De Bond voor alle gezinnen)

DEMONSTRATIELES :  WACHTHAPJES

19.00 u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet

VRIJDAG  20  NOVEMBER

20.30 u : CONCERT

IN  DE  SINT.-LAMBERUKERK  EIKEVLIET

‘ME  LA  AMARGATES  TU’

Klassieke Sefardische muziek

Organisatie Cultuurcentrum ‘Ter Dilft’

ZONDAG  22  NOVEMBER

FEESTCOMITE  EIKEVLIET – AMER

SINTERKLAASFEEST

 

 

 

DECEMBER

WOENSDAG  16  DECEMBER

‘KAV’ EIKEVLIET

KERSTFEEST

18.30 u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet

MAANDAG  21  DECEMBER

‘KAV’ EIKEVLIET

2e BLOEMSCHIKKEN

19.00 u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet

DINSDAG  22  DECEMBER

‘OKRA  EIKEVLIET’

(trefpunt 55- plussers)

KERSTFEEST

13.30 u : kaarten en aansluitend koffietafel

in het Gemeenschapshuis Eikevliet

DONDERDAG  24  DECEMBER

SINT-LAMBERTUSKERK  EIKEVLIET

18.00 u : KERSTAVONDVIERING

Voorganger : Pastoor Filip Hacour

met medewerking van ons kinderkoortje ‘De Vlietjes’

en opgeluisterd met sfeervolle kerstmuziek door de

KON. FANFARE  SINT-CECILIA

 

JANUARI

13 JANUARI

‘KAV’ EIKEVLIET

1e KILOOTJES  MINDER

19.00 u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet

16 – 17 – 18  JANUARI

KON. FANFARE  SINT.-CECILIA

TEERFEESTDAGEN

25 JANUARI

‘KAV’ EIKEVLIET

3e  BLOEMSCHIKKEN

19.00 u : in het Gemeenschapshuis Eikevliet

 

________________________________________

 

 

 

 

                              Parochie

                         Sint-Lambertus

                              Eikevliet                                                       

                                 

VREDESVIERING :

woensdag 11 november 2009 om 10.00 u

 

 

                                “WERKEN  AAN  HET  KLIMAAT, VOOR  VREDE”

 

Al enkele jaren houden wij in ons kerkje een geslaagde vredesviering in het teken van 11 november. Met de mede- werking van de Kon. Fanfare Sint-Cecilia en ons kinderkoortje ‘De Vlietjes’ groeide deze viering uit tot een waardevol gezellig samenzijn.

God heeft de aarde bedoeld als een huis en een thuis voor de

mens, als een plaats waar het goed is om te wonen, als een wereld waar mannen en vrouwen, stammen en volkeren in vrede en harmonie leven met elkaar. Maar wij weten allen hoe zelfzucht en rivaliteit altijd weer de relaties verstoren. We worden ook geregeld geconfronteerd met nieuwe uitdagingen.

Zoals nu, met de veranderingen in het klimaat die mede door de mens worden veroorzaakt. Ze dreigen ongehoorde rampen met zich te brengen.

Onze gezamenlijke zorg kan een klimaat van vrede bevorderen.

Maar niet alleen onze angst voor oorlog moet ons motiveren tot engagement. Onze liefde voor onze broeders en zusters drijft ons. We beseffen dat er bij ons een grote verantwoordelijkheid ligt. Maar er direct naar leven is niet zo eenvoudig.

Daarom is het niet onbelangrijk met onze parochie samen te komen, om elkaar te blijven oproepen en steunen, ons te bezinnen met meditatieteksten, een gebed en mooie muziek.

Wij kunnen ons geen betere dag voorstellen dan 11 november om samen te komen in onze kerk voor een ‘Vredesviering’.

Na de viering leggen we bloemen neer aan de gedenkplaat van onze gesneuvelden en daarna laten we ballonnen op met een kaartje waarop we onze eigen vredeswens kunnen schrijven. Kaartjes die terugkomen, kunnen bovendien een verrassings- prijsje opleveren.

Na deze korte hulde gaan we, voor wie het wenst, onder muzikale begeleiding naar het wiplokaal, om met een gezellig samenzijn af te sluiten.

Mogen wij een warme oproep doen aan alle inwoners van Eikevliet en Amer, om deel te nemen aan deze viering. Zo kunnen wij deze mooie traditie in Eikevliet in stand houden. Samen met jong en oud kunnen we er een vreugdevolle en deugddoende vredesviering van maken. Een viering die in deze tijd meer dan ooit niemand onberoerd mag laten.

Met vriendelijke groeten :  de Parochieploeg.

---------------------------------

 

      Sinterklaas  komt naar Eikevliet  op zondag  22 november 2009

 

Op zondag 22 november brengt Sinterklaas zijn jaarlijks bezoek aan Eikevliet. Sinterklaas en zijn Pieten zullen feestelijk afgehaald worden op de Eikse Amer door onze Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia om 14.30 u. Alle kinderen

en ouders worden vriendelijk verzocht de Sint mee te   verwelkomen op de Eikse Amer.

Omdat Zaal ‘De Balans’ nog niet beschikbaar is, konden we geen betere plaats bedenken dan onze Sint.-Lambertuskerk om de heilige man en de kinderen te ontvangen. In de kerk zal het kinderprogramma beginnen om 15.00 u.

 

Dit jaar komt :

Clown Rocky met

een Sinterklaasshow

 

Na dit programma zal Sinterklaas de verrassingspakketten uitdelen aan alle vooraf ingeschreven kinderen.

Alle kinderen betalen 5 euro.

(dit omvat verrassingpakket + toegang kinderprogramma)

Gelieve in te schrijven uiterlijk 16 november 2009.

Om praktische redenen is het niet mogelijk na deze datum nog kandidaten in te schrijven. Alle pakjes moeten afgehaald worden de dag van het Sinterklaasfeest, dit om praktische redenen en om alle vergissingen uit te schakelen.

 

Dank bij voorbaat, namens het bestuur :

van "Het Feestcomite : Eikevliet & Amer"

 

------------------------------------------------------

 

CONCERT

in de Sint.-Lambertuskerk Eikevliet

‘Me La Amargates Tu’

Klassieke Sefardische muziek.

Nederland, Spanje en Israël in een notendop.

Dit ensemble ontstond uit interesse voor en het onderzoek

naar sefardische en Spaanse muziek uit de 15e 16e en 17e  eeuw. De teksten van de gebrachte liederen zijn geschreven in het Ladino: een taal die de sefardisch joodse gemeenschap eeuwenlang heeft bewaard. ‘Me La Amargates Tu’ combineert deze folkloristische liederen met muzikale elementen van het Iberische schiereiland uit de periode voor de verdrijving van joden door de inquisitie.

‘Me La Amargates Tu’ speelt concerten over de hele wereld en laat de luisteraar genieten van authentieke muziek. Geen wonder dat het ensemble al talrijke prijzen in de wacht sleepte, zoals de B'nai B'rith Prijs voor het beste jonge Nederlandse gezelschap op het Internationaal Joods Muziekfestival te Amsterdam.

 

~ Vrijdag 20 november 20.30 uur 12 - 10 euro ~

Kerk Eikevliet

 

 

 

 

 

 

I.k.v. Joods Cultureel Festival Provincie Antwerpen ~ wwwjoodscultuurfestivacbe

een organisatie van het Cultuurcentrum Bornem                

 

--------------------------------------

 

 

GEBOORTEN

 

Tobias

4 juni 2009

 

Zoontje van

Tieu en Kelly

Peeters – Borms

R. Caluwaertsstraat 9  Eikevliet

 

 

Florian

8 juli 2009

 

Zoontje van

Steve en Vanessa

De Buyser – Jumbert Ortega

R. Caluwaertsstraat 46  Eikevliet

 

 

Laure

16 september

 

Dochtertje van

Kenneth en Sofie

De Buyser – Rottiers

K. Suykensstraat 46  Eikevliet

OVERLIJDENS

 

 

 

Cyriel  VERBRUGGEN

 

echtgenoot van mevrouw

Delfine Weyers

Cyriel was lid van de Eikevlietvrienden

vanaf het ontstaan

geboren te Deurne

op 10 februari 1929

en overleden te Antwerpen in (Z.N.A. Middelheim)

op 31 juli 2009.

Hij woonde in de Van Dornestraat 113  Deurne.

 

 

 

Walter MARNEF

 

geboren te Puurs

op 19 augustus 1946

en overleden in (U.Z.A. Edegem)

op 7 oktober 2009

Hij woonde : Eikse Amer 37 Puurs.

De uitvaartliturgie vond plaats

in de Sint.-Lambertuskerk van Eikevliet

op 14 oktober 2009

 

Zaal ‘De Balans’

Naar aanleiding van de heropening van zaal ‘De Balans’ e.k. zien wij ons moreel verplicht om de geschiedenis van deze herberg van onder het stof te halen.   

Uitbaters en benamingen van deze aloude herberg:

St.-Cecilia → zaal Frascatie

 

Egidius De Mondt (°1/7/1809), kleermaker, gehuwd met Maria- Theresia Van Herbruggen (°3/9/1810 + 23/11/1855) en hertrouwd met Rosa De Smet (°20/2/1828). Deze herberg bezat een biljart. Op 19 oktober 1863 werd een rondbolspel georganiseerd.

 

“Voor het werpen van den bol.

Uitgeschreven voor al de liefhebbers van het kanton Puers welken zal plaets hebben op maendag 19 october 1863, om 1 uer juist namiddag, ter estaminet “St.-Cecilia”, bij Egidius De Mondt, (bygenaamd den Naelje), te Eykevliet. Men zal zes achtereenvolgende verschillige scheuten mogen werpen. De pryzen zullen in geld en naer  evenredigheid van het getal mededingers verdeeld worden. Men kan zich van heden laten inschryven in bovengemelde herberg, alwaer de inschryvingslyst en konditiën berustende zyn. Inleg 50 centiemen.”[2]

Ter gelegenheid van een Eikevlietkermis was het op zondag, maandag, dinsdag en donderdag bal in zaal ‘Frascatie’: “Het orchest zal samengesteld zyn uit acht beste muziekanten: de bezoekers zullen er goede dranken kunnen bekomen en ‘s avonds zal de zael schitterend verlicht zyn.”[3]

 Zaal De Balans’: centrum van de dorpmanifestaties, kreeg in 1885 de benaming van schouwburgzaal. Dit was noodzakelijk om sommige klassieke stukken te mogen opvoeren en de daaraan verbonden premie te kunnen bekomen.

 

 

 Tijdens de 2de wereldoorlog waren Duitse militairen ingekwartierd in de jongensschool en kregen de leerlingen les in zaal ‘De Balans’  (Foto :[4])

Tevens was aan zaal ‘De Balans’ een bollebaan gevestigd, nu nog aanwezig. Het reglement voor het bolspel was zowel geldig voor het ‘mansvolk als voor het vrouwvolk’.

 

“Ieder neemt eene numero enne spelt van op zijn beurt.

Ieder heeft drij bollen en spelt vervolgens het mansvolk op twintig stappen en het vrouwvolk op vijftien.

Het getal punten welken ieder spelder ophaeld wordt aangetekend nevens zijnen numero.

Iederen bol moet gansch in de opening zijn indien men een plank tegen de opening van voor komt te brengen en den bol daer voor vergaet zoo kan dezen niet geteld worden.

Om eene prijs te winnen moet men meer dan drij punten bekomen hebben.

Indien geene spelder dit getal heeft bekomen zoo gaet men over tot de tweede ronde.

Men gaat gelijkelijk over tot eene tweede ronde in geval er in de eerste ronde het getal winners niet gelijk staat met het aental prijzen welk tot twaalf beloopt.

De eerste prijzen blijven aen de spelders verkregen in de eerste ronde.

De spelder welken de meeste punten heeft behaeld bekomt den eersten prijs. Den spelder welken na dezen de meeste punten behaeld heeft den tweeden prijs en zoo vervolgend.

Ingeval verscheidenen winners het zelven getal punten bekomen en diensvolgens regt hebben tot denzelfden prijs, dan spelen zij gezamentlijk, den prijs zal toebekomen aen het hoogste getal; men zal aen de andere toewijzen de prijzen onmiddellijk hieronder volgens het getal punten bekomen bij deze tweede proef.”[5] 

     

Carolus Ludovicus De Maeyer (°22/9/1817 + 7/12/1895), arbeider en herbergier, gehuwd met Isabella Kerremans (°6/5/1816 + 3/8/1855), hertrouwd met Maria Robbyns (°15/4/1826 + 18/10/1882). Carolus baatte de zaal uit tot in 1892.

 

Petrus Michiels  ‘den Blekke’ (°14/7/1864 + 18/6/1913), koperslager, gehuwd met Maria Claessens (°27/3/1863 + 26/6/1928), herbergierster. Petrus baatte de zaal uit van 1892 tot 1897.

 

Joanna Van De Velde (°30/3/1841 + 11/10/1913), weduwe van Carolus Leopold Hoebeek (°17/11/1842 + 13/10/1893). Joanna baatte de zaal uit van 1897 tot 1909.

 

Jules Van Hoeywegen (°1/3/1880 + 2/11/1949), gehuwd met Joanna Hoebeek (°25/4/1877 + 9/6/1922). Jules baatte de zaal uit van 1909 tot 1939.

 

“Ter gelegenheid van Donatuskermis, op 10 juli aanstaande zal er in zaal “De Balans”, een prachtig orgel de schoonste en nieuwste dansen uitvoeren. Ook zal er te dier gelegenheid een nieuwe dansvloer in de zaal aangelegd worden, van het beste Spitch-pine hout, waarop men zal schuiven dat het een plezier doet. Deze dansvloer is ook bij hem te huren.” [6]

 

 

Jules Van Hoeywegen en zijn vrouw Joanna Hoebeek met

hun drie kinderen Louisa, Jan en hun kleinste spruit Maria  (Foto: Maria Van Hoeywegen)

 

Zijn dochter Maria (°3/10/1912 + 20/4/2009) baatte samen met Frans Van Meulder (°3/6/1912 + 27/7/1976) de zaal uit van 1939 tot 1945.

 

Frans Magnus (°14/3/1905 + 12/2/1976) gehuwd met Celestine Van Oost (°18/4/1905 + 29/11/1991). Zij baatten samen de zaal uit van 1946 tot 1959.

 

 

                                                   Zaal De Balans bij Frans Magnus                                    (Foto: verz. auteur)

 

 

Willem Leemans (°14/7/1914) gehuwd met Julia Van De Neucker (°20/9/1918).

 

Louisa De Boeck (°7/4/1934), dochter van de uitbaters van herberg ‘De Sportwereld’, gehuwd met Alfons De Pauw (°21/4/1933). Zij baatten de zaal uit tot 1967.

 

Benedikt Hoofd (°31/1/1922+ 18/7/1978), handlanger, gehuwd met Hilda Van Barel (°17/10/1923). Zij baatten de zaal uit van 1967 tot 1977.

 

Alfons Van Calster (°10/5/1921+ 22/2/1996), gehuwd met Anna van Nerum (°26/3/1927). Zij baatten de zaal uit van 1977 tot 1985.

 

Vital Mertens (°20/3/1944) gehuwd met Victoire Bruggeman (°18/5/1948).

Zij baatten de zaal uit van 1985 tot 2009.

 

 

                       Vital Mertens en Victoire Bruggeman (Foto: Emiel Demont)

 

Droedel.

 

Zoals op het etiket van de fles staat drinkt die man azijn, een azijndrinker dus. Maar het woord dat we zochten moest iets te maken hebben met gebouwen. Dit stond letterlijk in de tekst, hij mag azijn. Verdere uitleg is niet meer nodig.

 

Nieuwe droedel.

   

Deze man heeft geluk gehad dat het een sterke schouw en een sterk touw was, anders was zijn plan mislukt en had hij armen en benen gebroken door van het dak te vallen.

Het woord dat we zoeken heeft niets te maken met geluk of vallen.

Het woord is samengesteld uit 3 gewone woorden die je duidelijk op de tekening kunt zien.

Het wordt veel gebruikt in onderwijsmiddens.

 

-------------------------------J.M.

 

 

 

Quizvraag

 

 

Vorige vraag: Wanneer werd de kapel van Eikevliet in veiling gebracht?

 

Antwoord: 30 maart 1799

 

Winnaar: François Buyst uit Puurs.

 

 

Nieuwe vraag:

 

Hoe heette de moeder van pastoor De Muyer?

 

 

Antwoorden sturen voor 30 november 2009 naar Danny Polfliet, Eikerveld 20, Eikevliet of e)mail naar dannypolfliet@hotmail.com

 

 

Winnaar krijgt het boek: ‘Bornem in den Beloken Tijd’

 

 

 

 

 

 

Inhoud van dit blaadje.

 

Toemaatje ………………………………………2

Rommelmarkten rond de Eikse kerktoren………3

Geschiedenis van de notelaar …………..………5

Brand in Eikevliet ………………………………7

Nadenkertje ……………………………………..8

Kroniek van het Kerkelijk Eikevliet ……………9

Activiteitenkalender ……………………………11

11 November : Vredesviering ………………….15

Sinterklaas komt ………………………………..17

Aankondiging : Concert in de kerk …………….19

Geboorten ………………………………………21

Overlijdens ……………………………………..22

Zaal “De Balans “  …………..…………………23

Droedel …………………………………………30

Quizvraag ………………………………………31



[1] A.D.B.: Jaargang 1904

[2] A.D.B.: jaargang 1863

[3] A.D.B.: jaargang 1860

[4]  Vereniging voor Heemkunde in klein-Brabant vzw

[5] A.R.A.B.: Fonds d’Ursel: L 1150

[6] A.D.B.: jaargang 1934