116         Jan-feb-maart 2011.                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

Tijdschrift

                                       ++ ONS   EIKEVLIET ++ 

 

SONY DSC

 

 

Alweer een nieuw jaar is begonnen.

 

Inderdaad, hierbij ons eerste blaadje van 2011 van het 33 ste jaar dat we bestaan als vereniging van Eikevlietvrienden.

Het eerste blaadje van het jaar betekent ook dat we de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode weer achter de rug hebben. De periode waarin we mekaar veel vreugde en geluk toewensen naar aanleiding van de jaarwisseling. Bij deze willen we dan ook vanuit het bestuur van onze vereniging aan al onze leden een vreugdevol en vooral gezond 2011 toewensen.

Zoals elk jaar organiseren we ook dit jaar onze jaarlijkse contactdag op de 4de zondag van september ( 25-9), traditioneel Eikevliet kermis. Noteer reeds de datum zodat je er kan bij zijn, want telkenjare zijn we met een honderdtal aanwezige Oud- en Eikevlietenaren en kunnen we een beetje bijpraten tijdens de samenkomst  met eraan gekoppeld een lekkere koude schotelmaaltijd aan een zeer democratische prijs.

De detail uitwerking van onze volgende contactdag moet nog gebeuren, maar nu al kunnen we zeker zeggen dat het leerzaam en interessant zal zijn en dat er ook een fantastisch optreden voorzien wordt tijdens de maaltijd. Dus noteer de datum met stip in de agenda.

Tot 25 september

___________________________________________________ Jef de Clercq

 

Een Hollander in Eikevliet.

 

Toen ik “Ons Eikevliet” voor de eerste keer onder ogen kreeg stonden er zwart/wit tekeningen in ter illustratie van de verhalen.

De eenvoudige beelden gaven toch een heel aardig beeld van het Eikevliet van vroeger, de verhalen van “oudere” bewoners deden de rest.  

Het boekje van nu is behoorlijk volwassen geworden en nodigde uit om eens iets op papier te zetten.

 

 

Laat ik me eerst even voorstellen:

ik ben Hans van der Ree, geboren in Den Haag, gelegen aan de Noordzeekust in Nederland.

Ik ben getrouwd met Thea Wesselink, geboren in het mooie Twente, ook wel Tukkerland genoemd, gelegen aan de Nederlandse oostgrens met Duitsland.

Door mijn werk ben ik eind 60er jaren naar het oosten van Nederland verhuisd en daar heb ik Thea leren kennen.

Sinds 2006 wonen wij in het schone Eikevliet, in de C.Marnefstraat voor alle duidelijkheid.

Het was altijd een grote wens van ons om in een klein dorp te wonen, in Nederland lukte dat niet maar in Vlaanderen konden we, met behulp van vrienden, in Eikevliet een mooi huis vinden.

Wij vinden het de ideale plek om tot een rustig leven te komen,    we genieten hier nog steeds volop van de natuur, het heerlijke bier  en het goede eten.

Willen we echter “de stad” in dan zijn Antwerpen, Mechelen of St. Niklaas niet ver af.

En dat maakt het wonen in Eikevliet juist zo plezierig, een oasevan rust middenin het knooppunt van drukte en lawaai.

Wij voelden ons dan ook zeer snel thuis in België en dat heeft zeker te maken met de vriendelijkheid die wij in Eikevliet en omgeving mochten ontvangen.

Wij  willen hier dan ook niet meer weg, het leven is hier goed en we hebben weer geleerd hoe je van het leven kunt genieten.

Daar kunnen ze in Nederland nog heel veel van leren.

Het is trouwens opvallend dat er zoveel verschil is tussen

Nederlanders en Belgen, zo dicht bij elkaar en toch zo verschillend.

In voetbaltermen sprekend is het wat ons betreft 1 – 0 voor België en dat hopen we nog heel lang mee te beleven.

Een paar overpeinzingen..

Ik stond buiten een sigaartje te roken, het was mistig en ik kon de dijk voor ons huis in de Marnefstraat niet eens zien.

Het was al avond en hoog in de verte klonk het geluid van een vliegtuig dat overvloog, waarschijnlijk op weg naar een verre bestemming.

Het klonk zo zacht dat het eigenlijk precies bij dit rustige tafereel paste, de wereld was even heel ver weg.

Zelfs de Rijksweg leek verlaten, normaal is het geluid van verkeer altijd aanwezig, je hoort het soms niet eens meer, maar op deze avond was het opgehouden, alsof het verkeer helemaal gestopt was.

Dat zou wat zijn, voor de verandering geen verkeersinformatie maar slechts een kort bericht: “er is vanavond geen verkeer”.

Het was dus even genieten van een bijna perfecte stilte en dat maakt het wonen in Eikevliet zo mooi, maar ook in Wintam, in Hingene en noem de mooie dorpjes in onze buurt maar op.

Zo dicht bij de snelweg, zo dicht bij een wereldhaven en de grote stad en toch in een hele andere wereld.

Maar aan alle goede dingen komt een eind, de volgende dag raast het verkeer als vanouds weer over de weg.

Ik schrijf dit stukje op een mooie zaterdagmorgen in een van de laatste weken van 2010. De zon schijnt en het is eigenlijk een prachtige winterse dag, zonneschijn, een paar graden boven het vriespunt en geen wind. Beter dan die ellendige regen van de laatste tijd.

Op het moment dat ik dit schrijf weet ik niet wat ons voor winter te wachten staat maar ik kijk graag iets verder vooruit, naar het voorjaar en de zomer.

Als een geboren stadsmens voelde ik me altijd prettig in een stad, lekker anoniem tussen duizenden mensen en het lawaai om je heen.

Maar naarmate de leeftijd hoger is geworden ben ik toch meer gaan houden van het dorpse leven, van elkaar te groeten en van de natuur te genieten.

Ik vind het daarom ook ongelooflijk fijn om met onze kleindochter naar de dieren in onze omgeving te gaan kijken, paarden, eendjes, schapen en noem maar op.

Het plezier dat zo’n kleine meid heeft bij het zien van die dieren, het contact wat ze met ze heeft als die beestjes geluiden maken, zelfs al als ze langs het draad met ons meelopen.

De onbevangen reactie van een klein kind wat nog bij iedere stap aan het leren is.

Op die momenten is de wereld even ver weg als ik in het begin van dit verhaal geschreven heb alleen dit mag van mij wel jaren duren.

Het is een voorrecht dat zo’n kleine je volkomen vertrouwt, het is een voorrecht om met zo’n kind van de natuur te genieten.

Het is een voorrecht om hier te mogen leven…

 

          --------------   Hans

 

LEZEN IN EIKEVLIET.

 

Toen ik goed zes jaar was, kreeg ik rond Nieuwjaar mijn eerste en belangrijkste diploma: “Ik kan lezen”.  Sinterklaas had een paar weken daarvoor al mijn allereerste boek gebracht: Dodino, het ezeltje.  Ik vond het heel jammer dat hij maar één boek gebracht had, want ik had het zo uit. Gelukkig had hij ook voor mijn broer een boek gebracht. Dat was al wat moeilijker, maar toch lukte het me om het te ontcijferen. Ik heb dat eerste boekje gelezen, herlezen en nog eens herlezen. Daarna probeerde ik alles te lezen wat onder mijn ogen kwam: etiketten op voedingsmiddelen, teksten uit de krant, ja zelfs wat er op een bankbiljet stond probeerde ik te ontcijferen. Zo leerde ik o.a. de componist  de Lassus kennen van wiens muziek ik later nog zou leren houden.  Hij was een Belgische componist uit Bergen (1532-1594), die prachtige missen, motetten, requiems, madrigalen ,koorliederen gecomponeerd heeft.  Daarna bracht de goede Sint elk jaar een boek,  heel dikwijls met een geschiedkundige achtergrond. Ons moeder was immers geďnteresseerd in geschiedenis en dat scheelt wel in de keuze van de Sinterklaasboeken!
Zuster Achilea, één van de vijf zusters van Vorselaar die in Eikevliet de zorg voor het onderwijs aan meisjes op zich namen, was de drijvende kracht in de lagere meisjesschool.  Ze woonden in het huis naast de school waar later Jules Verschooren met zijn gezin ging wonen. Zuster Achilea was streng maar rechtvaardig en keek er op toe dat haar leerlingen echt iets geleerd hadden. Ze bleef maar doordrammen – zouden we nu zeggen – over juist lezen, over een goede intonatie. Ze waakte er over dat we geen zangerig toontje hadden dat je krijgt als je op het einde van een zin de hoogte in gaat. Wie in het tweede studiejaar zat en vlot kon lezen, mocht al eens de kindjes van het eerste studiejaar helpen bij het lezen. ‘Tutorlezen’ noemen ze dat nu in de opleiding voor onderwijzers en onderwijzeressen. Zuster Achilea was op sommige vlakken haar tijd ver vooruit!  Ze was zeker niet het type leerkracht waar je als kind spontaan iets ging tegen vertellen, maar ze had wel een grote toewijding voor haar leerlingen. De leerstof moest gekend worden!  Er werd met straf en nablijven gedreigd als je uw les niet kende… Toen ik haar vele jaren later in het rusthuis van de zusters van Vorselaar  te Westmalle ging bezoeken, bleek ze nog steeds de ietwat afstandelijke, maar vriendelijke zuster van vroeger te zijn. Ze was blij dat ze nog wat herinneringen kon ophalen over haar tijd in Eikevliet…

Thuis werd er gelezen. Er gaat niets boven een goed voorbeeld! Toen de avonden nog TV-loos waren, zat iedereen bij ons te lezen. Vader vooral de krant, moeder ook de krant maar ook boeken die wij dan voor haar meebrachten uit de bibliotheek.  Van zodra mijn broer en ik alleen met de fiets naar Wintam konden rijden – er was in de jaren 50 en 60 nog niet zoveel verkeer – gingen we daar wekelijks naar de bibliotheek. Na de hoogmis reden we elke zondag naar Wintam om onze voorraad boeken op te slaan. Ik denk dat wij alle boeken gelezen hebben. David Crocket, Winnetoe; Arendsoog, Ivanhoe… allemaal grote helden uit mijn kindertijd. Het waren ook identificatiefiguren : je wilde wel zijn zoals al deze strijders tegen het onrecht. De goeden haalden het altijd op de slechteriken.  Door deze boeken werd zeker de basis gelegd van het geweten en het ethisch aanvoelen over goed en kwaad. Later leer je wel nuanceren en inzien dat niet alle slechteriken echt volledig door slecht waren en niet alle goeden altijd supergoed. De opdeling van mensen in goeden en slechten was wat simpel maar het bracht toch een gewetensontwikkeling op gang. 
In die tijd gold er in de bibliotheek een nogal radicaal quoteringssysteem.  In elk boek stond een Romeins cijfer van I tot VI. De boeken met nummer VI mocht iedereen lezen; nummer V was expliciet voor jongeren; nummer IV voor volwassenen. De  boeken met de nummers III en II waren bestemd voor volwassenen maar met voorbehoud.  De boeken met het nummer I stonden op de kerkelijke index, wat betekende dat het verboden was ze te lezen. Toch stonden ze daar en het lukte ons soms zo’n boek te pakken te krijgen. Ik moest die boeken meebrengen voor mijn ouders! Ja, ja,soms lukte die truuk… en kwam Pallieter van Felix Timmermans of zelfs Nana van Zola bij ons binnen. Soms slaagden we er in om de controle van pastoor Meeus, die daar altijd wel rondhing, te omzeilen!
Er waren in Eikvliet leeftijdsgenootjes die van hun ouders niet mochten lezen. Het was volgens hun ouders beter zich te vervelen dan te lezen.  Ze moesten zich met ‘nuttiger’ dingen bezighouden!  Lezen vonden ze maar niks en tijdverlies!  Ik herinner me dat ik voor die jongeren vaak boeken meegebracht heb van de bibliotheek , die dan bij hen thuis binnengesmokkeld werden.  Ik weet niet meer of ze ooit betrapt geweest zijn. Daar is me niets van bijgebleven. 
Toen ik naar Boom naar school ging, reed ik vaak op woensdagnamiddag nog eens naar Boom om daar boeken te gaan halen in de bibliotheek. De boeken van Wintam waren tegen woensdag immers al uit gelezen!  Ik heb heel mijn kinder- en jeugdjaren al lezend doorgebracht, bij manier van spreken. Ook nu nog is een boek het onmisbare vriend. Ik ben lid van een leesclub in Antwerpen wat ik als zeer verrijkend ervaar. Ik verveel me nooit, ik erger me niet aan wachttijden,  want ik heb altijd wel iets bij me om te lezen.

Aan een professor die les gaf aan eerstejaars studenten aan de universiteit werd eens de vraag gesteld welke voorkennis jongeren best hebben om aan hogere studies te beginnen. Hij zei doodleuk:  “ze moeten kunnen lezen en schrijven”. Daarmee bedoelde hij dat ze moeten kunnen lezen wat er staat, dat ze begrijpend moeten kunnen lezen, dat ze een tekst moeten kunnen interpreteren en er een goede samenvatting van kunnen maken, dat ze examenvragen juist leren lezen… Als je dat allemaal kunt heb je veel kans op slagen. De basis voor dit succes wordt gelegd in de lagere school en in de leescultuur van jongeren.  Het moet gezegd dat men tegenwoordig meer kan investeren in de leesontwikkeling van kinderen dan  in mijn tijd.  In  de bibliotheken worden vaak acties op touw gezet om lezen voor kinderen aantrekkelijk te maken.  In de basisscholen worden bij voorbeeld leesmoeders ingeschakeld. Deze moeders of grootmoeders komen op vrijwillige basis enkele uren per week, leesoefeningen maken met de kinderen.  Het bekendste voorbeeld hiervan is prinses Mathilde, die als leesmoeder optreedt in de school van haar dochtertje, Elisabeth.  Als de eigen ouders lezers zijn en hun kinderen betrekken bij vele leesactiviteiten, zullen ze ook op volwassen leeftijd gemakkelijker naar een boek grijpen.  Met een goed boek ben je nooit alleen. Het is een onmisbare hulp om met de eenzaamheid van het ouder worden om te gaan. Jong geleerd is immers oud gedaan.

                                     -----------       Mieke Lauwers.

           MIJMERINGEN NA DE  KERMISWANDELING

 

Hierbij een ingezonden stuk met herinneringsbedenkingen na de dorpswandeling ter gelegenheid van onze contactdag op 26 september jl.

Spijtig genoeg kennen we de afzender niet vermits het blad per post werd ingestuurd en geen afzender vermeld werd.

Indien het een vergetelheid betreft, kan de inzender zich alsnog bekend maken zodat we hem/haar kunnen bedanken en jullie er allen weet van hebben.

Zoniet, alleszins bedankt aan inzender langs deze weg.

 

Zoals een moegespeeld

Zich in de armen van zijn moeder vlijt

Zo rust jij, mijn vertrouwde “AAK”

In de omhelzing van de Vliet

Met je kortgestuikte toren

Die zich moedig meet

Met statige herenhuizen pronkend

Met de rijkdom van weleer

Vergaard in het nijvere verleden

En door de welvaart gebracht

Met bedrijvige schepen langs de rivier

Met hier en daar verdoken in het lover

Een kleine boerderij die wil tonen

Aan wie hier komt wonen

Dat hij een haven vond van stilte en groen

Met de onuitgesproken bede

Dit vreedzame dorp en zijn natuur

Geen geweld aan te doen.

 

__________________________

HUBERT EN JAN VAN … EYCK(evliet) ?

 

Ligt het paneel “De rechtvaardige Rechters” van het lam Gods ergens verborgen in Eikevliet ?

 

Tijdens het voorbije winderige weekend (waarbij windsnelheden werden opgemeten van meer dan 80 km/uur - STORM ?- ) schrok Luc De Wachter van ‘t Brughuis in Eikevliet, zich een hoedje toen hij, tijdens een korte rondgang langs de kerkmuur van Eikevliet, een perkament opmerkte.  Dit perkament zat verscholen achter de gedenkplaat boven het graf van geschiedschrijver Leopold Mees, aldaar begraven.

Het perkament, dat zich nog in redelijk goede staat bevindt, bleek een schilderij met de afbeelding van een verering of offerfeest van apostelen omringd door heiligen en in de linker bovenhoek een lam.

Op de achterzijde staan duidelijk de initďalen A.G. met de tekst “Eyck weet het, dicht aan de brugghe der Vliet”.  Verder onderaan nog een niet te ontcijferen jaartal met Latijnse tekst.

Door toedoen van de stormwind moet het beschilderde perkament te voorschijn zijn gekomen.

 

Is het Luc De Wachter geweest die de archeologische dienst van de provincie heeft ingelicht ?  Zeker is dat het perkament zich momenteel bevindt in handen van het onderzoeksteam van Dendermonde, afdeling onopgeloste zaken. 

Daarmee dient de vraag te mogen gesteld : waarom lag dit geschilderd perkament verscholen achter deze gedenkplaat van geschiedschrijver Leopold Mees ?  Was deze of één der familieleden dan bevriend met A.G. ?

Staan deze  initďalen voor Arsčne Goedertier, de vermeende dief achter de roof van het paneel uit het Lam Gods en waarom in Eikevliet ?

Naar we bij het perse gaan vernemen van de oudheidkundige kring en de onderzoekscel van Dendermonde is het best mogelijk dat de gebroeders Van Eyck afkomstig zijn, jawel, uit Eikevliet en niet uit Maaseik, zoals eerder gedacht. 

In een oorkonde uit 1425 lezen we eerder :

“En sy kwaemen aan ene brugghe, geleghen over eene grachte, ter breete van vijftige ellen ( = ongeveer 10 meter ) al waer sy huysden en conterfeyten hunne streeken en penselende zijnde de heiligen drievuldigheid met engelen en trompeten …”

Verbleven de gebroeders Van Eyck dan in Eikevliet ?  Als dit wordt bewaarheid, dan zijn wij getuige van een wereldprimeur en wordt het raadsel rond het verdwijnen van het paneel

“De Rechtvaardige Rechters” meer dan waarschijnlijk opgelost.

Het blijft ook voor ons nog steeds een raadsel, maar vanuit Dendermonde krijgen we toch het bericht dat dit een nieuw licht werpt op de zoektocht naar het verdwenen paneel !  Meer dan waarschijnlijk komen nu meer inlichtingen naar boven en krijgen ook wij meer tips binnen i.v.m. deze onopgeloste zaak.

Mocht dit worden bewaarheid, zijn wij getuige van een belangrijke wending in deze zaak en wachten ons nog aangename verrassingen met de grote troef die dit gebeuren met zich meebrengt.

Misschien staat het wel vast en als een paal boven water ! 

Zijn de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck dan toch van Eyck(evliet) ?  Het zou alleszins een geschiedkundige - en toeristische opkikker zijn voor onze kleine gemeenschap.

Na Bullerkotten en Van Luppen nog een Van Eyck ? 

En zo ja, waar ligt dan het paneel “De Rechtvaardige  Rechters” verstopt ??? 

De heer Luc De Wachter zet in ieder geval de speurders aan het werk en wij … luisteren mee !

Vernemen we meer , dan leest u het wel in de pers, of allicht in ons volgend Eikeblaadje.

Benieuwd als we zelf zijn, houden we vanzelfsprekend contact met de onderzoekscel uit Dendermonde en Wetteren onder deskundige leiding van de heer professor emeritus

A.Van den Driessche, tevens hoofd van de oudheidkundige kring “Wetterdie” uit Wetteren.

 

Schramulle                                               ( wordt vervolgd !! )                                                                                   

------------------

 

Ik kreeg van Schramule een originele nieuwjaarskaart met zijn beste wensen. Omdat ik de foto enig is zet ik hem graag in het blaadje en hoop dat voor ieder van ons het jaar 2011 veel beter is dan het voorbije jaar.

                                                                      J.M.

 

 

Eikevliet in de sneeuw

 

Warmpjes ingeduffeld lig je erbij:

Een wollige witte muts op ieder dak

En een donzig vlokjesdek

Op iedere akker, iedere wei.

 

Maar in de straten betaal je de prijs

Voor het verkeer van deze tijd

Grauwe strepen in een hagelblank tapijt

Sneeuw vermalen en vermorzeld tot een vieze spijs

 

Je bomen en struiken zijn nog getooid

Met ragfijne ouderwetse kant

Die met kunstige en vaardige hand

Kwistig maar smakvol is rondgestrooid.

 

Wanneer de winterzon de aarde raakt

’s Avonds als een gouden bol bloedend ondergaat

Is het of je voor een doek van Van Luppen staat

En je een reis naar vroeger maakt.

 

Even maar dit wintersprookje bewust beleven

Deel uitmaken van een nieuwjaarskaart

Doch de tijd die niets of niemand spaart

Vertelt je dat niets hetzelfde is gebleven.

 

Dit versje kreeg onze voorzitter ook van een anonieme schrijvelaar en past toevallig (?) bij de foto van Schramulle.

 

MITTEKE en FRANS 65 jaar gehuwd!!!!!!!

Onlangs werden onze leden van het eerste uur van de oprichting van onze vereniging in 1978, Frans Mertens en Mitteke Van Calster  in Oppuurs gevierd voor hun 65 ste huwelijksverjaardag. We waren er spijtig genoeg niet van op de hoogte en hebben het vernomen in een persartikel in de plaatselijke krant.

Langs deze weg willen we in ieder geval Mitteke en Frans feliciteren en nog veel geluk en een goede gezondheid samen toewensen.

Ook onze felicitaties aan de familie en vooral zoon Guido en schoondochter Julia welke nog steeds een nauwe band onderhouiden met Frans en Mitteke.

Hierbij drukken we het artikel dat we in de krant lazen  af voor al onze leden om hen ook deel te maken van deze heuglijke gebeurtenis.

“OPPUURS:

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat slaat niet alleen op het feit dat het Oppuurse echtpaar Mitteke en Frans op dinsdag 1 februari jl hun 65ste huwelijksjubilkeum beleefden. Het slaat nog meer op het wonder van de fysieke en mentale situatie waarin beide echtelingen verkeren. Zonder meer is deze verbluffend te noemen. Je staat er echt versteld van hoe jeugdig en fris beiden voor de dag komen. We moeten daarbij echter wel vertellen dat Mitteke op 17 maart 1913 het levenslicht zag te Puurs, maar voor het overige groeide ze op in Wintam-Eikevliet en dat hou je niet voor mogelijk dat iemand op die leeftijd er nog zo monter, fris en steeds glimlachend voor de pinnen kan komen. Bovendien zijn Frans en Mitteke erg welbespraakt. Het is echt een pretje om deze mensen te ontmoeten. Frans is Opdorpenaar van geboorte en zag het levenslicht op 27 december 1917. Op 1 februari 1946 gaven Mitteke en Frans elkaar het jawoord te Hingene en op 2 februari, op het feest van Lichtmis,werd voor de kerk getrouwd. Frans was ooit aan de slag als bediende bij de St Amandse leerlooierij waar hij samen met Mitteke ook als huisbewaarder aangesteld was. Opmerkelijk is ook dat Frans een tijdje geleden actief werd op “de komputter” en dit om een electronische briefwisseling te kunnen voeren met zijn kleinkinderen die toch wel iets te ver afgelegen in het buitenland wonen.

Dinsdag 1 februari 2011 mochten de echtelingen geschenken ontvangen van de op bezoek komende burgemeezster Freddy Sarens en OCMW voorzitter Peter Van Hoeymissen. Zij waren wel bij de zaak want in de lijst van de huwelijksjubilarissen in de gemeentelijke brochure stond het echtpaar niet vermewld!!! 

Tordaar dit verslag in de plaatselijkke pers. Nogmaals proficiat en nog veel geluk!!!

____________________________________Jef de Clercq

 

INVENTARIS DER EFECTEN VAN DE KERCKE VAN EYKEVLIET (1829)

 

Om de originaliteit van dit document te bewaren is het in de oorspronkelijke schrijfwijze geschreven.

1) eene zilvere remonstrantie

2) eene zilvere wierookvat met schaeltie en lepel

3) twee zilvere ampullen met eene zilvere schotel

 

Datum: van 1791 tot 1810: merk, geslagen, op schaal onderaan: gekroond schild met letters X en AB

 

4) eenen zilvere scepter van O.L.V.

5) eene zilvere kroon van O.L.V.

6) eene zilvere kroon en wereldbol van het kindeken

7) eene zilvere Pixis voor de beregtinge

 

Datum: van 1201 tot 1300  materiaal: messing

 

8) negen reliquien van voor met silver te weten van het h. kruys, van den h. Lambertus, van den h. Antonius abt, van den h. Roghus, van den h.Sebastianus, van den h. Christophorus, van den h. Donatus, van den h. Anna,

   van den h. Cornelius en Hubertus in eene cas.

9) twee dito van voor met coper, van den h. Barabra en den h. Adrianus

10) eene gouden hert met silvere ketting

11) eene kopere remonstrie met silvere verguld maentje

12) eene kopere wierookvat, schaeltie en lepel

13) eene dito lampe

14) eenen dito wijwaterketel met houten quispel

15) eene dito fontijne

16) seven kopere candelaers

17) vijf kopere armen

18) twee kopere lanternen

19) drij methale bellen

20) een blekke lanterne

21) vijf en twintig lavabo

 

Datum: van 1710 tot 1800   materiaal: messing

 

 

22) elf antdoeken

23) elf benedictiedoeken

24) vijf overokken

25) acht rognetten

26) vierthien dito voor de coraelen

27) drij en dertig corporalen

28) twintig pallas

29) vier porcelijne blompotten met hun bloemen

30) ses schilderijen

 

Titel: Laat de kinderen tot mij komen

Datum: van 1601 tot 1700

 

31) eene houte cruys met eenen Christus

32) eene communiebancke

33) eenen predikstoel

34) vier stoelen

35) drij vaesen

 

Danny Polfliet ---------------------------Wordt vervolgd

 

Overlijdens

 

Maria Verschooren

 

geboren te Hingene

op 25 februari 1936

en overleden in de Sint-Jozefkliniek

te Bornem

op 22 november 2010

Zij woonde vroeger

in de Spuistraat

De uitvaartliturgie vond plaats

in de Sint.-Lambertuskerk van Eikevliet

op vrijdag 26 november 2010

 

 

 

 

Alice Buyst

echtgenote van

Felix Caluwaerts

 

geboren te Hingene

op 12 juli 1930

en thuis overleden te Eikevliet

op 24 november 2010

Zij woonde in de

K. Suykensstrat. Eikevliet

De uitvaartliturgie vond plaats

in de Sint.-Lambertuskerk van Eikevliet

op woensdag 1 december 2010

 

Jozef Vanhoomissen

 

echtgenoot van

José Nauwelaers

 

Lid van de Koninklijke Fanfare St-Cecilia

Lid van toneelkring ‘Taal en Kunst’

Lid van de Eikevlietvrienden

Lid van medische staf ‘Jeugd K Lierse SK’

 

geboren te Puurs op 10 juni 1934

en thuis overleden in

AZ Nikolaas te Sint-Niklaas

op 6 december 2010

Hij woonde op de Eikse Amer Puurs

De uitvaartliturgie vond plaats

in de Sint.-Lambertuskerk van Eikevliet

op zaterdag 11 december 2010

 

 

 

Martin Van den Reeck

 

Lid van de Eikevlietvrienden

 

geboren te Antwerpen op 19 maart 1934

en overleden in ‘De Vlietoever’ te Wintam

op 5 februari 2011

Hij woonde in de

Marnefstraat te Eikevliet

De uitvaartliturgie vond plaats

in de Sint.-Lambertuskerk van Eikevliet

op donderdag 10 februari 2011

 

 

                                                             

Felix Vergult              

 

Geboren te Wintam op 28 januari 1930

en thuis overleden

op 13 februari 2011.

Hij woonde  op de Eikse Amer 25

De afscheidsplechtigheid vond plaats

in rouwcentrum De Ruyte te Puurs

         op zaterdag 19 februari 2011.

 

 

Geboorten

 

Verane Hens

 

geboren op 16-01-2011

dochtertje van

Kris en Marie grace

Hens – Coné

K. Suykensstraat 32 bus A1

2880    EIKEVLIET

 

 

Stella Spruyt

geboren op 24-11-2010

dochtertje van

Niels en Catherine

Spruyt – De Bocke

en trotse broer van Noah

D. Van Hoomissenstraat

2880     EIKEVLIET

 

Droedel.

 

Deze man kijkt inderdaad zeer bedroefd. De gestileerde handen, noch de Duitse krant hebben iets te maken met het woord dat ik zocht.

Het woord dat bij de tekening paste stond in de tekst vermeld : BEDRUKT.

 

 

 

 

Nieuwe droedel.

 

Laat ons veronderstellen dat dit een professor is. Zoals vele geleerde profs ziet hij er nogal excentriek uit. Een niet excentrieke prof neemt geen hele boterham in zijn hand en bijt er niet zo maar in ’t midden een flinke hap uit.

Een wel opgevoede prof zou maar een half boterhammetje nemen en er voorzichtig  een stukje af bijten, want als hij zich te excentriek gedraagt is hij niet welkom in de kring van de politiekers. Ik zag op 18 februari een prof-politieker op TV met beide handen in zijn broekzakken. Mij hebben ze geleerd dat alleen …… dat doen.

Maar welk woord kun je bij de tekening plaatsen?

 

Quizvraag

 

 

 

Antwoord op de vorige vraag: Tuba

 

 

Winnaar is Walter Demont, Richard Caluwaertsstraat 32, Eikevliet

 

 

Nieuwe vraag:

 

Onder welke pastoor is de inventaris van de kerk in 1829 opgesteld?

 

 

 

Antwoorden binnen brengen bij Danny Polfliet, Eikerveld 20 of e-mail naar dannypolfliet@hotmail.com